Φοιτητές νοσηλευτικής Ιωαννίνων: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω, καθηγητές τώρα!»

Αλέξανδρος Παπασχοινάς, φοιτητής Νοσηλευτικής Ιωαννίνων

Το τμήμα νοσηλευτικής το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της «πανεπιστημιοποίησης» και περνάει από το ΤΕΙ Ηπείρου στα χέρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν ξεκίνησε ομαλά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αφού γίνονται ολοκληρωμένα μαθήματα μόνο στο 1ο έτος (και αυτά όχι σε όλους τους φοιτητές). Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε καθηγητές με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται πολλά από τα υποχρεωτικά μαθήματα της σχόλης με το 2ο έτος να κάνει μόνο τα 3 από τα 6 μαθήματα και το 3ο έτος να κάνει μόνο ένα μάθημα από τα 6!!!

Φοιτητές της νοσηλευτικής του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων επισκέπτονται τον πρύτανη του πανεπιστήμιου κ. Αλμπάνη με πανό και συνθήματα, με ένα και μόνο αίτημα, να μπορέσουν να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους.

Οι φοιτητές της νοσηλευτικής είχαν κινητοποιηθεί από την αρχή του μήνα μαζεύοντας υπόγραφες για να μιλήσουν με την πρόεδρο του τμήματος για να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων  κάτι το οποίο έγινε με μοναδικό αποτέλεσμα να προστίθενται 2 μαθήματα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, και χωρίς κάποια άλλη πράξη, με λόγια του αέρα όπως «θα το κοιτάξουμε» και «το πρόβλημα με τους καθηγητές θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν» .

Μετά όμως από δύο εβδομάδες με κανένα απολύτως αποτέλεσμα, οι φοιτητές άρχισαν να ανησυχούν, πιστεύοντας ότι θα χαθούν μαθήματα, πιθανώς και το εξάμηνο και το ότι αυτή η κατάσταση θα καθυστερήσει όλη τη διαδικασία των σπουδών τους καθώς οι φοιτητές δεν θα μπορέσουν να κάνουν την πρακτική τους αν δεν προστεθούν τα μαθήματα τα όποια δεν γίνονται.

Έτσι η επιτροπή των φοιτητών της ΣΕΥΠ (Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας) κάλεσε τους φοιτητές σε κινητοποίηση τις 7/11/19 στην πρυτανεία του πανεπιστήμιου, οπού φτιάχτηκε πανό το οποίο έγραφε «Δεν κάνουμε βήμα πίσω, καθηγητές τώρα» και συναντήθηκαν με τον πρύτανη του πανεπιστήμιου κ. Αλμπάνη, οπού του κατέθεσαν  τα αιτήματα τους, κάποια από αυτά ήταν:

  • Άμεση προκήρυξη για τις διδακτικές θέσεις του τμήματος νοσηλευτικής με όσο το δυνατόν γρηγορότερη την πρόσληψη καθηγητών και την κάλυψη- αναπλήρωση των μαθημάτων χωρίς κανένα μάθημα/εξάμηνο να μείνει πίσω.
  • Προσθήκη νέων θέσεων στις αίθουσες διδασκαλίας (στις οποίες μέχρι τώρα οι φοιτητές έπρεπε να στοιβάζονται και να κάθονται είτε όρθιοι είτε στο πάτωμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να παρακολουθήσουν το μάθημα).
  • Αγορά καινούργιου εργαστηριακού υλικού (όπως προπλάσματα, ποδιές, μάσκες, κλπ).

Ο κ. Αλμπάνης είπε πως δεν είχε αντιληφθεί την κατάσταση και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι παίρνει από το χέρι του για να επιλυθούν τα προβλήματα της σχόλης και ξανασυνάντησε τους φοιτητές στις  8/11/19, οπού πλέον με ενημέρωση από τη γραμματεία της σχόλης επιβεβαίωσε στους φοιτητές ότι θα γίνουν συνοπτικά οι διαδικασίες πρόσληψης  νέων καθηγητών και όλα τα προβλήματα σιγά-σιγά θα λυθούν. Επιπλέον, τους διαβεβαίωσε ότι δε θα χαθεί κανένα εξάμηνο, με πιθανή λύση την παράταση των μαθημάτων και κατ’ επέκταση του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Οι φοιτητές ζητούν το αυτονόητο

Ποιος όμως ευθύνεται για αυτή την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι φοιτητές, οι οποίοι θεωρητικά έχουν δικαίωμα στη δωρεάν εκπαίδευση; Γιατί οι υπεύθυνοι του τμήματος δεν έκαναν τίποτα όλον αυτόν τον καιρό; Μέχρι πότε θα περίμεναν για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες και που θα βρισκόμασταν σήμερα αν οι ίδιοι οι φοιτητές δεν είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αναδεικνύοντας το θέμα;

Η φοίτηση στα πανεπιστήμια δεν είναι αστειάκι. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, όπως και οι οικογένειές του έχουν κάνει μεγάλες οικονομικές θυσίες για να μπορούν να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, πολύ συχνά και σε άλλες πόλεις από αυτές της μόνιμης κατοικίας τους. Τελικά όμως παρά τις θυσίες, βρίσκονται απέναντι σε τμήματα με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές, σε βαθμό που η εκπαιδευτική διαδικασία προχωράει με συνεχή εμπόδια και ελλείψεις. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Υποβάθμιση της δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, έχει πολλά προβλήματα. Με τη χρηματοδότηση των κρατικών πανεπιστήμιων της χωράς να μειώνεται δραστικά, ένα μόνο μήνυμα μας στέλνει η κυβέρνηση η όποια είχε δείξει από την πρώτη κιόλας μέρα της εκλογής της τις προθέσεις της. Ιδιωτικά πανεπιστήμια για λίγους, οπού το κίνητρο της λειτουργιάς τους δεν θα είναι η εκπαίδευση άλλα το κέρδος. Έτσι φαίνεται πως τα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν  με μοναδική κατεύθυνση την εξαθλίωση. Οι φοιτητές της Νοσηλευτικής Ιωαννίνων αντέδρασαν. Εμείς;

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής