Γερμανία: τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στην Ακροδεξιά που παραμονεύει

Ένα τεράστιο κύμα αντιφασιστικών διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, με εκατοντάδες χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους μικρών και μεγάλων πόλεων της χώρας. Οι διαδηλώσεις ήταν μια απάντηση στις πρόσφατες αποκαλύψεις για μια μυστική συνάντηση μεταξύ στελεχών του νεοναζιστικού χώρου και του ακροδεξιού AfD, με βασικό θέμα συζήτησης την απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων -ακόμα κι αν έχουν γερμανική υπηκοότητα- σε περίπτωση που ανεβούν στην εξουσία!

Σύμφωνα με αποκάλυψη του ερευνητικού δικτύου Correctiv, η συνάντηση έλαβε χώρα στο Πότσνταμ τον περασμένο Νοέμβρη. Συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, ήταν:

  • μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),
  • αυστριακός Μάρτιν Ζέλνερ, επικεφαλής του ακροδεξιού «Ταυτοτικού Κινήματος» (Identitarian Movement),
  • ο επιχειρηματίας Χανς-Κρίστιαν Λίμερ, συνιδιοκτήτης της γερμανικής αλυσίδας εστιατορίων «Hans im Glück» και των αρτοποιείων «Backwerk»,
  • ο Gernot Mörig που στο παρελθόν ηγήθηκε της ακροδεξιάς «Ένωσης πιστών νέων της πατρίδας» (Association of Homeland Faithful Youth),
  • ο νεοναζί Μάριο Μίλερ, ο οποίος στην Ελλάδα είναι γνωστός για τη «θερμή υποδοχή» που του επιφύλαξαν κάτοικοι της Μυτιλήνης το 2020,  όταν ο ίδιος μαζί με άλλους ακροδεξιούς της Ευρώπης βρέθηκαν στο νησί προκειμένου να ενισχύσουν τη δράση των ντόπιων ταγμάτων εφόδου. Τότε, οι κάτοικοι του νησιού τους επιτέθηκαν, κάνοντας σαφές πως αυτοί είναι οι ανεπιθύμητοι.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο απέλασης παρουσίασε ο Ζέλνερ, ο οποίος πρότεινε την απέλαση μεταναστών, αιτούντων άσυλο αλλά και Γερμανών πολιτών ξένης καταγωγής που δεν έχουν «αφομοιωθεί». Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση δυο εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γερμανία σε κάποιο κράτος της βόρειας Αφρικής, ενώ πρόσθεσε ότι ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων μπορούν επίσης να μεταφερθούν εκεί!

Για πολλούς το σχέδιο απέλασης αναβίωσε μνήμες από τη ναζιστική Γερμανία, καθώς θυμίζει το αντισημιτικό «Σχέδιο Μαδαγασκάρη» που είχε ως στόχο την απέλαση από τους Ναζί 4 εκατομμυρίων Εβραίων στην τότε γαλλική αποικία της Μαδαγασκάρης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, από την Παρασκευή 19 Γενάρη έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με κεντρικά συνθήματα «Έξω οι Ναζί» και «Ποτέ ξανά» στάλθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στα απάνθρωπα σχέδια των ακροδεξιών.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η ακροδεξιά ρητορική

Οι μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις έρχονται την ώρα που το AfD βρίσκεται σταθερά δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και παράλληλα προσπαθεί να παρέμβει στις αγροτικές κινητοποιήσεις της Γερμανίας που παραλύουν μεγάλα τμήματα της χώρας με μαζικά μπλόκα και διαδηλώσεις.

Αφορμή των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι η ακύρωση του επιδόματος στο πετρέλαιο κίνησης και η αύξηση της φορολογίας σε μια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ ετησίως για να καλύψει την «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2024.

Αποκορύφωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Βερολίνου στις 16 Γενάρη, με τη συμμετοχή 30.000 διαδηλωτών. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, βρέθηκε στη συγκέντρωση προκειμένου να μιλήσει στους διαδηλωτές, αλλά δεν κατάφερε να ακουστεί λόγω των έντονων αποδοκιμασιών.

Παρόλα αυτά, η ομιλία του ήταν τελείως εξοργιστική, καθώς προσπάθησε να στρέψει την οργή των αγροτών ενάντια στους μετανάστες λέγοντας:

«Με ενοχλεί που πρέπει να σας μιλήσω ως σκληρά εργαζόμενη μεσαία τάξη για περικοπές, ενώ από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι στη χώρα μας παίρνουν χρήματα για να μην κάνουν τίποτα… Γι’ αυτό μειώνουμε τα επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο και γι’ αυτό εξοικονομούμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα χρήματα των πολιτών».

Ο ρόλος της Ακροδεξιάς στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Το γεγονός πως ο υπουργός οικονομικών υιοθετεί ακροδεξιά φρασεολογία για να απαντήσει στο κίνημα των αγροτών, είναι αποκαλυπτικό για το ποιος είναι αυτός που τελικά στρώνει το χαλί για την ανάπτυξη της Ακροδεξιάς. Είναι το ίδιο το σύστημα και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι που σπρώχνουν πλατιά στρώματα στη φτώχεια και στη συνέχεια αναπαράγουν αντιλήψεις «ανθρωποφαγίας» και διχόνοιας ανάμεσα στους καταπιεσμένους.

Σε αυτό το κλίμα, το AfD προσπαθεί να εμφανιστεί στο πλευρό των αγροτών, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει πολιτικά το αντικυβερνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση του AfD είναι η κατάργηση των επιδομάτων προς τους αγρότες, το ακροδεξιό κόμμα κάνει μια στροφή για να προσεγγίσει την αγροτική τάξη για να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

Η στροφή αυτή αποδεικνύει γι’ άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο η Ακροδεξιά μπορεί να προσαρμόσει ή ακόμα και να κρύψει τις θέσεις της προκειμένου να αξιοποιήσει το κυρίαρχο κλίμα (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 68% των πολιτών της Γερμανίας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών). Παράλληλα, λόγω της φύσης της αγροτικής δουλειάς, που είναι αποκομμένη από τη συλλογική δράση, τον συνδικαλισμό κλπ και βασίζεται περισσότερο στην αγώνα της ατομικής επιβίωσης, οι ακροδεξιές ιδέες, η γενική κατακραυγή του πολιτικού συστήματος κλπ μπορούν να βρουν εύφορο έδαφος για να καρποφορήσουν.

Αγώνας ενάντια στην Ακροδεξιά

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα σχέδια του AfD και των «συμμάχων» του, πιθανά να βάλουν φρένο στην πολύ γρήγορη ανάπτυξη του κόμματος που μέχρι χτες καλούσε σε εκλογές, βλέποντας την επιρροή του να αυξάνεται.

Φαίνεται πως τα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος στη Γερμανία είναι καλά ακονισμένα και οι μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις είναι μια πρώτη δυναμική απάντηση απέναντι στο AfD. Είναι σημαντικό να υπάρξει συνέχεια στις δράσεις του αντιφασιστικού κινήματος σε κάθε πόλη και γειτονιά, στα εργοστάσια και τους χώρους σπουδών, κτλ.

Παράλληλα όμως χρειάζεται οι δυνάμεις της Αριστεράς να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα ρήξης προκειμένου να προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο στα λαϊκά στρώματα που από τη μια πλήττονται από τις βάρβαρες πολιτικές του κατεστημένου και από την άλλη στρώνουν το έδαφος για την ανάπτυξη των ακροδεξιών και των Νεοναζί. Αν η Αριστερά αποτύχει να προσφέρει μια εναλλακτική, η Ακροδεξιά θα βρει τρόπο να ανακάμψει και να πιάσει ξανά το κλίμα στα πληττόμενα στρώματα, που ψάχνουν εναγωνίως διέξοδο από την κρίση που βρίσκονται.


Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα