Η εργοδοσία των «Μίνι Μ» χρωστάει ακόμα μισθούς-ένσημα για κατάστημα που έκλεισε τον Απρίλη!

Ρεπορτάζ απ’ το «Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης»

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε ακόμα μια παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας μίνι μάρκετ «Μίνι Μ» στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι ότι η εργοδοσία της επιχείρησης δεν έχει εξοφλήσει ακόμα τις πρώην εργαζόμενες του καταστήματος της Θέρμης που έκλεισε τον περασμένο Απρίλη, χρωστώντας μισθούς ύψους περίπου 1.000 ευρώ σε κάθε άτομο και τα ένσημα από την αρχή της χρονιάς (διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση στη συνέντευξη που έδωσε στο «Ξ» τον περασμένο Ιούνη πρώην εργαζόμενη).

Οι εργαζόμενες έχουν κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην τριμερή συνάντηση που έγινε στα τέλη Σεπτέμβρη η εργοδοσία έστειλε υπόμνημα που αναγνωρίζει τα χρέη, αναφέροντας ότι θα τα ξεπληρώσει μέχρι 15 Οκτώβρη. Μια εβδομάδα μετά τη διορία που η ίδια η εργοδοσία έβαλε στον εαυτό της, δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ!

Είναι η πολλοστή φορά που γίνονται επίσημες ή ανεπίσημες «δεσμεύσεις» ότι θα καταβληθούν όλα τα χρέη, αλλά αυτά δεν καταβάλλονται ποτέ. Άλλωστε η Επιθεώρηση Εργασίας δεν εξαναγκάζει με κάποιον τρόπο τα αφεντικά να καταβάλουν τα δεδουλευμένα – υποχρεώνει όμως να τα αναγνωρίσουν, το οποίο έχει τη σημασία του. Ωστόσο για την καταβολή τους, συχνά χρειάζεται να δοθεί αγώνας. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι/ες δεν έχουν άλλον δρόμο από τη μαχητική διεκδίκηση, που περιλαμβάνει όχι μόνο νομικά μέσα αλλά και διαμαρτυρίες έξω από τα καταστήματα, ενημερώνοντας τον κόσμο για τις αθλιότητες της εργοδοσίας και ασκώντας τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση.

Τα μηνύματα από τους κατοίκους της περιοχής ήταν καταγγελτικά για τη στάση της εταιρείας και ενθαρρυντικά για τον αγώνα των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι δεν είναι η μόνη επιχείρηση που λειτουργεί έτσι και ότι χρειάζεται να παλέψουμε ευρύτερα για τα δικαιώματά μας. 

Ο αγώνας συνεχίζεται!

***

Διαβάστε στη συνέχεια την ανακοίνωση που μοιράστηκε:

Άμεση καταβολή μισθών-ενσήμων
Των πρώην εργαζομένων στα Μίνι Μ Θέρμης

Στα μέσα του περασμένου Απρίλη έκλεισε το κατάστημα της αλυσίδας «mini M» της Θέρμης. Από τότε και μέχρι σήμερα η εργοδοσία χρωστάει μισθούς και ένσημα των 4 εργαζομένων που έχασαν τις δουλειές τους. Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες τα χρέη είναι της τάξης των 1.000 ευρώ για κάθε άτομο. Στην τριμερή συνάντηση του Σεπτέμβρη η εργοδοσία αναγνώρισε όλα τα χρέη μισθών-ενσήμων και δεσμεύτηκε να τα καταβάλλει μέχρι 15 Οκτωβρίου. Για ακόμα μια φορά αθέτησε τη δέσμευσή της!

Πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η οποία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα απλήρωτης, ανασφάλιστης, υποδηλωμένης εργασίας σε χώρους του κλάδου της εστίασης και άλλους αντίστοιχους.

Όταν «δεν πάνε καλά οι δουλειές» για τους εργοδότες, αυτοί που πάντα την πληρώνουν (μένοντας απλήρωτοι) είναι οι εργαζόμενοι/ες – όταν βέβαια πάνε καλά και βγάζουν τεράστια κέρδη, δεν διανοούνται να τα μοιραστούν… Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για ένα μικρό συνοικιακό μαγαζάκι που έκλεισε, αλλά για ένα υποκατάστημα αλυσίδας, με αρκετά ακόμα καταστήματα στην πόλη. Εκεί που ελπίζουν είναι ότι για ποσά της τάξης των 1.000 ευρώ χρέος/άτομο, δεν «αξίζει» να μπουν σε δικαστικά έξοδα οι εργαζόμενοι για να τα διεκδικήσουν – συνεπώς ελπίζουν ότι δεν θα υποχρεωθούν να τα καταβάλουν ποτέ!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο μόνος δρόμος που έχουν οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, είναι η αντίσταση, η μαχητική διαμαρτυρία και η δημοσιοποίηση του ζητήματος, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των πρώην εργαζομένων στα «mini M»
  • Άμεση πληρωμή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών – ενσήμων
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη ασφάλιση

ΚΑΛΟΥΜΕ:

  • Όσους/ες εργαζόμενους/ες είναι και αυτοί απλήρωτοι, να συντονιστούν για την από κοινού διεκδίκηση των δεδουλευμένων
  • Τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που γνωρίζουν το κατάστημα, να στηρίξουν τον αγώνα διαμαρτυρόμενοι με όποιον τρόπο μπορούν για την κατάσταση που επικρατεί

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης των απλήρωτων εργαζομένων στα «mini M»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα