Array

Η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για την επισφαλή εργασία – Είμαστε οι «ΑΟΡΑΤΟΙ»

Πρωθυπουργός σε μια από τις τελευταιές δηλώσεις του μας είπε ότι “κινδυνεύει η πατρίς”, ότι “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”, μονάχα αν οι Έλληνες μάθουν να ζουν χωρίς δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων…και εγω συμπληρώνω “μωρέ τι μας λες….ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω”

Η επισφάλεια είναι πλέον καθεστώς …

Οι προσωρινά απασχολούμενοι στη χώρα έχουν φτάσει τους 350 χιλιάδες, οι μερικά απασχολούμενοι στους 270 χιλιάδες, οι ενοικιαζόμενοι τους 30 χιλιάδες, οι εργαζόμενοι σε εργολάβους τους 70 χιλιάδες.

Περισσότεροι από 80 χιλιάδες νέες και νέοι δέχθηκαν υποσχέσεις, πελατειακού χαρακτήρα από τα δυο κόμματα εξουσίας. Διορισμοί στο δημόσιο μετατράπηκαν στην πορεία σε θέσεις ανασφάλιστης εργασίας ή εργασίας σε προγράμματα stage και 270 χιλιάδες μισθωτοί εργάζονται σήμερα με μπλοκάκι, τη στιγμή που οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στη χώρα ξεπερνούν τους 600 χιλιάδες. Η εργατική τάξη της χώρας μας, εδώ και 20 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σφοδρότερη επίθεση στα δικαιώματά της και κυρίως στο δικαίωμα για πλήρη, ουσιαστική και ποιοτική εργασία. Η μερική και γενικότερα η ελαστική απασχόληση στον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο τομέα, οδηγεί σε νέους τύπους εργαζομένων, που τελικά είναι μερικά εργαζόμενοι, μερικά αμειβόμενοι, αλλά και μερικά ασφαλισμένοι, που ίσως δεν πάρουν ποτέ σύνταξη από το ασφαλιστικό σύστημα, όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

… σε ολόκληρο τον πλανήτη

Οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα. Επίμονη και συστηματική είναι η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της και των Διεθνών καπιταλιστικών Οργανισμών (κυρίως του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ), να προωθήσουν την «απορύθμιση» της αγοράς εργασίας και την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τους αόρατους

Από τις αρχές λοιπόν του Δεκέμβρη και για τους επόμενους 6 μήνες (μέχρι την Πρωτομαγιά) ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε καμπάνια για την εργασιακή επισφάλεια με βασικούς άξονες τη διασφάλιση της σταθερής εργασίας, τη διεκδίκηση δηλαδή σταθερών σχέσεων εργασίας και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων. Παραθέτουμε απόσπασμα από το σχετικό υλικό που έχει ήδη εκδοθεί και έχει ξεκινήσει η διανομή του:

«?τονίζουμε λοιπόν ότι είναι “αόρατοι” εργαζόμενοι, δηλαδή χωρίς δικαιώματα στους χώρους εργασίας, τη διάσταση των αναγκών τους, πέρα από τη διεκδίκηση θέσεων πλήρους, σταθερής και ασφαλισμένης εργασίας. Οι δράσεις μας θα απλώνονται σε πολλούς τομείς, από την ακρίβεια στα σουπερμάρκετ μέχρι τα εξωφρενικά εισιτήρια σε συναυλίες, από τις πιστωτικές κάρτες μέχρι το νοίκι και από τις προκλητικές δηλώσεις του ΣΕΒ και του διοικητή της ΤτΕ μέχρι τον Τρισέ και τον Αλμούνια.

Θα οργανώσουμε επίσης μια πανευρωπαϊκή συζήτηση ή και συνέδριο περί επισφάλειας και ανεργίας στην Αθήνα με γνωστά ονόματα.

Οργανώνονται δημόσιες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτά τα θέματα παντού, καθώς και περιοδείες του Προέδρου της Κ.Ο., βουλευτών, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστών σε εργασιακούς χώρους, συναντήσεις με επιτροπές ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων στην Τ.Α., με το πανελλαδικό συντονιστικό των stagiers και των συμβασιούχων.

Προτείνουμε και ενισχύουμε τη διαδικασία σύστασης σωματείων εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα.»

Η καμπάνια ολοκληρώνεται με συγκέντρωση-συναυλία μετά την πρωτομαγιάτικη πορεία. Εννοείται ότι ανά πάσα στιγμή η καμπάνια αναπροσαρμόζεται ή εμπλουτίζεται με βάση τις εξελίξεις και την εμπειρία κατά τη διάρκεια υλοποίησης.

Ισμήνη Καραφίνα

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,013ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα