Διαιτησία για Σκουριές: ήξεις, αφήξεις (αλλά κυρίως) ουκ την Eldorado θίξεις

Σχόλιο από το «Ξ»

  

Γέμισε χτες το διαδίκτυο δημοσιεύματα σχετικά με την πολυαναμενόμενη απόφαση της διαιτησίας για τις Σκουριές. Μόνο που… την απόφαση δεν την έχουμε δει ακόμα. Το «διαιτητικό δικαστήριο» αποφάνθηκε και τα δύο αντίπαλα (λέμε τώρα…) μέρη, η Eldorado Gold και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν βγάλει δελτία τύπου και ανακοινώσεις που αναλύουν… μια απόφαση που δεν έχει δημοσιευτεί!

Τι (φαίνεται ότι) λέει η απόφαση

Διαβάζοντας όμως τις ανακοινώσεις της Eldorado και του ΥΠΕΝ (διαβάστε εδώ) φαίνεται πως ένα στοιχείο είναι κοινό: Η διαιτησία απέρριψε το αίτημα του ελληνικού δημοσίου ότι η Eldorado έχει παραβιάσει τη σύμβαση!

Αυτή είναι εξάλλου και η ουσία της διαμάχης. Η απόφαση αυτή (με την επιφύλαξη της τελικής δημοσίευσης της) σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική!

Από τη στιγμή που μετά από όλα όσα έχουν γίνει το σώμα στο οποίο το ίδιο το ελληνικό δημόσιο κατέφυγε, δικαιώνει στο βασικό σημείο αντιπαράθεσης την εταιρία, σε δικαστικό επίπεδο δεν έχουν πολλά να ειπωθούν.

Ένα δεύτερο κοινό σημείο είναι ότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα σεβαστούν την απόφαση.

Δικαιωμένη δηλώνει η Eldorado…

Τα πιο πάνω αφορούν στην ουσία και τελούν υπό προϋποθέσεις αφού θα πρέπει να δούμε και τη δημοσίευση του τελικού κειμένου. Υπάρχει όμως και το παιχνίδι εντυπώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, που ίσως δικαιολογεί και την καθυστέρηση δημοσιοποίησης της απόφασης.

Έχουμε λοιπόν από τη μια την Eldorado να πανηγυρίζει.

«Δικαίωση» χαρακτηρίζουν τα πληρωμένα blog-παπαγαλάκια της εταιρίας την απόφαση, ενώ και τα μεγάλα ειδησεογραφικά site «διαβάζουν» τις εξελίξεις ως θετικές για την εταιρία. Εξάλλου, στην επίσημη ανακοίνωση της η Eldorado δηλώνει ικανοποιημένη από την απόφαση και ότι την θεωρεί βάση για το προχώρημα της επένδυσης.

… δικαιωμένος δηλώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, το Υπουργείο στην ανακοίνωση του τονίζει ότι η διαιτησία θεωρεί ότι πρέπει:

α) να τηρηθεί ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία

β) να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, και

γ) να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Με άλλα λόγια και το υπουργείο εμφανίζει την τελική απόφαση σαν δικαίωση των κυβερνητικών προσπαθειών…

Οι «δεσμεύσεις» αυτές είναι τόσο γενικές που και ο Πινόκιο θα μπορούσε να ορκιστεί σε αυτές χωρίς να μεγαλώσει η μύτη του. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής προχωράει ακόμα παραπέρα θεωρώντας ότι η απόφαση της διαιτησίας

«είναι το τελευταίο βήμα πριν την ακύρωση της σύμβασης, του έργου και της ίδιας της “Ελλ. Χρυσός” στις Σκουριές».

Την άποψη τους αυτή τη βασίζουν στο ότι η Eldorado δεν μπορεί να τηρήσει τα παραπάνω τρία «κριτήρια» της ανακοίνωσης του Υπουργείου. Που φυσικά δεν μπορεί να τα τηρήσει, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, αυτό το ξέρουν εδώ και χρόνια οι πάντες, το θέμα είναι ποιος θα τους σταματήσει!

Τελειώνει ο χρόνος και ο χώρος για αυταπάτες

Η απόφαση της διαιτησίας, απ’ ότι φαίνεται, δικαιώνει τις εκτιμήσεις του κινήματος ότι ήταν έτσι στημένη ώστε, παρά τα «ήξεις, αφήξεις», τελικά να δίνει το πράσινο φως στην εταιρία. Η απόφαση αυτή επίσης αποτελεί και το τέλος του δρόμου για όσους πίστευαν ότι μέσα από δικαστικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες –παίζοντας δηλαδή στο γήπεδο της εταιρίας– θα μπορούσαν να διώξουν την πολυεθνική από τον τόπο μας.

Τους νόμους όμως τους φτιάχνουν οι ισχυροί και γι’ αυτούς δουλεύει όλο το σύστημα. Κάποια ζητήματα βέβαια η διαιτησία μπορεί να τα αφήσει ανοιχτά, και γι’ αυτά τα ζητήματα μπορεί να υπάρξει τώρα ή στο μέλλον νομική αντιπαράθεση με την εταιρία. Εξάλλου, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πιέσει για να παρουσιάσει κάποιες περιβαλλοντικές βελτιώσεις, ενώ από την άλλη η εταιρία περιμένει πως και πως μήπως βγει μια κυβέρνηση η οποία θα είναι απαλλαγμένη από τα «βαρίδια» που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που εκλέχτηκε με την υπόσχεση να σταματήσει τις εξορύξεις. Μικροκοντρίτσες, επομένως, μπορεί να υπάρχουν.

Όμως, και οι δύο είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με την καταστροφή του τόπου (η Eldorado για να βγάλει κέρδη, ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην «φοβίσει τους επενδυτές»). Ο μόνος που μένει τώρα να αντιδράσει είναι οι κάτοικοι της Β. Ελλάδας που θα ζήσουν τις συνέπειες αυτού του εκτρώματος, είτε έχει περιβαλλοντικά φιογκάκια επάνω είτε όχι. Και η πίεση και η μαζική κινητοποίηση του κόσμου είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η καταστροφή.

Υστερόγραφο: Αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν να μείνουν σ’ αυτόν μετά το καλοκαίρι του 2015 έλεγαν «εντάξει, τα μνημόνια τα δέχομαι γιατί δεν μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει αλλιώς, αλλά αν αδειοδοτηθούν οι Σκουριές θα αποχωρήσω». Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο θα έχουμε αποχωρήσεις με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις…

 

#skouries

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα