Επταετία Μπέου: Σχόλια σε αφιέρωμα κριτικής της εφημερίδας «Μαγνησία»

Στις 15 Ιανουαρίου η καθημερινή εφημερίδα «Μαγνησία» δημοσίευσε ένα αφιέρωμα απολογισμού/κριτικής της επταετούς διοίκησης του Α. Μπέου στο Δήμο Βόλου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος 30 Βολιώτες/ισσες έγραψαν σύντομα σχόλια. Ανάμεσά τους έγραψαν και οι σ. Νίκος Κανελλής και Ευμορφία Τσαμπά, τα οποία δημοσιεύουμε παρακάτω. 

Α. Μπέος: ο Δήμαρχος της καύσης των σκουπιδιών

Νίκος Κανελλής*

Μια σύντομη αποτίμηση των πεπραγμένων του Α. Μπέου οφείλει να εστιάσει στο σημαντικότερο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει η πόλη μας. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ Lafarge-Holcim.

Η καύση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών, μέσα στην πόλη και σε βάθος χρόνου, αυξάνει τα ποσοστά καρκίνου και άλλων ασθενειών, υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς και απειλεί προοπτικά χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα της περιοχής μας.

Επανειλημμένα, οι πολίτες και μαζικοί φορείς του Βόλου αντιτάχθηκαν απερίφραστα σε αυτό το έγκλημα. Αρκεί να θυμηθούμε τα τεράστια παλλαϊκά συλλαλητήρια των προηγούμενων ετών, τις μαθητικές κινητοποιήσεις, το άτυπο δημοψήφισμα με τη συμμετοχή πάνω από 5.000 ανθρώπων το 2019 κοκ.

Ο Α. Μπέος, σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα της πόλης και σε πλήρη σύμπλευση με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που υποτίθεται αντιπάλευε, συντάχθηκε με τα συμφέροντα της Lafarge-Holcim και των εργολάβων των σκουπιδιών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου**.

Σε αντίθεση με τις κοινωνικές αντιδράσεις που δυνάμωναν και μαζικοποιούνταν, ο Α. Μπέος δήλωνε ευθαρσώς ότι «Η ΑΓΕΤ θα καίει ότι γουστάρει», έβριζε, απειλούσε και μήνυε όσους/ες πρωτοστατούσαν στον αγώνα κατά της καύσης. Τώρα ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο, στον ΧΥΤΑ Βόλου, το οποίο και θα χρυσοπληρώνουμε μέσα από τα δημοτικά τέλη, θα αποφέρει κέρδη στα ιδιωτικά συμφέροντα που θα το διαχειρίζονται και θα στέλνει τα σκουπίδια της πόλης για καύση στους φούρνους της ΑΓΕΤ…

Εν κατακλείδι, η διοίκηση Α. Μπέου έχει ήδη συνδεθεί με ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών κατά της πόλης και τους κατοίκους της. Αυτό της μαζικής υποβάθμισης της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας.

*Πρώην δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση ΞΕΚΙΝΗΜΑ
**https://xekinimavolou.blogspot.com/2014/11/blog-post_6.html

Ο Δήμαρχος Βόλου βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ευμορφία Τσαμπά, Μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών – NoBurn

Μιλώντας για τα πεπραγμένα του δημάρχου της πόλης θα αντιπαρέλθω την επιλογή να ξοδεύονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Δήμου για εποχιακούς στολισμούς, την εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων συνάθροισης στις γειτονιές, την υποβάθμιση της ΔΕΥΑΜΒ με στόχο το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την προβληματική ή και επικίνδυνη υδροδότηση οικισμών με αμφίβολης ποιότητας νερό, την προσβλητική συμπεριφορά του απέναντι σε κάθε πολιτικό του αντίπαλο, αλλά και την ακραία υποτιμητική και σεξιστική του στάση προς όλες τις γυναίκες αδιακρίτως, με τρανταχτό παράδειγμα το 2019, όπου την Ημέρα της Γυναίκας μας αποκάλεσε όλες «πουτάνες».

Θα μείνω στο κεφαλαιώδες και κατεπείγον ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge/Holcim γιατί επηρεάζει όλους τους πολίτες και ειδικά τη νέα γενιά, ανεξαρτήτως της όποιας πολιτικής θεώρησης. Το πρόσφατο παράδειγμα της Λωζάνης, όπου βρέθηκε υψηλότατη συγκέντρωση διοξινών από εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων και οι εκεί αρχές κλείνουν πάρκα και παιδικές χαρές, απαγορεύουν τη βρώση τοπικών προϊόντων και διενεργούν μετρήσεις και σε άλλες πόλεις, δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η καύση σκουπιδιών παράγει διοξίνες – και η επιστήμη μας λέει ότι οι διοξίνες αυτές «ήρθαν για να μείνουν». Αυτό σημαίνει ότι η ήδη κακή δημόσια υγεία της πόλης (Μελέτη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 2019), θα συνεχίσει να υποβαθμίζεται για δεκαετίες.

Από τη μία έχουμε αυτά τα δεδομένα κι από την άλλη έχουμε έναν δήμαρχο που συστηματικά υπερασπίζεται τα συμφέροντα της τσιμεντοβιομηχανίας, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει αγωνίστριες κι αγωνιστές του κινήματος κατά της καύσης με δικαστικές διώξεις και παραπλανώντας τους πολίτες με προσχηματικές αγωγές εναντίον της ΑΓΕΤ. Επιπλέον και ενάντια σε κάθε αρχή ορθής περιβαλλοντολογικής διαχείρισης των σκουπιδιών, αποφασίζει να κατασκευάσει εργοστάσιο που θα τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ με σκουπίδια για καύση, αντί να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντολογικά βιώσιμης διαχείρισής τους. 

Οπότε, αν μη τι άλλο, για τον τωρινό δήμαρχο της πόλης μπορεί βάσιμα να πει κανείς ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα