Ρεπορτάζ από το «Ξ»
Με ΜΑΤ, βία και χημικά εγκαινίασε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ο Δήμος Αθήνας στα Πατήσια. Στον ελεύθερο χώρο επί της οδού Ιακωβάτων που είχε εγκαινιαστεί επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη το 2005 και είχε χαρακτηριστεί από την ίδια ως «ανάσα ζωής» για την περιοχή, η δημαρχία του Κώστα Μπακογιάννη σχεδιάζει την εγκατάσταση 11 κοντέινερ που θα φιλοξενήσουν πάνω από 200 παιδιά.
Ο χώρος αποτελεί εδώ και χρόνια μια ανάσα για τους κατοίκους της ήδη επιβαρυμένης περιοχής των Κάτω Πατησίων καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες για άθληση και αναψυχή, είναι χώρος πρασίνου και περιλαμβάνει παιδική χαρά. Ακόμα περιλαμβάνει ελεύθερο δημοτικό πάρκινγκ που εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες των κατοίκων όσο και αυτές των εργαζομένων στο διπλανό νοσοκομείο Παμακάριστος.
Ο Δήμος σχεδιάζει να περιφράξει το χώρο, να κόψει δέντρα και να εγκαταστήσει τα κοντέινερ όπου θα μπουν τα νήπια και τα προνήπια που δεν μπορούν να ενταχθούν στις προσχολικές δομές του 5ου διαμερίσματος, μια και οι αίθουσες δεν επαρκούν.
***
Η κινητοποίηση των κατοίκων από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκαν οι μπουλντόζες είναι ενδεικτική τόσο της σημασίας του χώρου, όσο και των αντιδράσεων που φέρνει ο πρόχειρος σχεδιασμός της προσχολικής εκπαίδευσης. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, οικογένειες, εργαζόμενοι που ζουν στην περιοχή, συνταξιούχοι, κινητοποιήθηκαν, δημιούργησαν την Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 8 Ιούλη και έβγαλαν βάρδιες για την περιφρούρηση του χώρου.
Ο Δήμος Αθήνας απάντησε με ΜΑΤ την επόμενη κιόλας μέρα. Από τις πολύ πρωινές ώρες της 9ης Ιούλη, αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους κατοίκους, έσπρωξαν, χτύπησαν και έριξαν χημικά προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο στους εργολάβους και τις μπουλντόζες τους.
Η δημοτική αρχή εδώ και δυο χρόνια που έχει αναλάβει, δεν έχει κάνει κανέναν σχεδιασμό για τη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση. Αντί να μεριμνήσει για χώρους ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων που θα καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών, αυτό που κάνει είναι να:
- Παίρνει αίθουσες από τα δημοτικά σχολεία για να βάλει όπως-όπως τα νήπια και τα προνήπια, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο συγχρωτισμό στα σχολεία σε συνθήκες πανδημίας.
- Βάζει κοντέινερ σε σχολεία (ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του 8ου Γυμνασίου πάλι στα Κάτω Πατήσια όπου θα τοποθετηθούν 4 κοντέινερ για την προσχολική).
- Μετακινεί υποχρεωτικά τα νήπια που «περισσεύουν» εκτός των ορίων της περιοχής τους. Ενδεικτικό και πάλι το παράδειγμα της Ιακωβάτων όπου θα αναγκάζονται να πηγαίνουν νήπια σε αποστάσεις πολύ μακρινές από το σπίτι τους.
- Θεσμοθετεί τη φοίτηση σε κοντέινερ. Και η εμπειρία των κοντέινερ στην εκπαίδευση έχει δείξει ένα πράγμα: ότι ποτέ δεν είναι προσωρινά, ότι από τη στιγμή που μπουν δεν βγαίνουν ποτέ.
Οι κάτοικοι της περιοχής και του 5ου Διαμερίσματος έχουν δίκιο να υπερασπίζονται το χώρο τους, έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους σε μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη. Και έχουν δίκιο να μην θέλουν τα παιδιά τους να στοιβάζονται σε κοντέινερ. Ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία από 22 που ήταν στα 25.
Η Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων δεν έχει εγκαταλείψει τη μάχη. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται νέες διαδικασίες συνελεύσεων έξω από το πάρκο, η αξιοποίηση κάθε νομικού μέσου για να σταματήσουν οι εργασίες των εργολάβων και κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου.