Για την επίθεση με μαχαίρι σε τρανς εργαζόμενη στο σεξ

Σχόλιο από τις «Μαχητικές κι Ελεύθερες»

Το βράδυ της Τρίτης 10 Νοέμβρη, μία τρανς εκδιδόμενη γυναίκα δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από άγνωστο άντρα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος την τραυμάτισε βαριά στο στήθος. Η γυναίκα έχει μεταφερθεί στο ΑΧΕΠΑ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες λένε πως έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο για τη ζωή της. Είναι θέμα τύχης όμως το γεγονός πως σήμερα μπορούμε να μιλάμε για βαρύ τραυματισμό και όχι για δολοφονία μίας –ακόμα– τρανς γυναίκας, αφού είναι φανερό πως η επίθεση ήταν δολοφονική.

Τρανς άτομα: αντιμέτωπα με την καταπίεση, την υποτίμηση, τη βία

Τα τρανς άτομα (ή διεμφυλικά, δηλαδή τα άτομα που το βιολογικό τους φύλο δεν ταυτίζεται με το κοινωνικό τους φύλο) αποτελούν μία από τις πιο καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες παγκόσμια. Ο κοινωνικός αποκλεισμός οδηγεί την πλειοψηφία των τρανς γυναικών στην εργασία στο σεξ ως τρόπο επιβίωσης, εργασία που ούτως ή άλλως είναι επικίνδυνη για τα σώματα και τις ζωές των γυναικών.

Παράλληλα, τα διεμφυλικά άτομα σε καθημερινή βάση έρχονται αντιμέτωπα με λεκτική βία και χλευασμό. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται σε υπηρεσίες, όταν οι υπάλληλοι «ανακαλύπτουν» πως το όνομα της ταυτότητας δεν ταιριάζει με την εξωτερική εμφάνιση ενός τρανς ατόμου, ενώ και η παρενόχληση στον δρόμο, αλλά και από αστυνομικούς είναι συχνό φαινόμενο.

Όμως και η σωματική βία, οι επιθέσεις και οι δολοφονίες τρανς ατόμων αποτελούν μία παγκόσμια μάστιγα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καταγραφής Δολοφονιών Τρανς Προσώπων από τις 1 Οκτωβρίου 2019 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, δολοφονήθηκαν 387 τρανς άτομα παγκόσμια, δηλαδή περισσότερα από 1 άτομο κάθε μέρα! Και αυτές είναι μόνο οι δολοφονίες που έγιναν γνωστές και καταγράφηκαν, αφού υπάρχουν χώρες που δεν αναγνωρίζουν τα τρανς άτομα, περιπτώσεις που συγχέουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό με την ταυτότητα φύλου κλπ.

Είναι λοιπόν φανερό πως ενώ η είδηση για την επίθεση της τρανς γυναίκας προκάλεσε θλίψη, πόνο και οργή, δεν προκάλεσε έκπληξη.

ΜΜΕ: συνένοχοι στο έγκλημα

Όπως δεν προκάλεσε έκπληξη και ο τρόπος που καλύφτηκε η είδηση από κάποιες ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, το «Thestival» είχε τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Άγνωστος μαχαίρωσε στον πνεύμονα τραβεστί που εκδιδόταν στη Γιαννιτσών». Στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρονται στη γυναίκα χρησιμοποιώντας το αρσενικό φύλο: «Ο 60χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται».

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που το κάνουν. Συχνά-πυκνά βλέπουμε ειδήσεις για επιθέσεις σε τρανς άτομα να καλύπτονται με την αντίστοιχη, κακοποιητική γλώσσα.

Η λέξη «τραβεστί», είναι από μόνη της λέξη που κουβαλάει πάνω της όλη την κακοποίηση και τον χλευασμό που υφίστανται τα διεμφυλικά άτομα στο πέρασμα των χρόνων και όταν χρησιμοποιείται το μόνο που καταφέρνει είναι να αναπαράγει αυτόν τον χλευασμό. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την επιλογή των ΜΜΕ να χρησιμοποιούν το αρσενικό φύλο για τις τρανς γυναίκες, διαιωνίζοντας τον στιγματισμό και την καταπίεση τους.

Δεν πρόκειται απλά για ένα λάθος, μία κακή επιλογή λέξεων, αλλά για μία επικίνδυνη πρακτική! Γιατί όταν αναπαράγεις τον στιγματισμό, την υποτίμηση και τον χλευασμό κατά μίας κοινωνικής ομάδας, στην πραγματικότητα αναπαράγεις και τη βία που γεννούν αυτά, βία που τελικά καταλήγει σε δολοφονικές επιθέσεις, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

Να δώσουμε ένα τέλος στο μίσος!

Την ίδια ώρα, σε όλον τον κόσμο, οι φωνές των τρανς και συνολικότερα των ΛΟΑΤ* ατόμων δυναμώνουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, διεκδικούν να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς καταπίεση, διακρίσεις και μίσος.

Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμμετέχουμε όλες και όλοι, να αγωνιστούμε για μία κοινωνία χωρίς σεξισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία, μία κοινωνία που τη θέση του μίσους για ό,τι θεωρείται διαφορετικό θα πάρει η συνύπαρξη, η αποδοχή και η αλληλεγγύη.

*Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Τρανς άτομα, Αμφισεξουαλικά άτομα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα