Για μια ακόμα φορά ανίκανοι και επικίνδυνοι

Σχόλιο από το «Ξ» 

Η κακοκαιρία «Ελπίς», που έπληξε κυρίως τη νότια Ελλάδα με επίκεντρο την Αττική, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά το πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κρατικός μηχανισμός αλλά και την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της ΝΔ και των ιδιωτικών εταιρειών. 

Τι κι αν οι μετεωρολόγοι διευκρινίζουν –διαψεύδοντας την κυβέρνηση– ότι είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι επίκειται σφοδρή κακοκαιρία. H κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προφυλάξει τους πολίτες, ούτε καν να απαγορεύσει τις μετακινήσεις έγκαιρα, με το πρώτο χιόνι. Το τι συνέβη στη συνέχεια είναι πλέον αρκετά γνωστό. Χαρακτηριστικά:

  • Εγκλωβισμένοι οδηγοί και επιβάτες στα οχήματά τους στην Αττική Οδό έως και πάνω από 24 ώρες.
  • Εγκλωβισμένοι επιβάτες σε ακινητοποιημένα τρένα και τραυματίες από τη σύγκρουση μιας μηχανής τρένου με το τρένο που πήγε να απεγκλωβίσει.  
  • Βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με ολόκληρες περιοχές να μένουν για πάνω από μία ημέρα χωρίς ρεύμα.
  • Κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας να μένουν κλειστές, με συνέπεια μέχρι και ο ανεφοδιασμός νοσοκομείων να διακόπτεται, όπως συνέβη στο «Σωτηρία» όπου ασθενείς δεν έλαβαν πλήρη γεύματα.

Ποιος φταίει;

Κυβέρνηση, τοπικές αρχές, ιδιωτικές εταιρείες κλπ, ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί στην «τύχη» και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όντως πρόκειται για σφοδρή κακοκαιρία, που όμοιά της έχει να δει αρκετές δεκαετίες η πρωτεύουσα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό» των τελευταίων χρόνων. 

Από τις πρόσφατες πυρκαγιές, πλημμύρες αλλά και χιονοπτώσεις, έχει αναδειχθεί το γεγονός ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις «χάνεται η μπάλα». Δεν είναι αναπόφευκτο. Τα έντονα και έκτακτα καιρικά φαινόμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά: 

  • Με επαρκές προσωπικό στους Δήμους, τις Περιφέρειες, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της ΕΜΑΚ (Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών), την Πολιτική Προστασία κ.α.
  • Το προσωπικό αυτό πρέπει να είναι μόνιμο, να έχει εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσει τις παραπάνω συνθήκες και να επανεκπαιδεύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  
  • Το προσωπικό αυτό πρέπει να δρα συντονισμένα, στη βάση επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί και μπαίνουν σε εφαρμογή από επιστήμονες και επαγγελματίες και όχι από τον κάθε πολιτικό παράγοντα που έτυχε να εκλεγεί ή να τοποθετηθεί σε μια νευραλγική θέση. 
  • Και βέβαια το προσωπικό αυτό πρέπει να είναι εξοπλισμένο με επαρκή και κατάλληλα οχήματα, μηχανήματα και μέσα ατομικής προστασίας. 

Πίσω μας όμως έχουμε περισσότερα από 10 χρόνια κρίσης, με τις κυβερνήσεις να μειώνουν δραματικά τους εργαζόμενους σε όλες τις προαναφερόμενες νευραλγικές υπηρεσίες αλλά και τα κονδύλια προς αυτές. Έτσι όταν έρχεται μια χιονοθύελλα, σπέρνει χάος και πανικό. 

«Να τα δώσουμε σε ιδιώτες να δουλέψουν»

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ο εντελώς παρασιτικός και εγκληματικός ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών σε καίριους τομείς, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση οι μεταφορές. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, πέρα από την αύξηση των εισιτηρίων και τη μείωση των δρομολογίων, οδήγησε στα τραγελαφικά φαινόμενα με τις αλλεπάλληλες μηχανές να χαλούν και άλλες να συγκρούονται με βαγόνια. Η δε περίπτωση της Αττικής Οδού, ενός απ’ τους πιο «υπερσύγχρονους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους», που αντί να ενημερώνει τους οδηγούς για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να έχει σε ετοιμότητα τον απαραίτητο στόλο για να κρατήσει ανοιχτό το δίκτυο, το μόνο που φρόντισε είναι να εισπράττει διόδια!

Η Αττική Οδός έχει μια υπερ-κερδοφόρα δραστηριότητα. Κατασκευάστηκε με μεγάλες επιδοτήσεις, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια έχει έσοδα από τα διόδια 3 δισ. ευρώ. Τώρα, οι αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει, υπολογίζεται ότι θα είναι ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή ψίχουλα! Παρόμοια είναι και η περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που αγοράζουν δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές – κατά κανόνα για ένα κλάσμα της πραγματικής τους αξίας – συσσωρεύουν κέρδη, και δεν κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις.

Η κακοκαιρία «Ελπίς» προειδοποίησε για το τι μέλλει γενέσθαι εάν συνεχιστεί η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και η ιδιωτικοποίησή τους, όπως της Υγείας, της Παιδείας, δημοτικών υπηρεσιών κλπ.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί πιεστική απέναντι στις εταιρείες, να κατευνάσει την οργή του κόσμου και να προστατέψει σ’ ένα βαθμό τις εταιρείες, με τις αποζημιώσεις των 2.000 και 1.000 ευρώ για τους εγκλωβισμένους σε Αττική Οδό και τρένα, αντίστοιχα. Δικηγόροι αναφέρουν ότι πολίτες έχουν το δικαίωμα να κάνουν μηνύσεις διεκδικώντας πολύ σημαντικότερα ποσά, ιδιαίτερα όσοι διέτρεξαν κίνδυνο και ήδη έχουν ξεκινήσει τέτοιες διαδικασίες. 

***

Η μόνη απάντηση στις ιδιωτικές εταιρείες που ενώ έχουν τεράστια κέρδη, δεν τηρούν καν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, διακινδυνεύοντας τις ζωές χιλιάδων πολιτών, είναι να εθνικοποιηθούν, χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων τους! Να περάσουν δηλαδή στην ιδιοκτησία του δημοσίου και στα χέρια των εργαζομένων τους και της κοινωνίας, να λειτουργούν με σκοπό το δημόσιο συμφέρον και όχι τα ιδιωτικά κέρδη, μακριά βέβαια από την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά.

Αυτό ασφαλώς δεν είναι καθόλου αρκετό για να μην υπάρξουν ξανά ανάλογες καταστάσεις. Χρειάζεται σημαντική στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών (σε Δήμους, Περιφέρεια, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κλπ) που έχουν αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια, δραστική αύξηση της χρηματοδότησής τους, εξοπλισμός και επαγγελματικός συντονισμός όπως περιγράφηκε παραπάνω. 

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν αναμένει κανείς να υλοποιηθεί από μια κυβέρνηση όπως της ΝΔ, που ζει και αναπνέει για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Χρειάζεται όμως τα κινήματα και οι οργανώσεις των εργαζομένων να παλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και να επιβάλουμε μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας αυτές τις αλλαγές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα