Της Κατερίνας Κλείτσα
Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα-αφιερώματα στον Jens Spahn, υφυπουργό οικονομικών της Γερμανίας, με τίτλους όπως: «O 36χρονος gay πολιτικός που ίσως διαδεχθεί τη Μέρκελ», «Ποιός είναι ο νεαρός, γκέι, αναπληρωτής υπουργός του Σόιμπλε που θέλει να πάρει τη θέση της Μέρκελ» κοκ. Όπως φαίνεται και από τους τίτλους, τα δημοσιεύματα δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι ο Jens Spahn είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και παράλληλα ανεβαίνει τα σκαλιά της εξουσίας μεθοδικά, χωρίς η ομοφυλοφιλία να του δημιουργεί εμπόδια.
Αυτό ακριβώς το γεγονός προκαλεί αισιοδοξία και μια αίσθηση «δικαίωσης» σε ένα κομμάτι των ΛΟΑΤ ατόμων, αφού περνάει το μήνυμα ότι ΛΟΑΤ άτομα σιγά-σιγά αποκτούν τις ίδιες ευκαιρίες στην πολιτική και σε θέσεις ευθύνης με τους ετεροφυλόφιλους.
Δυστυχώς όμως το έργο είναι γνωστό και πολυπαιγμένο… Δεν είναι λίγες οι φορές που το σύστημα έχει εκπροσωπηθεί από άτομα που προέρχονται από καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες, χωρίς όμως να προσφέρουν τίποτα καλύτερο στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Αντιθέτως, πολλές φορές οι επιθέσεις ενάντια στους φτωχούς εργαζόμενους ήταν πολύ σκληρότερες από αυτές των προκατόχων τους.
Μάργκαρετ Θάτσερ
Πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 ως το 1990. Αν και η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός στη Βρετανία μέχρι σήμερα και ενώ είχε δημιουργήσει ελπίδες σε πολλές γυναίκες ότι θα αποκτήσουν επιτέλους μία «γνήσια» εκπρόσωπο του φύλου τους, η Θάτσερ κατέρριψε αυτές τις ελπίδες πολύ σύντομα:
Kατά την διάρκεια της θητείας της κατάργησε τα επιδόματα μητρότητας, όπως και το δικαίωμα για λιγότερες ώρες εργασίας σε περισσότερες από τις μισές Βρετανίδες εργαζόμενες μητέρες, ενώ οι δημόσιες δαπάνες για παιδικούς σταθμούς έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλη τη δυτική Ευρώπη.
Δείγμα του τι θα ακολουθούσε είχε δώσει εξάλλου νωρίτερα, ως υπουργός Παιδείας, όταν κατάργησε τη χορήγηση δωρεάν γάλατος στα σχολεία για παιδιά επτά ως έντεκα ετών.
Πέρα βέβαια από την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών εργαζόμενων, η Θάτσερ θα μείνει για πάντα στην ιστορία επειδή «τσάκισε» τα δικαιώματα των εργαζομένων στην απεργία και τον συνδικαλισμό, επέβαλε ιδιωτικοποιήσεις στις μέχρι τότε δημόσιες βιομηχανίες αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ η ανεργία αυξήθηκε δραματικά.
Μπαράκ Ομπάμα
Οι ελπίδες που γέννησε ο Ομπάμα σε εκατομμύρια Αμερικάνους όντας ο πρώτος Αφροαμερικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, αποδείχτηκαν πολύ σύντομα φρούδες. Ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αποχωρεί από την Προεδρεία, έχοντας σημειώσει ένα μεγάλο ρεκόρ: είναι ο Πρόεδρος με τις περισσότερες απελάσεις μεταναστών κατά την θητεία του!
Παράλληλα, βασικό κομμάτι της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά ο αμερικάνικος στρατός παραμένει μέχρι και σήμερα και στις δύο χώρες, ενώ συνολικά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, επί διακυβέρνησης Ομπάμα, είναι πολύ περισσότερες από πριν αναλάβει πρόεδρος.
Επίσης, είναι ο πρόεδρος που κατά την θητεία του γεννήθηκε το κίνημα «Black Lives Matter», που καταγγέλλει τις δολοφονίες μαύρων πολιτών από την αστυνομία, οι οποίες από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 2000!
Πέρα όμως από τον ρατσισμό που βιώνουν οι μαύροι Αμερικάνοι και οι μετανάστες στις ΗΠΑ επί Ομπάμα, οι ανισότητες ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς παραμένουν και μεγαλώνουν: Μια οικογένεια στις ΗΠΑ, η οικογένεια Γουόλτον της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Walmatt κατέχει τόσο πλούτο όσον έχουν αθροιστικά 100 εκατομμύρια φτωχοί Αμερικανοί(!), ενώ ο μέσος όρος των εσόδων των ανώτερων εισοδηματικά τάξεων στις ΗΠΑ είναι κατά 400 φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο των αποδοχών των εργαζόμενων στρωμάτων.
Όσο για το σύστημα Υγείας που ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα μεταρρυθμίσει προς όφελος των πολιτών, ας κρατήσουμε μόνο ένα στοιχείο: 50 εκατομμύρια Αμερικανοί σήμερα δεν έχουν ασφάλεια υγείας.
Χίλαρι
Ακολουθώντας το παράδειγμα Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον θα διεκδικήσει με το κόμμα των Δημοκρατικών την Προεδρεία των ΗΠΑ, βάζοντας προμετωπίδα το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Θάτσερ παραπάνω, αλλά και η Άγγελα Μέρκελ (της οποίας την θέση διεκδικεί ο ομοφυλόφιλος Jens Spahn) είναι η πιο καθαρή απόδειξη ότι όταν ασχολείσαι με την πολιτική, δεν παίζει ρόλο το φύλο, η φυλή ή ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός, αλλά το ποια τάξη επιλέγεις να εκπροσωπήσεις, ποια συμφέροντα θα υπερασπιστείς, με άλλα λόγια ποια είναι η ιδεολογία σου! Και όλοι οι παραπάνω επέλεξαν ξεκάθαρα την τάξη των πλούσιων, γυρνώντας την πλάτη στα πραγματικά προβλήματα των φτωχών, των γυναικών, των μαύρων και των ΛΟΑΤ ατόμων.
Τίποτα καλύτερο
Επιστρέφοντας λοιπόν στον Jens Spahn, μπορούμε να είμαστε σίγουροι/ες ότι δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο για τον Γερμανικό λαό, από έναν ομοφυλόφιλο μεν, που δηλώνει όμως «περήφανα» συντηρητικός, είναι υφυπουργός Οικονομικών με την παρούσα γερμανική κυβέρνηση (που επιβάλλει μέτρα λιτότητας τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα) και έχει πολιτικές θέσεις όπως οι παρακάτω:
- Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ζήτησε να υπάρχει νόμος ώστε οι Τουρκογερμανοί να διαλέξουν μία υπηκοότητα, ή την τουρκική ή τη γερμανική.
- Στάθηκε ξεκάθαρα ενάντια στη Μέρκελ για την πολιτική των προσφύγων (όταν και η ίδια αναγκάστηκε έναν χρόνο πριν να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα) λέγοντας πως οι Άραβες δεν εντάσσονται εύκολα στην δυτική κοινωνία και πως η υποτίμηση των γυναικών και των ΛΟΑΤ είναι για αυτούς καθημερινότητα.
- Αυτοχαρακτηρίζεται «μπουρκοφοβικός» και δηλώνει: «ίσως η Γερμανία δεν είναι η σωστή χώρα για όσους θέλουν να κρύβουν το πρόσωπό τους, για όσους θέλουν τις γυναίκες τους να φορούν μπούρκα ή νιχάμπ. Πρέπει να στείλουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Οι Γερμανοί θέλουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, αλλά να το κάνουν με ένα συντεταγμένο τρόπο».
- Το 2008 ήταν ενάντια στην αύξηση των συντάξεων με επιχείρημα ότι αυτό θα επιβάρυνε τους νέους της Γερμανίας.
Ρατσιστικές απόψεις με πρόσχημα την προοδευτική Γερμανία, ξενοφοβικός λόγος καμουφλαρισμένος με αγωνία για τα ΛΟΑΤ άτομα και τις γυναίκες, ενάντια στην ανακούφιση και βελτίωση των ζωών των συνταξιούχων με ασπίδα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων: η εφαρμογή του καπιταλιστικού δόγματος «διαίρει και βασίλευε» στα καλύτερα της!
Οι αυταπάτες που γεννάει η αντίληψη ότι κάποιος/α που ανήκει σε καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα, θα είναι και κοινωνικά ευαίσθητος, αν και κατανοητή, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τις διεκδικήσεις τόσο των καταπιεσμένων ομάδων, όσο και για το σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας. Και αν όλοι/ες οι παραπάνω ήταν παραδείγματα προς… αποφυγή στήριξης και ψήφου, υπάρχουν πολλά παραδείγματα προς μίμηση: οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤ άτομα, οι πρόσφυγες και μετανάστες που αγωνίζονται καθημερινά για τα δικαιώματά τους, που αναζητούν τη σύνδεση με τα υπόλοιπα εργατικά και κοινωνικά κινήματα, που ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και σε όσα μας στερεί.
Σχετικά άρθρα:
- Δημοτικές Εκλογές στον Δήμο Αθήνας: «Δείξε μου τον ερωτικό σου σύντροφο, να σου πω αν θα σε ψηφίσω» – 07/03/2014
https://xekinima.org/dimotikes-ekloges-ston-dimo-athinas-deikse-moy-ton-ero/ - Κίνημα ΛΟΑΤ: Πώς θα πάρουμε τα pride στα χέρια μας; – 06/08/2016
https://xekinima.org/kinima-loat-pos-tha-paroume-ta-pride-sta-xeri/ - ΗΠΑ [βίντεο]: Η Σάμα Σαγουάντ για την Χίλαρι Κλίντον – 30/08/2016
https://xekinima.org/ipa-video-i-sama-sagouant-gia-tin-xil/