Σκουριές: Μπορεί να χωρέσει ένα ολόκληρο χωριό μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου;

marianna_resized-jpg
Του Νίκου Αναστασιάδη

 

plast

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα θα προσπαθήσουν να χωρέσουν ένα ολόκληρο χωριό μέσα σε μια δικαστική αίθουσα. Εκτιμάται ότι από αυτό θα προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως:

 • Πως θα ξεχωρίζουν οι δικαστές τους ενόχους μέσα σε τόσο κόσμο;
 • Πως θα επιβάλλουν ποινές σε κατηγορητήρια που είναι πανομοιότυπα λες και έχουν βγει με καρμπόν;
 • Πως θα στοιχειοθετήσουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση όταν οι αρχηγοί είναι γιαγιάδες και παιδιά;
 • Πόσες «πίτσες» και «μπύρες» παραγγείλανε οι κάτοικοι μέχρι να καταλάβουν ότι αυτές οι λέξεις είναι συνθηματικά που καλύπτουν εγκληματικές πράξεις;
 • Πόσα κιλά χρυσό πρέπει να τοποθετηθούν στη ζυγαριά που κρατάει το άγαλμα της δικαιοσύνης για να καταδικάσει κάποιους ανθρώπους που αγωνίζονται να μην καταστραφεί ο τόπος τους;

Κάθε σπίτι κι ένα διωκόμενο, κάθε οικογένεια κι έναν «τρομοκράτη»

Την Πέμπτη 9 Ιούνη, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης ξεκινάνε οι «μεγάλες» δίκες των αγωνιστών για τις Σκουριές.

Συγκεκριμένα, στις 9/6 δικάζονται 21 άτομα για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές με βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, βαριές σωματικές βλάβες, κτλ.

Η βιομηχανία διώξεων ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Σαμαρά, τις αστυνομίας και της Eldorado Gold όταν φάνηκε ότι το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη πάει να χαλάσει τα σχέδια τους.

Έτσι, συνολικά 450 άνθρωποι της περιοχής έχουν βρεθεί να κατηγορούνται για κάθε πιθανή και απίθανη αιτία.

Κάθε σπίτι έχει και από έναν διωκόμενο, κάθε οικογένεια και από έναν «τρομοκράτη». Οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται με σκοπό να αποκαλυφθεί πως κοιμάσαι μια μέρα απλός άνθρωπος και ξυπνάς αναρχοάπλυτο τέρας.

Πέμπτη 9 Ιούνη

dikazomaste

Την Πέμπτη 9 Ιούνη καθένας που αντιδράει στην αδικία πρέπει να βρίσκεται έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 9 το πρωί. Φυσικά πολλοί δεν θα μπορούν επειδή δουλεύουν, όμως δράσεις ενημέρωσης και αλληλεγγύης γίνονται συνεχώς και ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με τον τρόπο του. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας τρομοκρατήσουν, να εκφοβήσουν τον κόσμο που αντιστέκεται με τις φυλακές και τα πρόστιμα.

Την Πέμπτη 9 Ιούνη τα σωματεία οικοδόμων, οι σύλλογοι αλιέων, οι σύλλογοι επαγγελματιών, οι δασικοί συνεταιρισμοί, και άλλοι στην περιοχή της Χαλκιδικής δεν θα δουλέψουν για να βρίσκονται δίπλα στους συνανθρώπους τους.

Θα ταξιδέψουν και θα είναι στη Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη 8 Ιούνη όπου θα κάνουν ολονύχτια διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους, και θα πάνε την Πέμπτη το πρωί με πορεία προς τα δικαστήρια.

Την Πέμπτη 9 Ιούνη γίνεται επίσης μια προσπάθεια δημοσιονομικής ώθησης του ελληνικού κράτους, μια και τα δικαστικά έξοδα για όλες αυτές τις δίκες είναι τεράστια, της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που πρέπει οι διωκόμενοι να βρουν και να ακουμπήσουν στη «δικαιοσύνη». Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η οικονομική στήριξη των διωκόμενων.

Ποιοι θα έπρεπε να είναι στο εδώλιο

Την Πέμπτη 9 Ιούνη κανονικά θα έπρεπε στο εδώλιο του κατηγορουμένου να βρίσκονται:

 • Η Eldorado Gold που κατηγορείται για:

α) Φοροαποφυγή με θυγατρικές… ταχυδρομικές θυρίδες και αλισβερίσι στα νησιά Μπαρμπάδος

β) Καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας σε γεωργία, τουρισμό, αλιεία, μελισσοκομία

γ) Εξαγορά συνειδήσεων και εκβιασμούς

δ) Διασπορά επικίνδυνων και καρκινογόνων ουσιών όπως ο αμίαντος

ε) Σκανδαλώδη και αποικιοκρατική εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής

 • Η τωρινή ελληνική κυβέρνηση που ενώ έλεγε ότι θα σταματήσει τις εξορύξεις χρυσού τώρα δεν προλαβαίνει να υπογράφει αδειοδοτήσεις. Επίσης κατηγορείται ότι αν δεν υποτασσόταν στα μεγάλα συμφέροντα και ακύρωνε την κατάπτυστη σύμβαση με την Eldorado, οι διώξεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν όπως κατέρρευσαν οι προηγούμενες της Ολυμπιάδας. Καλά, για τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το συζητάμε.
 • Η αστυνομία που ετοιμάζει κατηγορητήρια λαμβάνοντας ταυτόχρονα χρηματοδότηση από την Eldorado, με «ενοχοποιητικά» στοιχεία που δέχεται να της φέρνει η εταιρία security και που δεν μαζεύει καν μόνη της. Επίσης κατηγορείται για σωματικές και ψυχολογικές βλάβες, για τα δακρυγόνα στα σχολεία, για μπουκάρισμα σε σπίτια τα ξημερώματα και γενικά για μαφιόζικη συμπεριφορά.

Για όλους αυτούς τους λόγους την Πέμπτη 9 Ιουνίου, θα είμαστε εκεί!

 

 

Δράσεις

Συναυλία αλληλεγγύης το Σάββατο 4 Ιούνη

Το Σάββατο 4 Ιούνη διοργανώθηκε συναυλία αλληλεγγύης στους διωκόμενους στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά. Σε μια δύσκολη περίοδο πολιτικά και κινηματικά, με πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις να γίνονται κοντά σε αυτή την ημερομηνία, περίπου 1.500 άτομα παραβρέθηκαν για να στηρίξουν οικονομικά, πολιτικά και ηθικά τους ανθρώπους που αγωνίζονται για το περιβάλλον και τις ζωές τους.

Τα συγκροτήματα που έπαιξαν έδωσαν το στίγμα τους και αυτοί με τα μπλουζάκια SOS Χαλκιδική που φορούσαν αλλά και με τα λόγια και τα τραγούδια τους. Κορυφαίες στιγμές τις συναυλίας όταν έπαιξαν οι Υπεραστικοί το «Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ» και οι Social Waste το «κοιμήθηκα στο Ποτοσί και ξύπνησα Χαλκιδική» δείχνοντας πως η τέχνη μπορεί να αλληλεπιδρά με τα κινήματα.

Πέμπτη 9 Ιούνη, ενημερωτικές προβολές στο ΤΑΚΙΜ,

prov

Την Πέμπτη 9 Ιούνη στο χώρο ΤΑΚΙΜ θα γίνει ενημερωτική προβολή για το θέμα του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές αλλά και των διώξεων, όπου θα προβληθούν:

 • Ο θησαυρός της Κασσάνδρας του Εξάντα
 • Νόμος και τάξη στο ελληνικό Eldorado από το Vice News
 • αποσπάσματα από την εκπομπή Αντιδραστήριο της ΕΡΤ3 με εικόνες από τη σημερινή κατάσταση στις Σκουριές

Πέμπτη 9 Ιούνη, 8:00 μμ, χώρος ΤΑΚΙΜ, Κατούνη 25, 4ος όροφος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα