Η περιουσία του Τζεφ Μπέζος συγκρίνεται πλέον μόνο με το ΑΕΠ ολόκληρων κρατών!

Σχόλιο από το «Ξ»

Αν κάτι πρέπει να παραδεχτούμε στον Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της Amazon και πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, είναι πως συχνά-πυκνά πρωταγωνιστεί σε ειδήσεις που δεν μπορούν παρά να μας κινήσουν το ενδιαφέρον.

Έτσι έγινε και τώρα, αφού μόλις έγινε γνωστό πως η περιουσία του ξεπέρασε –για πρώτη φορά στην ιστορία- το «φράγμα» των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φτάνοντας τα 204,6 δισ. δολάρια! Μάλιστα, στην αρχή της χρονιάς, η περιουσία του Τζεφ ήταν «μόλις» 115 δισ. δολάρια, αλλά στη συνέχεια η αξία των μετοχών της Amazon εκτοξεύτηκε, κυρίως λόγω της καραντίνας που αύξησε κατά πολύ τις ηλεκτρονικές αγορές και έτσι, πάνω από 85 δισ. δολάρια προστέθηκαν στην περιουσία του!

Περιουσία ίση με το ΑΕΠ κρατών!

Η αλήθεια είναι πως για την πλειοψηφία της κοινωνίας, την εργατική τάξη, τους φτωχούς κοκ, το να αντιληφθούμε το πραγματικό μέγεθος της περιουσίας του Τζεφ, είναι αδύνατο. Αυτό που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι μιλάμε για «πάρα πολλά λεφτά», αλλά μέχρι εκεί. Πόσα ακριβώς είναι όμως αυτά τα «πάρα πολλά λεφτά»; Παρακάτω, με τη χρήση συγκρίσεων και παρομοιώσεων θα προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε λίγο καλύτερα τι σημαίνει ένας άνθρωπος να έχει περιουσία 200 δισ. δολαρίων.

Καταρχήν, ας δούμε πόσο μεγαλύτερο ποσό είναι το ένα δισεκατομμύριο, από το ένα εκατομμύριο, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα τον χρόνο. Ένα εκατομμύριο δευτερόλεπτα αντιστοιχούν σε 11,5 ημέρες. Ένα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα όμως, αντιστοιχούν σε 31,7 χρόνια! Τα 200 δισεκατομμύρια δευτερόλεπτα, αντιστοιχούν σε περίπου 6.340 χρόνια! Αν κάνουμε την αφαίρεση και αναλογιστούμε ότι κάποιος κερδίζει 1 δολάριο για κάθε δευτερόλεπτο (δηλαδή 3.600 δολάρια ωρομίσθιο!), θα έπρεπε να αρχίσει να το αποταμιεύει ασταμάτητα περίπου από το 4.300 π.Χ. για να καταλήξει σήμερα να συγκεντρώσει ποσό ίσο με την περιουσία του Τζεφ Μπέζος! Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο τεράστιο είναι αυτό το ποσό κάπως καλύτερα…

Βέβαια, ο χρόνος και το χρήμα δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμα μεγέθη. Αν θέλουμε να συγκρίνουμε όμως την περιουσία του Τζεφ Μπέζος με άλλα ποσά, τότε θα πρέπει να τα συγκρίνουμε με ΑΕΠ κρατών, με το τι παράγουν δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο ολόκληρες χώρες!

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ΑΕΠ των διαφόρων χωρών για το 2019:

Ο Τζεφ Μπέζος έχει περιουσία σχεδόν ίση με το ΑΕΠ της Ελλάδας (209 δισ. δολάρια) ή της Νέας Ζηλανδίας (206 δισ. δολάρια) και διπλάσια από το ΑΕΠ χωρών όπως το Πουέρτο Ρίκο, η Κούβα και η Αιθιοπία!

Τους τελευταίους μήνες αύξησε την περιουσία του κατά 85 δισ. δολάρια, έβγαλε δηλαδή τόσα λεφτά όσα παράγουν χώρες όπως η Σρι Λάνκα (84 δισ. δολάρια), η Γουατεμάλα (76 δισ. δολάρια), το Λουξεμβούργο (71 δισ. δολάρια) κ.α. μέσα σε έναν χρόνο!

Ένας σύστημα γεμάτο ανισότητες δε θέλει αλλαγές, αλλά ανατροπή!

Την ίδια ώρα που ο Μπέζος καταγράφει νέο ρεκόρ κερδών, μέρος των οποίων ήταν αποτέλεσμα των μέτρων για την πανδημία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πανδημία και η αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία φτώχεια 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Και πριν όμως το ξέσπασμα της πανδημίας, η φτώχεια αποτελούσε καθημερινότητα για δισεκατομμύρια ανθρώπων. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης, δηλαδή 3,4 δισ. ανθρώπων ζει με λιγότερα από 5,5 δολάρια την ημέρα, ενώ κάθε ημέρα, 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν σε υπηρεσίες υγείας.

Το σύστημα που γεννά και επιβιώνει χάρη σε αυτές τις ακραίες ανισότητες, είναι αδύνατο να αλλάξει και να αποκτήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από τους λίγους υπερπλούσιους που βγάζουν τα εξωφρενικά τους κέρδη από τον δικό μας κόπο, ο μόνος τρόπος για να τελειώνουμε με τη φτώχεια, την πείνα και τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, είναι ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και το χτίσιμο μίας σοσιαλιστικής κοινωνίας, μίας κοινωνίας που δε θα δουλεύει για τα κέρδη των λίγων αλλά για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα