Καταχρηστικές μέθοδοι από τη διοίκηση της Vodafone για τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα

Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Ψεύτικο ενδιαφέρον και περισσευούμενο θράσος σε ανακοίνωση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους

Αφαίρεση χρημάτων από τον μισθό συναδέλφων για «καθυστερήσεις» 1 έως και 3 λεπτών!Στις 14 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στη Vodafone λάβαμε mail από τη διοίκηση με τίτλο «Ξέρεις ότι τα διαλείμματα σε επαναφορτίζουν;», στο οποίο εξαίρεται η πολιτική της εταιρείας και καλεί τους εργαζόμενους σε μία «κρίση» ενδιαφέροντος να χρησιμοποιούν προς όφελός τους το διάλειμμά τους… (Παραθέτουμε την ανακοίνωση της διοίκησης αυτούσια στο τέλος της παρούσης ανακοίνωσης).

Αν δεν κατατρέχονται από το θράσος τους τα στελέχη της διοίκησης τότε έχουν χαθεί εντελώς στο φαντασιακό τους σύμπαν. Εξηγούμαστε:

  1. Στα τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας, που κατά 90% χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι μέσω εργολαβικών εταιρειών, τα διαλείμματα για εργαζόμενο 8ώρου είναι 15λ – 15λ – 20λ (σύνολο 50 λεπτά). Επισημαίνουμε πως παλαιότερα το σύνολο των διαλειμμάτων στα τηλεφωνικά κέντρα ήταν 60’ και μειώθηκε μονομερώς από τη διοίκηση περίπου προ 2 ετών εν μέσω αντιδράσεων παρ’ όλο που ουσιαστικά ήταν βλαπτική μεταβολή και παρά την τότε μαζική αντίδραση των συναδέλφων σε πολλά κτήρια. Επίσης τα διαλείμματα σε πολλά τηλεφωνικά κέντρα (Φοίνικας, prepay κ.ά) λόγω των πιέσεων που ασκούν οι προϊστάμενοι για να βγουν οι «αναμονές» των κλήσεων οι εργαζόμενοι δεν τα λαμβάνουν όταν είναι προγραμματισμένα αλλά όταν τους το επιτρέπουν, με αποτέλεσμα την εξάντλησή τους (δοκιμάστε να φάτε, να πάτε WC και να “αναταχθείτε ψυχικά” εντός 15λεπτων με ενδιάμεση εντατική εργασία 3 ώρες ή και περισσότερο σε ακουστικά).
  2. Η διοίκηση της εταιρείας εδώ και πάνω από 1 έτος σχεδόν στο σύνολο των τμημάτων έχει εκβιάσει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων για να καθιερώσει 9ωρο εργασίας με δικαιολογία την παροχή διαλείμματος 1 ώρας εκτός ωραρίου. Η μονομερής αυτή ενέργεια είχε προκαλέσει την αντίδραση πολλών συναδέλφων και την κινητοποίησή τους μαζί με το Σωματείο μας όπως και την άρνησή τους να αποδεχθούν την σχετική υπογραφή σύμβασης καθώς είχαμε προσφύγει στο υπουργείο εργασίας αλλά και στα δικαστήρια.
  3. Σε πολλά τμήματα τα διαλείμματα αφορούν ακόμη μικρότερο χρονικό διάστημα (συνολικά έως 30 λεπτά). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπογραφή ατομικών συμβάσεων συναδέλφων στο VBC Connections, που από 1/1/20 από εργολαβική εταιρεία μετατράπηκαν σε υπαλλήλους Vodafone υπογράφοντας όμως σύμβαση με πρόβλεψη διαλείμματος 30λ.
  4. Σε τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας (π.χ. 1399) στην προσπάθεια να πιέσουν τους συναδέλφους καταγράφονται αστείες καθυστερήσεις 1 έως 3 λεπτά. Πολλές φορές αυτό είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένας εργαζόμενος να φθάσει στον όροφό του περιμένοντας σε ουρές για ανσασέρ, ενώ γνωρίζουμε πως σχεδόν ποτέ δεν θα φύγει στην ώρα του, αλλά για να τελειώσει την εργασία του και να κλείσει συστήματα θα χρειαστεί να φύγει με καθυστέρηση από 5 έως 30 λεπτά καθημερινά. Ωστόσο, η διοίκηση έχει το θράσος να μετρά καθυστερήσεις μονόλεπτες και δίλεπτες σε συναδέλφους και να τις αφαιρεί -παράνομα και καταχρηστικά- σε πολλές περιπτώσεις από το μισθό τους στο τέλος του μήνα, (επισυνάπτουμε αποσπασματικό print screen από μισθοδοσία συναδέλφου).

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πως σε αυτή τη συγκυρία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με το παρένθετο διασπαστικό σωματείο τους «360 Connect» επέλεξαν με αφορμή την ανακοίνωση της διοίκησης να δημοσιεύσουν ανακοίνωση για άλλη μία φορά που καταφέρονται εναντίον των συναδέλφων τους και του σωματείου μας με καταφανή ψεύδη και συκοφαντίες, τακτική που εκτός άλλου συνηθίζουν.

Κατανοούμε την αγωνία των κομματικών μηχανισμών να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να εξαφανίσουν κάθε άλλη αγωνιστική φωνή, που παλεύει πραγματικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων. Θα τους υπενθυμίσουμε πως όταν οι συνάδελφοί τους δίνουν αγώνες για την καθημερινότητα στη δουλειά είναι τραγική η απουσία τους για σειρά ζητημάτων αλλά είναι καταφανέστατες οι κατά καιρούς κρυφές συνεννοήσεις τους με τη διοίκηση, όπως η αλληλογραφία που είχαν ανταλλάξει στο πρόσφατο παρελθόν και έδιναν την άδεια τους για κατάτμηση της κανονικής άδειας κατά παράβαση ακόμη και της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Οι παλαιότεροι συνάδελφοι που έχουν ζήσει τα γεγονότα γνωρίζουν καλά την ταυτότητα και τη στάση του καθένα στην εταιρεία αλλά και απέναντι στην εργοδοσία. Όπως επίσης είναι γνωστή σε όλους τους εργαζόμενους η ακραία διασπαστική πολιτική που ακολουθούν συνολικά μέσα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, που έχει οδηγήσει ακόμα και τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα της χώρας σε παράλυση (π.χ. ΓΣΕΕ με την κόντρα τους με τις υπόλοιπες γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές δυνάμεις για τις καρέκλες).

Αφήνουμε τους κυρίους της διοίκησης να πνίγονται στα ψεύδη τους, στο δήθεν «ενδιαφέρον» τους και στα cents που αφαιρούν παρανόμως από τους μισθούς υποαμειβόμενων συναδέλφων που αμείβονται από 400 έως 700 ευρώ μικτά. Μόνο περιφρόνηση τους αξίζει.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της διοίκησης

Ξέρεις ότι τα διαλείμματα σε επαναφορτίζουν;

Είναι γνωστό ότι το να κάνουμε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα και την ευχαρίστησή μας στη δουλειά. Οι παύσεις λειτουργούν για τον άνθρωπο ως τροφή για το πνεύμα και το σώμα, γεμίζοντάς τις μπαταρίες μας! Μη ξεχνάς άλλωστε ότι όλοι δικαιούμαστε 1 ώρα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εργασίας μας.

Να μερικές ιδέες για να απολαύσεις το διάλειμμά σου κάνοντας κάτι διαφορετικό!

1)Το σνακ που θα σου δώσει ενέργεια
Πολλοί από εμάς δεν τρώμε στη δουλειά μέχρι να φτάσει εκείνο το σημείο που θέλουμε να φάμε και το γραφείο μαζί με την καρέκλα με τα ροδάκια. Λάθος. Άκουσε το σώμα σου και δώσε του ένα υγιεινό και γευστικό σνακ!

2)Τροφή για σκέψη
Και το μυαλό σου θέλει τροφή. Επίλεξε να διαβάσεις κάποιο άρθρο που σε ενδιαφέρει ή να ακούσεις ένα pod cast ή να ταξιδέψεις τη σκέψη σου ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική.

3)Πήγαινε μια μικρή βόλτα
Βγες έξω. Πάρε λίγο αέρα και απόλαυσε το αγαπημένο σου ρόφημα. Το περπάτημα βοηθάει όχι μόνο να ξεπιαστείς από την καρέκλα του γραφείου αλλά και να αδειάσει το μυαλό σου.

4)Πάρε τηλέφωνο ένα δικό σου άτομο
Το να ακούσεις τη φωνή κάποιου, ο οποίος δεν σχετίζεται με τη δουλειά σου, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βάλεις για λίγο αυτό που κάνεις στην άκρη. Πάρε τηλέφωνο ένα φίλο σου ή ένα συγγενή και πες τους τα νέα σου, τις σκέψεις σου και άκου τις δικές τους.

5)Το πραγματικό μεσημεριανό
Δεν είσαι μηχανή. Το σώμα σου χρειάζεται ένα πλήρες γεύμα στα μισά της ημέρας και κατά προτίμηση σε σταθερή ώρα καθημερινά. Πήγαινε στην κουζίνα ή στο εστιατόριο. Προτίμησε να φας εκεί και όχι στο πόδι ή μπροστά στον υπολογιστή σου. Δοκίμασε να φας χωρίς να κοιτάς την οθόνη του κινητού παράλληλα, ίσως είναι ευκαιρία να μάθεις τα νέα ενός συναδέλφου.

Τι περιμένεις λοιπόν; Ξεκίνα τώρα!

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής