Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών – NO BURN» και οι στόχοι της

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών-NO BURN» δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ήταν από τους πρωτεργάτες  της «Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ» η οποία δημιουργήθηκε πριν περίπου 3 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια σταθήκαμε συνεπείς στις αποφάσεις των συνελεύσεων, σεβαστήκαμε τις αποφάσεις που λαμβάναμε με δημοκρατικές διαδικασίες και ήμασταν ενεργοί σε κάθε δράση και εκδήλωση.

Έχουμε εξηγήσει με ανακοίνωσή μας τους λόγους για τους οποίους η μεγάλη πλειοψηφία των ενεργών μελών αποχωρήσαμε από την Επιτροπή και δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία. Και συνεχίζουμε με τον ίδιο παλμό, δυναμικά και αταλάντευτα μέχρι να σταματήσουμε την καύση σκουπιδιών στο Βόλο. Κάτι, όμως, που απαιτεί να επανεξετάσουμε το πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο κινούμαστε και να προσδιορίσουμε τους αμεσότερους στόχους μας. Συγκεκριμένα:

Εδώ και αρκετό καιρό έγιναν ξεκάθαρα ορατές οι μεθοδεύσεις όλων των μορφωμάτων και μηχανισμών που τάσσονται υπέρ της καύσης. Βέβαια  ο καθένας εξ  αυτών  έχει τους δικούς του ιδιοτελείς και αμοραλιστικούς λόγους.

 • Ο στρουθοκαμηλισμός του «πρωθυπουργίσκου» Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού.
 • Η πολιτικάντικη στάση των ίσων αποστάσεων της αντιπεριφερειάρχη Δ. Κολυνδρίνη.
 • Ο εκχυδαϊστικός-φασιστικός δημαρχιακός βίος της Δημοτικής Αρχής των Μπέου-Λούλη-Μουλά.
 • Η εργοδοτική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου των (μόνιμων) εργαζομένων της ΑΓΕΤ.
 • Η διατεταγμένη χειραγωγική δημοσιογραφία μερίδας τοπικών ΜΜΕ.
 • Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, που προωθεί και εφαρμόζει τα προστάγματα της παγκόσμιας και εγχώριας εταιρικής οικονομικής ολιγαρχίας, της οποίας ουσιαστικά αποτελεί το εκτελεστικό όργανο.

Τα παραπάνω στοιχεία, θέτουν την ιστορική αναγκαιότητα και την άμεση ανάγκη για πολιτική και  κινηματική αντιμετώπιση της καύσης των σκουπιδιών, κάτι που απαιτεί μαζικό κίνημα, ενότητα στη δράση και σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα που, όπως έχουμε εξηγήσει ξανά, θα είναι μακροχρόνιος.

Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος Χατζηδάκη, που διευκολύνει ακόμη περισσότερο την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της ανάπτυξης (δηλαδή της παραγωγής κερδών για την ελίτ) σηματοδοτεί επακριβώς και την κατεύθυνση και το στίγμα των αγώνων σε τοπικό επίπεδο αλλά και για όλα τα περιβαλλοντικά κινήματα στη χώρα. Η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και η προοπτική δημιουργίας του εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου, το οποίο παράλληλα ενταφιάζει οποιαδήποτε προσπάθεια για οικολογική διαχείριση των σκουπιδιών, καθιστούν ξεκάθαρο ότι υπεραπλουστευμένες αναλύσεις που περιστρέφονται μόνο γύρω από τις έννοιες καθαρός αέρας, υγεία, καθαρό περιβάλλον  χωρίς να εντοπίζουν και να εξηγούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για την εμπορευματοποίηση-αντικειμενοποίηση όλων αυτών ως μέσα πλουτισμού και εξουσίας από «κάποιους», αδυνατούν να αναλύσουν ουσιαστικά τις αιτίες αυτής της πολιτικής (της καύσης σκουπιδιών) και πως θα την ανατρέψουμε.

Για αυτό πρέπει να γίνει  προτεραιότητα το να αποκαλύψουμε και  να καταγγείλουμε, τον ρόλο αυτών των «κάποιων» ως μέρος μια εγκαθιδρυμένης πολιτικοοικονομικής εξουσίας και ως ηθικούς αυτουργούς.

Η προσφυγή σε «ένδικα μέσα», τη στιγμή μάλιστα που όλα γίνονται νομότυπα, και ενώ το νομοθετικό πλαίσιο κόβεται και ράβεται στα μέτρα της κάθε Lafarge ώστε να διευθετεί, να απαλλάσσει και να διευκολύνει την απρόσκοπτη και άνευ εμποδίων εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, μάλλον αποπροσανατολισμό δημιουργεί.

Σε αυτόν τον ύπουλο και ύποπτο χώρο κινείται επίσης οποιαδήποτε αναφορά, αποδοχή, επιχειρηματολογία της λογικής των «μετρήσεων». Ο κ. Αγοραστός, ο κ. Μπέος, ο κ. Χατζηδάκης (όπως και ο κ. Φάμελλος πριν από αυτόν) μιλάνε για μετρήσεις – στα φουγάρα της ΑΓΕΤ – ώστε να γίνει μόνιμη πραγματικότητα η καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών κάθε χρόνο. Ουσιαστικά λένε, καίμε πλαστικά αλλά οι «μετρήσεις» μας δείχνουν ότι αυτό είναι ακίνδυνο!

Το κίνημα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη λογική ότι πρέπει να κάνει το ίδιο μετρήσεις για να αποδείξει ότι η καύση σκουπιδιών-πλαστικών είναι επικίνδυνη, αυτό το έχει ήδη αποδείξει η επιστήμη! Κανένας συναγελασμός δεν επιτρέπεται με οποιοδήποτε κυβερνητικό παράγοντα ή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή θεσμικό πρόσωπο που υποτίθεται  μπορεί να «συνδράμει» στην νικηφόρα έκβαση αυτού του αγώνα. Η ευθύνη μας είναι να τους «προσπερνούμε» και να αποκαλύπτουμε την ιστορία του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού τους βίου.

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών-NO BURN» θεωρούμε  ότι δεν αρκεί να ορίζεις τον στόχο, τις ανάγκες, τις προοπτικές ενός αγώνα αλλά και από ποιες παραμέτρους και δεσμεύσεις ορίζεται αυτός.

Ως εκ τούτου, η «Πρωτοβουλία»,  λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θεωρεί ως βασικούς πυλώνες του μαζικού κινηματικού και πολιτικού αγώνα τα εξής:

 • Η συνέλευση αποτελεί το κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων.
 • Το συντονιστικό συντονίζει και εποπτεύει τις δράσεις που αποφάσισε η συνέλευση.
 • Κανένας  δεν περισσεύει σε αυτόν τον αγώνα. Πολιτικοί χώροι που εναντιώνονται ευθέως και χωρίς υποσημειώσεις στην καύση, ανένταχτοι πολίτες, συλλογικότητες και ομάδες πολιτών και φυσικά η νεολαία.
 • Συνθέτουμε πολιτικές, ιδέες, πρακτικές και ιστορική εμπειρία ώστε να προκύψει μια ολιστική αντίληψη.
 • Υποστηρίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλα τα περιβαλλοντικά κινήματα στη πόλη και όλη τη χώρα και ενώνουμε τις φωνές μας, τα οράματά μας, τον κόπο μας μαζί τους.
 • Αρνούμαστε να παρέχουμε χώρο σε όποιον ή όποια εποφθαλμιά να αναδειχθεί σε «εργολάβο» ή «περσόνα» του κινήματος.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν σε όποιες δράσεις στοχεύουν να θέσουν τέλος της καύσης σκουπιδιών και ανατροπή των σχεδιασμών για το εργοστάσιο SRF. Στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 13/6 και την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα αποφασίσει για το εργοστάσιο SRF.

Σας θέλουμε και πάλι μαζί μας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα γιατί μαζί θα νικήσουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα