Βόλος: Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις κατά της καύσης σκουπιδιών στις 5 & 13 Ιούνη

Ανακοίνωση από το Ξεκίνημα Βόλου

Παρασκευή 5 Ιουνίου & Σάββατο 13 Ιουνίου οι δυο επόμενοι σταθμοί

Όλο το προηγούμενο διάστημα (εν μέσω πανδημίας και lockdown) η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου έδειξαν ότι όχι μόνο δεν υποχωρούν στην καύση των σκουπιδιών αλλά επιταχύνουν τα σχέδιά τους που θα μετατρέψουν το Βόλο σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών της ΝΑ Ευρώπης και σε θάλαμο αερίων για όλους εμάς.

Επιπλέον, προχωράνε στην υλοποίηση του σχεδίου για δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων (από τον Δήμο και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας) το οποίο θα παράγει SRF/RDF (συμπιεσμένα και αφυδατωμένα σκουπίδια) και θα το στέλνει στην ΑΓΕΤ για καύση.

Η πρόσφατη χυδαία και υβριστική επίθεση του Μπέου σε όσους αντιστέκονται είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο πάει να επιβληθεί μια κεντρική κυβερνητική πολιτική που περιλαμβάνει τη γενίκευση της καύσης σε όλη τη χώρα. Ας μην μας διαφεύγει ότι την ίδια ώρα το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη επίσης παίρνει άδεια να καίει χιλιάδες τόνους σκουπιδιών κάτι που ήδη προκαλεί σημαντικές αντιδράσεις (στη Θεσσαλονίκη καλείται κινητοποίηση κατά της καύσης σκουπιδιών το Σάββατο 30/5).

Απέναντι στην κυβέρνηση, τους βουλευτές, την Περιφέρεια και τον Δήμο που δεν είναι τίποτα άλλο από τσιράκια της Lafarge, του ΤΙΤΑΝ και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων των σκουπιδιών το μαζικό λαϊκό κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών χρειάζεται να ξαναβγεί στο προσκήνιο.

Η συγκέντρωση στις 11 Μαΐου έξω από το αστυνομοκρατούμενο Δημαρχείο και οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις, συνελεύσεις και πορείας στην πλατεία Ελευθερίας δείχνουν ότι το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών είναι ενεργό.  

Τώρα έχουμε μπροστά μας δυο πολύ σημαντικές κινητοποιήσεις στις οποίες καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όλο το λαό να συμμετέχει μαζικά.

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου (παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος) μια σειρά από εργατικά σωματεία της πόλης οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της καύσης σκουπιδιών, στις 7:00μμ στην παραλία του Βόλου. Η ενεργή εμπλοκή των εργαζομένων και των σωματείων στον αγώνα για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών είναι πολύ μεγάλης σημασίας επειδή το εργατικό κίνημα έχει τεράστια δύναμη λόγω της θέσης του στην οικονομία.

Αν οι εργαζόμενοι του Βόλου οργανωθούν και προχωρήσουν σε κλιμακούμενες και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που να ξεκινάνε από στάσεις εργασίας και να πηγαίνουν ως την τοπική γενική απεργία, τότε μπορεί το κίνημα μπορεί να εξαναγκάσει κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο σε υποχώρηση. Για να γίνει αυτό όμως είναι απαραίτητο τα σωματεία που ελέγχονται από δυνάμεις της Αριστεράς (στην προκειμένη το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ) να πάρουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της απεργιακής δράσης.

Η δεύτερη κινητοποίηση είναι το Σάββατο 13 Ιουνίου όπου οργανώσεις, συλλογικότητες, κινήσεις κι επιτροπές της πόλης διοργανώνουν συλλαλητήριο με αφετηρία το Νοσοκομείο του Βόλου και κατάληξη το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Το συλλαλητήριο αυτό προσφέρει ακόμη μια δυνατότητα στο λαό του Βόλου να διαδηλώσει μαζικά και δυναμικά την αντίθεση του στο έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, το κίνημα χρειάζεται να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις οργάνωσης και προετοιμασίας για την καλοκαιρινή περίοδο και σχεδιασμό καλά οργανωμένων κινητοποιήσεων για το φθινόπωρο. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις αλλά και να οργανωθούν για να δώσουν τον αγώνα για την υγεία και τη ζωή μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα