Σιάτλ – ιστορική νίκη: μια σοσιαλίστρια νικάει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο!

Η νίκη της Σάμα Σαγουάντ στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη για το Συμβούλιο της Πόλης του Σιάτλ* αποτελεί μια ιστορική νίκη, όχι μόνο για την ίδια και τη «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ). Είναι μια τεράστια νίκη και για τον κόσμο που όλα τα τελευταία χρόνια εκπροσωπούσε η Σάμα ως εκλεγμένο μέλος τους Συμβουλίου του Σιάτλ: τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μετανάστες, τη νεολαία, τα φτωχά και καταπιεσμένα στρώματα της πόλης.

Αν και η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, το αποτέλεσμα δεν είναι αναστρέψιμο, με τη Σάμα να προηγείται κατά 3,6% έναντι του αντιπάλου της, Έγκαν Οράιον, εκλεκτού των επιχειρηματικών συμφερόντων, για την επιτυχία του οποίου ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης του πολυεθνικού κολοσσού της Amazon (ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη όλα τα τελευταία χρόνια) ξόδεψε τεράστια ποσά κατά την προεκλογική περίοδο.

Μόνο τις τελευταίες 2-3 βδομάδες πριν τις εκλογές η Amazon εξήγγειλε την δαπάνη ακόμα 1 εκατομμυρίου δολαρίων στη μάχη των εκλογών, ενάντια στη Σάμα Σαγουάντ και υπέρ του υποστηριζόμενου από τον Μπέζος υποψήφιο, Έγκαν Οράιον.

Μια νίκη που αναγνωρίζουν όλοι

Η νίκη μιας εκπροσώπου των εργαζομένων και των φτωχών απέναντι στον εκλεκτό των επιχειρηματικών συμφερόντων δε θα μπορούσε να μη σημειωθεί από εχθρούς και φίλους. Η επανεκλογή της Σάμα έγινε πρωτοσέλιδο σε μια σειρά μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο στο Σιάτλ, αλλά και σε παν-αμερικανικό και διεθνές επίπεδο. Εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλώντας για τη νίκη του Δαβίδ ενάντια στον Γολιάθ.

«Τα λεφτά της Amazon δεν καταφέρνουν να διώξουν τη σοσιαλίστρια Σάμα Σαγουάντ από το Σιάτλ».
(thenation.com, ΗΠΑ)

«Η Amazon έχασε τις εκλογές για το Συμβούλιο το Σιάτλ, παρά το γεγονός ότι είχε ρίξει σε αυτές ένα εκατομμύριο δολάρια. Θα επανέλθει το θέμα της φορολογίας της;».
(seattletimes.com, ΗΠΑ)

«Όλα δείχνουν πως η Σάμα Σαγουάντ έχει νικήσει τον υποψήφιο της Amazon Έγκαν Οράιον στις εκλογές για το Συμβούλιο της Πόλης, παρά τα μεγάλα ποσά που δαπάνησε ο γίγαντας της τεχνολογίας».
(theguardian.com, Βρετανία)

«Μια σοσιαλίστρια πολιτικός στο Σιάτλ ανακοίνωσε τη νίκη της, παρότι ο Τζεφ Μπέζος και η Amazon έριξαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στις τοπικές εκλογές, προκειμένου να υποστηρίξουν υποψήφιους “φιλικούς προς τις επιχειρήσεις”».
(independent.co.uk, Βρετανία)

Μια υποψήφια που ενοχλούσε τις μεγάλες επιχειρήσεις

Οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Amazon και ο ιδιοκτήτης της Τζεφ Μπεος, είχαν πολλούς λόγους να θέλουν να δουν τους δικούς τους υποψήφιους να θριαμβεύουν στο Σιάτλ. Το Σιάτλ αποτελεί έδρα εταιρειών νέων τεχνολογιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, κατασκευών, κ.α. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί, αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των αστέγων, αλλά και των ανθρώπων που παρότι δουλεύουν, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος στέγασης, ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη, η οποία είναι πλέον η δεύτερη ακριβότερη περιοχή των ΗΠΑ μετά την Καλιφόρνια. Την ίδια ώρα η Amazon, όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες της πόλης, πληρώνουν μηδενικό φόρο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Απέναντι σε αυτή την εξοργιστική κατάσταση, η Σάμα Σαγουάντ και η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική», κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς διοργάνωσαν μια μαζική εκστρατεία που απαιτούσε από το Συμβούλιο της Πόλης του Σιάτλ να αναγκάσει την Amazon και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να πληρώσουν φόρο 50 εκατ. δολαρίων το χρόνο. Με αυτά τα ποσά, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή δημόσιων, αξιοπρεπών κατοικιών για την κάλυψη των αναγκών των αστέγων αλλά και όσων ασφυκτιούν κάτω από το τεράστιο βάρος του κόστους της στέγασης. Η μεγάλη επιτυχία της εκστρατείας, η οργή και η πίεση της τοπικής κοινωνίας, ανάγκασε το Συμβούλιο να φορολογήσει την Amazon. Η απόφαση όμως πάρθηκε πίσω σε μόλις ένα μήνα, αφού κάτω από την πίεση και τις απειλές του Μπέζος ότι θα διακόψει μια σειρά επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επηρέαζαν θέσεις εργασίας και θα προκαλούσαν ανεργία στην πόλη, τα μέλη του Συμβουλίου (εκτός από τη Σάμα κι ακόμη ένα) υποχώρησαν.

Ο Μπέζος όμως δεν ξέχασε πόσο επικίνδυνο είναι για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, να βρίσκεται σε θέση ισχύος μια επαναστάτρια που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τάξης της. Έτσι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πολέμησε με νύχια και με δόντια για να εξασφαλίσει τη θέση στο Συμβούλιο για τον υποψήφιό του και αντίπαλο της Σάμα στην ίδια εκλογική περιφέρεια, Έγκαν Οράιον.

Έκαναν τα πάντα…

Δεν ήταν μόνο τα τεράστια ποσά (συνολικά πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια συνολικά) που δαπανήθηκαν, και που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία των τοπικών αναμετρήσεων! Πέρα από τα λεφτά το σύνολο του κατεστημένου της περιοχής μπήκε στη μάχη με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Η εφημερίδα «Times» του Σιάτλ, για παράδειγμα, δεν έχασε την παραμικρή ευκαιρία να διαδίδει ψέματα και παραπληροφόρηση σχετικά με την ίδια και την εκστρατείας της. Ενώ στους δρόμους της πόλης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός από αφίσες της Σάμα, πάνω στις οποίες είχαν γραφτεί υβριστικά συνθήματα.

…αλλά απέτυχαν

Ούτε τα ψέματα, ούτε οι βανδαλισμοί, ούτε τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ήττα της Σάμα και την εκλογή του Οράιον. Από το 2013, όταν η Σάμα εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο του Σιάτλ, μέχρι σήμερα, τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας που βιώνουν την εκμετάλλευση και την ανισότητα, μπορούν να κατανοήσουν ποιος είναι ο εχθρός τους και ποιος έχει σταθεί στο πλευρό τους σε κάθε αγώνα και κάθε διεκδίκηση.

Από τη μάχη για τα 15 δολάρια την ώρα κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (μια μάχη που κερδήθηκε πρώτα στο Σιάτλ και στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές ακόμη πόλεις και περιοχές) μέχρι τη μαζική εκστρατεία για τη φορολόγηση της Amazon και την κατασκευή φτηνών κατοικιών για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους φτωχούς, αλλά και την επιβολή ελέγχου στις τιμές των ενοικίων, η Σάμα είναι πάντα εκεί. Όχι απλά για να μεταφέρει τα αιτήματα των συμπολιτών της στο Συμβούλιο, αλλά για να παλέψει μαζί τους, να παίξει κεντρικό ρόλο στο χτίσιμο των κινημάτων, να χρησιμοποιήσει τη θέση της στο Συμβούλιο προς όφελος των φτωχών και των καταπιεσμένων.

Οι επόμενες μάχες 

Αν και η εκλογική μάχη της 5ης Νοέμβρη εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ, με τα αποτελέσματα να δείχνουν αμφίρροπα τις πρώτες ημέρες (η καταμέτρηση χρειάζεται αρκετές ημέρες να ολοκληρωθεί και συνεχίζεται ακόμα) το αποτέλεσμα δεν δείχνει να ανατρέπεται και εξασφαλίζει τη θέση της Σάμα στο Συμβούλιο του Σιάτλ.

Οι αγώνες της επόμενης περιόδου στις ΗΠΑ θα είναι σκληροί, είτε έχουν να κάνουν με τους μισθούς και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, είτε με τη μάχη για φτηνές, αξιοπρεπείς κατοικίες και την ποιότητα ζωής στην πόλη, είτε με τη μάχη ενάντια στα μεγαθήρια όπως ο Μπέζος. Η επανεκλογή της Σάμα, εξασφαλίζει ότι αυτοί οι αγώνες θα συνεχίσουν να έχουν μια δυνατή, διεκδικητική φωνή στο Συμβούλιο της Πόλης, που δε θα μένει μόνο εκεί. Θα είναι καθημερινά στους δρόμους, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα της κοινωνίας του Σιάτλ.* Το Συμβούλιο του Σιάτλ δεν είναι αντίστοιχο το δημοτικών συμβουλίων που υπάρχουν στους ελληνικούς δήμους, αλλά είναι νομοθετικό όργανο (σαν μικρό τοπικό κοινοβούλιο) που αποτελείται από 9 συμβούλους (οι οποίοι/ες εκλέγονται από τα αντίστοιχα μονοεδρικά διαμερίσματα-districts) και έχει αυξημένες αρμοδιότητες, όπως καθορισμό κατώτατου μισθού, φορολογίας κλπ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα