Κάμερες στους χώρους εργασίας: «Ασφάλεια» ή καταπίεση για τους εργαζόμενους;

Ανακοίνωση από την Ομάδα Αλληλεγγύης Τούμπας για τον κορονοϊό, στην οποία συμμετέχουν τα μέλη του «Ξ».

Η καταπίεση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας δεν είναι, φυσικά, ένα καινούργιο φαινόμενο! Τα τελευταία χρόνια η περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μαζικές απολύσεις, η «μαύρη» εργασία και η ανεργία είναι συνώνυμα της κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Όπως και το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα με το κορονοϊό , αυτοί/ές που θα πληρώσουν τα «σπασμένα» της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι/ες, οι άνθρωποι του μεροκάματου. Τι να πρωτοαναφέρουμε! Πρόγραμμα «Συνεργασία» που σημαίνει μείωση μισθού, χαμένες σεζόν για τους εργαζόμενους του τουρισμού-επισιτισμού, χιλιάδες απολύσεις παρά τη δήθεν απαγόρευσή τους από τη κυβέρνηση (μόνο τον Ιούνιο υπήρξαν 36.500 απολύσεις σε μια μέρα), εκβιαστικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής με αποτέλεσμα μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις επιδομάτων «στήριξης» στους εργαζόμενους από το κράτος και τελειωμό δεν έχει η κατηφόρα!

***

Σ’ αυτή τη κατάσταση, έρχεται να προστεθεί το θράσος ορισμένων εργοδοτών να χρησιμοποιούν κάμερες στις επιχειρήσεις τους για να «τρέχουν» ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους εν ώρα εργασίας. Και φυσικά, δεν πρόκειται για κάμερες ασφαλείας όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία αλλά για κάμερες που τοποθετούνται σε άσχετα σημεία, χωρίς καμία ένδειξη, και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την επιτήρηση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά είναι δύο παραδείγματα επιχειρήσεων, μια πιτσαρία και μια εταιρία με γραφεία, στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο μετά από καταγγελίες εργαζομένων για παράνομη καταγραφή από κάμερες στους χώρους εργασίας, 2000 ευρώ στη πρώτη και 10000 ευρώ αντίστοιχα στη δεύτερη! Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει ότι «…οι κάμερες στην πιτσαρία ήταν μεν σε χώρο εργασίας χωρίς όμως να δικαιολογούνται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας. Στο κατάστημα δεν υπήρχαν ενημερωτικές πινακίδες για την λειτουργία των μηχανών και δεν είχε πάρει την απαιτούμενη άδεια από την Αρχή» ενώ για τη δεύτερη περίπτωση όπου η εταιρία επικαλέστηκε αποτροπή ενδεχόμενης διάρρηξης η Αρχή επισημαίνει ότι «…η τυχόν αποτροπή ενδεχόμενης διάρρηξης, την οποία επικαλείται η εταιρεία λόγω της περιοχής που βρίσκεται το κτίριο της μπορεί να επιτευχθεί με τις εξωτερικές κάμερες και την κάμερα στην είσοδο και όχι με τις κάμερες στα γραφεία και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων».

Ανάλογες μαρτυρίες μας μετέφεραν εργαζόμενοι σε γνωστές αλυσίδες καφέ- εστίασης στη Τούμπα Θεσσαλονίκης, όπου εργοδότες δεν αφήνουν τους υπαλλήλους τους να πάρουν κυριολεκτικά ανάσα μέσα στο ωράριό τους παρακολουθώντας από τις κάμερες κάθε κίνησή τους! Με τον εκβιασμό της ανεργίας που αυξάνεται και την κατάσταση στην οικονομία, αν οι εργαζόμενοι/ες ξαποστάσουν για λίγο δέχονται τα πυρά του εργοδότη: «Γιατί κάθεσαι;», «Σε πληρώνω για να κάθεσαι» κοκ, λες και φταίνε οι ίδιοι για τους μειωμένους τζίρους!

***

Όχι μόνο δε φταίνε οι εργαζόμενοι για αυτή τη κατάσταση, αλλά ούτε οι κάμερες σαν μηχανήματα αν το καλοσκεφτεί κανείς. Αν οι κάμερες ήταν τοποθετημένες «για το καλό» των εργαζομένων, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψουν πολλά εργατικά ατυχήματα τα οποία, αντιθέτως, όλο κι αυξάνονται! Ή ακόμα και για να διαπιστώνεται από την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ αν όλοι όσοι δουλεύουν είναι δηλωμένοι από τον εργοδότη ώστε να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία!

Αλλά, όσο η οικονομία λειτουργεί με αφεντικά και για χάρη των μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων, όσο δηλαδή έχουμε καπιταλισμό, τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να συμβούν! Συνεπώς πρέπει να μπούμε στην μάχη για να αλλάξουμε την κατάσταση στους χώρους εργασίας εμείς οι ίδιοι. Με αλληλεγγύη μεταξύ μας, με αποφασιστικότητα, βασισμένοι στην συλλογικότητα και την δύναμη που έχουμε οι εργαζόμενοι στα χέρια μας, καθώς κρατάμε τα «κλειδιά» της παραγωγής. Πρέπει να οργανωθούμε στους χώρους που δουλεύουμε, να μιλάμε με τους συναδέλφους μας γι’ αυτά τα ζητήματα και να τα καταγγέλλουμε! Μην αφήνεις τον εργοδότη σου να σε καταπιέζει μέσω των καμερών! Έλα σε επαφή μαζί μας:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα