Η διοίκηση Δ. Θεσ/νίκης εμπαίζει τους κατοίκους για το ζήτημα του Νηπιαγωγείου

Ρεπορτάζ από το «Ξ» Θεσσαλονίκης

Δεν ανακάλεσε την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου δίπλα στο συγκρότημα «Αλυσίδα» στη Χαριλάου, που ενώ προορίζονταν για χώρο εκπαίδευσης και πρασίνου, αναμένεται να δοθεί πίσω στους ιδιοκτήτες του.

Πρόκειται για μια κίνηση-εμπαιγμό από πλευράς διοίκησης, καθώς η μόνη σχετική απόφαση που πήρε είναι να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ασχοληθεί με το σύνολο των δεσμευμένων οικοπέδων, να γίνει μια μελέτη και προτεραιοποίηση με βάση τις ανάγκες και την εξεύρεση πόρων και να έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις. Δηλαδή… καλό καλοκαίρι!

Το ιστορικό

Όλα αυτά, ενώ η συνοικία της Χαριλάου έχει τεράστια ανάγκη από χώρους εκπαίδευσης και πρασίνου, σύμφωνα με τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου και για το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει κινητοποιηθεί ολόκληρη η γειτονιά, συγκεντρώνοντας πάνω από 800 υπογραφές μέσω της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την περιοχή της Αλυσίδας», που απαιτούν να μην αποχαρακτηριστεί το οικόπεδο. Ο κίνδυνος από την επιστροφή του στους ιδιοκτήτες είναι «κλείσει» ακόμα ένας ανοιχτός χώρος και να χτιστούν πολυώροφες οικοδομές χιλιάδων τετραγωνικών, καθώς πρόκειται στην ουσία για ένα οικοδομικό τετράγωνο και ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή θα επέτρεπε μέχρι και 9ώροφα κτίρια.

Απ’ τη στιγμή που δόθηκε δημοσιότητα στο ζήτημα, μέσα από την καμπάνια και της δημοτικής κίνησης «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», η διοίκηση του Δήμου θορυβήθηκε και ο κάλεσε την «Πρωτοβουλία Κατοίκων» να καταθέσει τις υπογραφές για να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον πρόεδρο του Δημ. Συμβ. Π. Λεκάκη να μοιάζει ανοιχτός στο αίτημα των κατοίκων (ασφαλώς γιατί η διοίκηση Ζέρβα δεν θέλει δυσαρεστημένους κατοίκους με τον κίνδυνο να τους βρει απέναντί της στις ερχόμενες εκλογές), κάτι το οποίο ανατράπηκε στη συνέχεια. Έτσι, τη Δευτέρα 7 Ιούνη ήρθε το θέμα στην ατζέντα, όμως με τον εντελώς γενικό τίτλο «Ενημέρωση για τις απαλλοτριώσεις του Δήμου». 

Ενώ είχε κατατεθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα, ο τίτλος και τελικά και η εισήγηση από τη σχετική υπηρεσία του Δήμου ήταν τόσο γενική, που στην ουσία – παρά την εκτενή ενημέρωση – απλά ανέφερε το ζήτημα ότι «οι δεσμευμένοι χώροι είναι πολλοί και οι ανάγκες μεγάλες, αλλά που θα βρεθούν τα χρήματα για όλα αυτά;». Την ίδια στιγμή που για αυτό το συγκεκριμένο αίτημα γίνεται μια μεγάλη γενικόλογη ενημέρωση (αντί για απόφαση επί του αιτήματος), ο πρόεδρος του Δ.Σ. έδωσε μετά από μεγάλη πίεση τον λόγο σε μία εκπρόσωπο της «Πρωτοβουλίας κατοίκων» και αυτό για μόλις 2 λεπτά! Επίσης, ο αντιδήμαρχος τεχνικός έργων, Ε. Κυριζίδης, δήλωσε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν τόσα σχολεία στην ίδια περιοχή δείχνοντας ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργολάβων και όχι οι κοινωνικές ανάγκες. 

Ποτέ δεν υπάρχουν βέβαια λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, μόνο για έργα βιτρίνας και τις τσέπες των ημετέρων! Ωστόσο τα πράγματα είναι συγκεκριμένα: το κόστος απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου οικοπέδου είναι 1 εκ. ευρώ, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο προβλέπει για το 2021 δαπάνες ύψους 34,3 εκ. ευρώ! Συνεπώς υπάρχουν κονδύλια, οπότε το ερώτημα είναι για που προορίζονται και εάν διεκδικούνται.

Πως συνεχίζουμε

Για το ζήτημα του οικοπέδου δίπλα από την «Αλυσίδα» έχουν γίνει ενστάσεις από κατοίκους (για την απόφαση αποχαρακτηρισμού), με αποτέλεσμα ο Δήμος να είναι υποχρεωμένος να επαναφέρει το συγκεκριμένο ζήτημα ως τέτοιο και όχι στα πλαίσια μιας γενικόλογης ενημέρωσης. Πίσω από αυτήν την «υποχρέωση» κρύφτηκε η Δημοτική Αρχή Ζέρβα και δεν στήριξε το ψήφισμα που κατέθεσε η «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» για ανάκληση της απόφασης. «Πάτησε» επίσης πάνω σε ένα άλλο ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη του Σπ. Βούγια (ΚΙΝΑΛ) για συγκρότηση επιτροπής που θα διεκδικήσει κονδύλια από κάθε πηγή και θα πιέσει την κυβέρνηση για εξεύρεση πόρων έτσι ώστε να απαλλοτριωθούν τα περισσότερα από τα δεσμευμένα οικόπεδα και τελικά δεν αποφάσισε ούτε αυτό – μόνο τη συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής που «θα συζητήσει όλα τα θέματα».

Η απόφαση της διοίκησης Ζέρβα είναι κοροϊδία για τους 800 και πλέον κατοίκους και τη γειτονιά που έχει δείξει την αντίδρασή της με ξεκάθαρο τρόπο. Δείχνει επίσης τις διαθέσεις της και το πόσο «μαχητική» στάση αναμένεται να κρατήσει για το ζήτημα. Ο μόνος δρόμος για να παραμείνει το οικόπεδο δημόσιο και να γίνει το Νηπιαγωγείο και ο χώρος πρασίνου, που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία, είναι να συνεχιστεί ο αγώνας, με περισσότερες υπογραφές, ενημερωτικές δράσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις στη γειτονιά και παραστάσεις διαμαρτυρίας, έτσι ώστε να πιεστεί ακόμα περισσότερο η διοίκηση του Δήμου και να αναγκαστεί να ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων.

Οι επόμενες κινητοποιήσεις, όπως αποφασίστηκαν στη συνάντηση της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων», είναι εξόρμηση στη γειτονιά της «Αλυσίδας» την Πέμπτη 17 Ιουνίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου και θα συζητηθούν οι ενστάσεις των κατοίκων κατά της απόφασης άρσης της απαλλοτρίωσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα