Array

Η ανεργία “έπεσε”… … σε άλλον πλανήτη

Ήρθε η ώρα των πανηγυρισμών, η ώρα των συγχαρητηρίων προς την κυβέρνηση! Η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο 1ο τρίμηνο του 2005 η ανεργία ΈΦΤΑΣΕ ΤΟ 9,6%…

Μήπως ζούμε σε άλλο πλανήτη; Με βάση ποια στοιχεία η κρατική αυτή υπηρεσία έβγαλε αυτά τα συμπεράσματα;

Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους

Εμείς ξέραμε πως η επίσημη (γιατί η πραγματική είναι πάντα μεγαλύτερη) ανεργία έφτασε το 10,5% το 2004. Ξέρουμε επίσης πως το 2005 χάθηκαν περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία πάντα του ίδιου του κράτους. Οι περισσότερες από αυτές τις χαμένες θέσεις αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα με τον τομέα κλωστοϋφαντουργίας να ακολουθεί.

Τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν πάνω από 5.000 μικρές βιοτεχνίες, στέλνοντας στο δρόμο τόσους εργαζόμενους. Τα επίσημα στοιχεία των νομαρχιών δίνουν ανεργία πάνω από το 10% σε όλους τους νομούς της χώρας.

Ξέρουμε ακόμα πως σχεδόν όλοι οι νομοί της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζουν επίσημη ανεργία πάνω από το 20%. Δράμα, Καστοριά, Ημαθία, Φλώρινα, περιοχές που αγγίζουν το 24%.

Πώς έπεσε λοιπόν η ανεργία;

Η εξήγηση είναι απλά πως η δημιουργική λογιστική έχει μπει σε όλα τα επίσημα στοιχεία, άρα και σε αυτά της ανεργίας. Απλά, η κυβέρνηση λέει ψέματα. Στόχος της είναι να παρουσιάσει κάποια αποτελέσματα της πολιτικής της στην κοινωνία, μόνο που τα γεγονότα, όπως φαίνεται και παραπάνω, την διαψεύδουν.

Εδώ όμως υπάρχει και η ευθύνη της ΓΣΕΕ. Η συνομοσπονδία εργαζομένων έχει τους μηχανισμούς και την τεχνογνωσία για να μετρά μόνη της την ανεργία, χωρίς τα επίσημα στοιχεία του κράτους. Όταν η εθνική στατιστική υπηρεσία βγάζει τέτοια προκλητικά για το κοινό αίσθημα στοιχεία, η ΓΣΕΕ έχει χρέος να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Γυναικεία πρωτιά

Ακόμα και στις επίσημες στατιστικές της ΕΣΥΕ φαίνεται πως η ανεργία είναι ένας εφιάλτης που χτυπά κυρίως τις γυναίκες. Ενώ το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες είναι (επίσημα) 5,8%, το αντίστοιχο των γυναικών είναι 15,2%. Οι πρώτοι που πλήττονται από την ανεργία και οτιδήποτε άλλο φέρνει αυτό το ληστρικό οικονομικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός, είναι πάντα οι οικονομικά ασθενέστεροι, άρα και οι γυναίκες.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση παινεύεται πως με τα διάφορα νομοσχέδια που έχει καταθέσει έχει μειώσει την ανεργία. Ας θυμηθούμε τα βασικά: το νέο νόμο για το ωράριο, που στην ουσία κατάργησε το 8ωρο και αυτόν που επανακαθορίζει τον υπολογισμό του κόστους των υπερωριών.

Στην πραγματικότητα ο νέος νόμος για το ωράριο, αυτός που θα βοηθούσε υποτίθεται την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τελικά έφερε μείωση της απασχόλησης! (βλέπε διπλανές στήλες). Αλλά ακόμα και ο νόμος που μειώνει το κόστος της υπερεργασίας και της υπερωρίας, τελικά έφερε μείωση νέων θέσεων εργασίας.

Και αυτό είναι λογικό, αφού δεν συμφέρει κάποιον επιχειρηματία να προσλάβει εργαζόμενους τη στιγμή που μπορεί με το νέο νόμο να απασχολεί το προσωπικό πέραν του 8ωρου χωρίς επιβάρυνση. Είναι λοιπόν φυσικό η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με αυτούς τους νόμους, που μόνο σκοπό έχουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των μεγαλοκαρχαριών, να αυξήσουν την ανεργία.

Επιδόματα σε ανέργους ή επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις;

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της υπόθεσης είναι τα επιδόματα που δίνονται σε όσους δεν έχουν δουλειά. Όλο καμάρι ο υφυπουργός Απασχόλησης Γιακουμάτος, ανακοίνωσε τα επιδόματα που θα δοθούν στους χρόνια άνεργους και απολυμένους των τελευταίων χρόνων.

Τι ανακοίνωσε λοιπόν; Ό,τι από τους 98 απολυμένους της ΤΡΙΚΟΛΑΝ θα προσληφθούν οι 43 με μερική απασχόληση στο δήμο Νάουσας και στη νομαρχία Ημαθίας. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους 50 από τους 110 απολυμένους των Κλωστηρίων Νάουσας.

Όταν όμως το υπουργείο απασχόλησης μιλάει για επιδόματα σε ανέργους και σε απολυμένους, εννοεί έξτρα επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν. Έτσι λοιπόν ο Γιακουμάτος ανακοίνωσε την αύξηση των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις για τα προγράμματα stage, όταν αυτές προσλαμβάνουν πρόσφατα απολυμένους, κατά 20%.

Οι κυβερνώντες και τα αφεντικά τους, οι ελληνικές και ξένες πολυεθνικές, ξέρουν καλά πως είναι αδύνατον να αυξάνουν τα κέρδη τους και την ίδια στιγμή ο λαός να βλέπει καλύτερες ημέρες. Είναι λοιπόν αναγκασμένοι να παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία ώστε να μην προκαλούν τη λαϊκή αγανάκτηση. Είναι όμως αναγκασμένοι, τόσο η Αριστερά όσο και τα συνδικάτα, να δείξουν στον κόσμο αυτά τα ψέματα και να προτείνουν αγώνες το επόμενο διάστημα, κάτι που δυστυχώς δεν κάνουν.

Ανεργία και ασφαλιστικό

Θα ήταν παράλειψη αν στις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης που φέρνει τη ανεργία, δεν αναφερόταν η χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων. Με τα επίσημα στοιχεία της ΓΣΕΕ, το ΙΚΑ μέσα σε ένα χρόνο απέκτησε έλλειμμα 208.455.000 ευρώ. Κι αυτό κυρίως γιατί η ανεργία φέρνει απώλεια εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή, με βάση τις “μεταρρυθμίσεις” του Καραμανλή, το ΙΚΑ αλλά και τα υπόλοιπα ταμεία επιβαρύνθηκαν με χρέη, τα οποία δημιουργήθηκαν από τις εισφορές των εργοδοτών που ποτέ δε δόθηκαν. Τα ελλείμματα των διάφορων επικουρικών ταμείων (ΕΤΕΑΜ), όπως του ταμείου των τραπεζικών, με τους νέους νόμους φορτώθηκαν στο ΙΚΑ.

Η κλοπή του εισοδήματος αλλά και της σύνταξης των εργαζομένων είναι πρωτοφανής: Από τη μια οι κυβερνώντες ληστεύουν τα λεφτά των ταμείων (μόνο τα χρέη του κράτους στο ΙΚΑ ξεπερνούν το 1δις ευρώ) και από την άλλη βάζουν εμάς τους εργαζόμενους να πληρώσουμε αυτά τα χρέη.

Γιώργος Κασαμπαλάκος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα