Καταρρέει όλο και περισσότερο κάθε μέρα το κατηγορητήριο της δίκης των Σκουριών!

Ξεκίνησε στις 1 Οκτώβρη η μεγαλύτερη δίκη των αγωνιζόμενων κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές. Για την υπόθεση διαβάστε περισσότερα στα άρθρα μας «Σκουριές: Μπορεί να χωρέσει ένα ολόκληρο χωριό μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου;» και «Σκουριές: Ξεκινούν οι μεγαλύτερες πολιτικές δίκες των τελευταίων χρόνων».
Το παρακάτω άρθρο σχολιάζει τις εξελίξεις τις δίκης ενώ τα αποσπάσματα που παρατίθενται είναι από το εξαιρετικό ρεπορτάζ που κάνει η ομάδα του Omnia Tv μέσα από την δικαστική αίθουσα.

 

 

Συνεχίζεται αυτή τη βδομάδα η δίκη κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 21 αγωνιστών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Πρόκειται για την υπόθεση του εμπρησμού στο εργοτάξιο της εταιρείας στις 17 Φλεβάρη 2013.

Με βάση αυτά τα γεγονότα συστάθηκε ένα βαρύ κατηγορητήριο που περιλαμβάνει 9 κακουργήματα και 8 πλημμελήματα με πιο σοβαρά την απόπειρας ανθρωποκτονίας, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό και ληστεία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες 5 δικάσιμοι που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Οκτώβρη, και που αφορούσαν την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, ήταν αποκαλυπτικές με τις κακουργηματικές κατηγορίες να καταπίπτουν η μια μετά την άλλη. Αυτή τη βδομάδα εξετάζονται οι μάρτυρες υπεράσπισης.

Από τις μαρτυρίες των υπαλλήλων της εταιρείας φύλαξης του εργοταξίου και των αστυνομικών προέκυψαν τα εξής:

Αμφιβόλου αξιοπιστίας ευρήματα

Οι συλλογή των πειστηρίων δεν έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό αλλά από τους υπαλλήλους φύλαξης σε συνεννόηση με την αστυνομία, κάτι που κι από τις δύο πλευρές χαρακτηρίστηκε ως πάγια τακτική. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκαν, δεν είχαν κανενός είδους εκπαίδευση για να κάνουν κάτι τέτοιο. Έτσι δημιουργούνται μεγάλες αμφιβολίες για την αξιοπιστία μεθόδου συλλογής αλλά και της εγκυρότητας των ευρημάτων καθώς δεν είναι καθαρό το πως και από που συλλέχθηκαν.

Υπάλληλος North Star Security (εταιρεια security που δούλευε για την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.)

Συνήγορος: Με ποιους άλλους μαζεύατε στοιχεία;

Μάρτυρας: Με τον Τ. ψάχναμε τον Μ.

Δ: Παίρνετε εντολή από τον Σωτηρόπουλο (αρχιφυλακας) να ψάξετε. Που ψάξατε;

Μ: Κατεβαίναμε το δρόμο και μας είπε όπως πηγαίναμε να βρούμε τον Μ. να μαζεύουμε ότι βρίσκουμε στο δρόμο.

Δ: Πως παίρνατε τα πράγματα;

Μ: Με σακούλα.

Δ: Σημειώνατε που τα βρίσκατε;

Μ: Όχι.

Δ: Έπρεπε να το κάνετε;

Μ: Τι να σας πω, δεν ξέρω.

[…]

Σύμβουλος Ασφάλειας της North Star

Συνήγορος: Λένε 4 σεκιούριτι λάβαμε εντολή από τον αρχιφύλακα και συλλέξαμε κάλυκες καπάκια κλπ, εσείς το μάθατε αυτό;

Α.: Ναι.

Σ: Και τι κάνατε γι’ αυτό;

Α.: Τι να κάνω;

Σ: Γιατί δε το καταθέσατε;

Α.: Σας λέω υπήρχε πάγια τακτική με την Ασφάλεια Πολυγύρου να τους παραδίδουμε στοιχεία.

Σ: Και έχουν εκπαιδευτεί οι υπάλληλοι για τη συλλογή στοιχείων;

Α.: Όχι.

 Η σχέση εταιρείας – αστυνομίας φυσικά δεν ήταν κάτι κρυφό, με χορηγίες της «Ελληνικός Χρυσός» στα σώματα ασφαλείας, που γνωστοποιεί η ίδια η εταιρεία στο περιοδικό της το καλοκαίρι του 2013.

Δεν υπήρχε πρόθεση ανθρωποκτονίας

Από όλους τους υπαλλήλους ειπώθηκε πως οι επιτιθέμενοι δεν είχαν πρόθεση να τους βλάψουν, και πως τους βεβαιώσαν ότι δεν θα τους πειράξουν.

Πρόεδρος: Σας απείλησαν;

Μάρτυρας: Ναι. Κάποιοι κρατούσαν σακίδια και τσεκούρια και κάποιοι όπλα που ήταν πιο πίσω. Είδαμε δίκαννα και καραμπίνες γύρω στα 6-7.

Πρόεδρος: Σας σημάδεψε κανείς;

Μάρτυρας: Μόνο μας σημάδεψαν, δεν έριξαν. Κάποιος όταν μας είδε ότι τρομοκρατηθήκαμε μας είπε «Μη φοβάστε, δε θα σας πειράξουμε». Μας έδεσαν πισθάγκωνα . Μας έριξαν εύφλεκτο υλικό. Συνειδητοποίησαν κάποια στιγμή ότι μπορεί να αρπάξουμε φωτιά και μας τράβηξαν παρά πέρα.

Πρόεδρος: Ποιοί σας τράβηξαν;

Μάρτυρας: δεν ξέρω, κάποιοι από αυτούς.

Πρόεδρος: Δηλαδή σας φάνηκε ότι σας προστάτεψαν;

Μάρτυρας: ναι.

Φυτευτά πειστήρια

Φαίνεται στο αστυνομικό τμήμα της Αρναίας να «φυτεύτηκαν» πειστήρια! Μάλιστα, υπήρξε έρευνα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο περιστατικό

Συνήγορος 1: Την επόμενη μέρα δεχθήκατε εντολή από τον αρχιφύλακα να παραλάβετε αντικείμενα και να τα παραδώσετε στην Αρναία.

Μάρτυρας: Ναι.

Συνήγορος 1: Τι ήταν τα πειστήρια, θυμάστε;

Μάρτυρας: Πυρσούς, μπουκάλια, Κάλυκες.

Συνήγορος 1: Συντάσσεται και μια έκθεση παραδόσεως που έχει ένα σακίδιο. Εσείς το παραδώσατε;

Μάρτυρας: Όχι.

Συνήγορος 7: Όταν σας ρώτησαν οι συνάδελφοί μου για το σακίδιο λέτε «εγώ το άκουσα μετά σε δικαστήριο για το σακίδιο». Πού ερωτηθήκατε για το σακίδιο;

Μάρτυρας: Στο εσωτερικών υποθέσεων.

Συνήγορος 7: Δηλαδή έγινε έρευνα κατά αστυνομικών; Σας φώναξαν στον Πολύγυρο για να μαρτυρήσετε εναντίον αστυνομικών ότι φύτεψαν στοιχεία;

Μάρτυρας: Ναι.

Συνήγορος 7: Ποια ήταν η εξέλιξη της υπόθεσης;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Παραποιήσεις στις καταθέσεις μαρτύρων

Οι υπάλληλοι φαίνεται από τις μαρτυρίες τους ότι δεν διάβαζαν τις καταθέσεις τους πριν τις υπογράψουν, και πολλά σημεία γράφονταν καθ’ υπόδειξη των αστυνομικών.

Υπαλληλος North Star Security

Δικηγόρος υπεράσπισης: Έξω από την πύλη Π1 που βρήκατε κάλυκες, μπορεί να είναι και από άλλο επεισόδιο;

Μ: Ήταν καινούργιοι.

Δ Τι χρώμα ήταν;

Μ: Βρήκα έναν κίτρινο.

Δ: Αυτοί οι προωθητήρες που λέτε εδώ τι είναι;

Μ: Εγώ δεν είπα τίποτα.

Δ: Μα γράφετε στην κατάθεση. Υπογράψατε την κατάθεση.

Μ: Εγώ δεν ξέρω καν τι είναι προωθητήρας.

[…]

Υπόδειξη για στοχοποίηση αγωνιστών

Υπαλληλος North Star Security

Μάρτυρας: Κοιτάξτε εμένα με μήνυσε η εταιρεία μου για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή δήλωσα ότι αυτή μου είπε να καταδείξω ως ενόχους για ηθική αυτουργία τους Τόσκα, Καδόγλου και Παπαγεωργίου. Αθωώθηκα τον προηγούμενο μήνα από αυτήν την υπόθεση.

Οι διώξεις είναι πολιτικές

Η μέχρι τώρα εξέλιξη της δίκης δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Οι διώξεις είναι πολιτικές. Στήθηκαν σε μια οργανωμένη προσπάθεια από την εταιρεία και τους μηχανισμούς της αστυνομίας με μόνο στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωση του κινήματος. Ενός κινήματος που τόλμησε να παλέψει για την ακεραιότητα του τόπου του.

Από την άλλη, η εταιρεία αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην κάνει καμία προσπάθεια να στηρίξει το κατηγορητήριο που με τόσο κόπο έστησε. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς κι από τη σιγή ασυρμάτου που τηρούν τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Σε άλλη περίπτωση θα βλέπαμε τα κανάλια να ωρύονται εναντίον των αγωνιζόμενων κατοίκων.

Και αυτό γιατί η Eldorado αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελε με τίποτα μια αναζωπύρωση του κινήματος που θα μπορούσε να προκύψει από καταδικαστικές αποφάσεις. Αυτό που φαίνεται να θέλει η εταιρεία είναι να υπάρξει μια κινηματική νηνεμία, που θα της επιτρέψει να συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση για να παίρνει διαρκώς νέες αδειοδοτήσεις και να προσπαθήσει να λύσει τα νομικά προβλήματα που της φέρνουν πονοκέφαλο.

Έτσι και αλλιώς οι διώξεις έχουν κάνει ήδη «τη δουλειά τους» καθώς έπαιξαν ρόλο στον να εκφοβίσουν ένα μέρος της κοινωνίας.

Αθώωση όλων των αγωνιστών

Το κίνημα πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση πιέζοντας για καθαρές αθωωτικές αποφάσεις στην παρούσα αλλά και στις δίκες που έρχονται. Κι αφού πετύχει αυτή την πρώτη νίκη να περάσει στην αντεπίθεση απαιτώντας να μπουν οι κατήγοροι στη θέση των κατηγορουμένων, να δικαστούν για χρηματισμό, κατάχρηση εξουσίας, ψευδορκίες, παραποίηση στοιχείων, για όλη αυτή την επιχείρηση πλεκτάνης και παγίδευσης αθώων αγωνιστών.

Και βέβαια να συνεχίσει να μιλάει για το πραγματικό έγκλημα, που δεν είναι άλλο από την ίδια την εξόρυξη που θέλει να επιβάλει η Eldorado Gold. Μια εξόρυξη που έχει κόστος την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας της Χαλκιδικής, έχει κόστος ανθρώπινες ζωές που χαθήκαν και θα χαθούν εάν συνεχίσει τα σχέδια της ανενόχλητη.

Για όλα αυτά η Eldorado πρέπει να κηρυχθεί ένοχη!

 

 

* Τα αποσπάσματα είναι από ρεπορτάζ του omniatv στην , , 4η και 5η δικάσιμο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα