Η «θωρακισμένη» ελληνική οικονομία

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες από τότε που η κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης καθησύχαζαν τους εργαζόμενους μιλώντας για την «θωρακισμένη» οικονομία της Ελλάδας που δεν θα την επηρεάσει ιδιαίτερα η παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι έκτακτες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι φοβόμαστε…

Συγκεκριμένα η έκθεση προβλέπει:

-Για το 2009 ανάπτυξη 0.2% και για το 2010 0.7%

-Ξεπέρασμα του ορίου του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα του προϋπολογισμού και για το 2009, δηλαδή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

– Αύξηση του δημόσιου χρέους από 94% το 2008 στο 96,2% το 2009 και στο 98,4% το 2010.

-Αύξηση της ανεργίας από 8.3% το 2008 σε 9% το 2009 και 9.4% το 2010

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά είναι εξίσου «μαύρη», αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 11 από τα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και 18 από τα 27 κράτη της Ε.Ε. θα έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2009 .Συνολικά για την ευρωζώνη προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης-1.9%, ενώ για την ΕΕ -1.8%.

Ίδια περίπου εικόνα και όσον αφορά τα δημόσια ελλείμματα. 9 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης και 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να εμφανίσουν έλλειμμα πάνω από το όριο(3%) που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Υπό κανονικές συνθήκες η Ελλάδα επειδή παραβιάζει το όριο για τρίτη συνεχόμενη φορά θα έπρεπε να μπει σε επιτήρηση, όμως λόγω της κατάστασης είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι πιο «χαλαρή».

Επιπτώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει ένα νέο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» το οποίο και θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασικό του στοιχείο θα είναι η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών, μέχρι και 20%. Αυτό την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση επαναφέρει σε ενέργεια εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 16 δισ. ευρώ.(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25.1.09)

«Καλά, από πού θα κόψουν;» η εύλογη ερώτηση. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο υπουργός απάντησε ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους γίνεται σπατάλη, όπως για παράδειγμα …τα νοσοκομεία.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός ανέφερε πως υπολογίζουν και σε αύξηση των κρατικών εσόδων χωρίς να διευκρινίσει βέβαια ποιοι θα είναι αυτοί που θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Την ίδια ώρα η ιδιωτική κατανάλωση (δηλαδή το πόσα λεφτά μπορούν και ξοδεύουν οι εργαζόμενοι) προβλέπεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο μάλιστα ότι προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ανεργίας αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας» για το α’ εξάμηνο του 2009 σχεδόν μια στις 3 επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ το 42% δεν θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Μόνο για τον κλάδο του τουρισμού σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι απώλειες θέσεων εργασίας μπορεί να φτάσουν τις 50.000. Και για αυτούς που δουλεύουν όμως δεν θα είναι και πολύ καλύτερα τα πράγματα αφού το 57% των εργοδοτών θα δώσουν ονομαστική αύξηση το πολύ έως 4%, το 41% θα προχωρήσει σε πάγωμα μισθών, ενώ τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της 3ήμερης ή 4ήμερης εβδομάδας εργασίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα