Γερμανία – Εκλογές σε Έσση και Βαυαρία: Άνοδος της Ακροδεξιάς, ήττα της κυβερνητικής συμμαχίας

Τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στα γερμανικά κρατίδια της Έσσης και της Βαυαρίας την Κυριακή 8 Οκτώβρη, επιβεβαίωσαν τη δημοσκοπική εκτόξευση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),[1] καθώς αναδείχθηκε δεύτερη και τρίτη δύναμη αντίστοιχα. 

Την ίδια ώρα σημειώνεται τεράστια ήττα των δυνάμεων της κυβερνητικής συμμαχίας που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FPD). Το δε αριστερό κόμμα Die Linke («Η Αριστερά») κατέρρευσε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα αποτελέσματα

Στην Έσση το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κέρδισε τις εκλογές με 34,6%, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,6 μονάδες από τις εκλογές του 2018. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ενισχυμένο το AfD με 18,4% από 13,1% που είχε πάρει το 2018. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Πράσινοι με 14,8%, οι οποίοι έχασαν 5% από τις προηγούμενες εκλογές και τέταρτο το SPD με 15,1% από 19,8% το 2018. Το FDP δίνει τη μάχη της εισόδου στην τοπική βουλή, καθώς βρίσκεται στο όριο του 5%.[2]

Στη Βαυαρία η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) (αντίστοιχη του CDU σε εθνικό επίπεδο) βγήκε πρώτο κόμμα καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 37%, χάνοντας 0,2% από τις εκλογές του 2018.  Δεύτερο κόμμα βγήκαν  οι δεξιοί Ελεύθεροι Δημοκράτες (FW) με 15,8% σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 11,6% που είχε πάρει το 2018. Μεγάλο κέρδος είχε το AfD που βγήκε τρίτο κόμμα με ποσοστό 14,6%, ενισχύοντας τα ποσοστά του κατά 4,4%. Ακολούθησαν οι Πράσινοι με 14.4% χάνοντας 3,2% από το 2018, ενώ το SPD περιορίζεται στο 8,4% ενώ το FDP δεν εξασφάλισε την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο, καθώς έλαβε μόλις 3%.[3]

Την ίδια στιγμή είναι εμφανής η κατάρρευση του Die Linke. Στην Έσση από το 6,3% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές έπεσε στο 3,5% με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο. Στη Βαυαρία ουσιαστικά το Die Linke είναι «εξαφανισμένο» καθώς έλαβε μόλις 1,5%, ενώ στις εκλογές του 2018 είχε λάβει 3,2%.

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ στην Bild 

«Για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, η ομοσπονδιακή πολιτική [σ.σ.: δηλαδή η πολιτική που εφαρμόζει η κεντρική κυβέρνηση συνασπισμού των τριών κομμάτων] ήταν καθοριστική στις εκλογές. Ο ομοσπονδιακός συνασπισμός τιμωρήθηκε και στα δύο κρατίδια». 

Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι το 80% των ψηφοφόρων στα δυο κρατίδια θέλει διαφορετική μεταναστευτική πολιτική και αυτό ήταν ένα σημαντικό κριτήριο με το οποίο ψήφισαν.[4]

Το τελευταίο διάστημα, όλα τα αστικά κόμματα έχουν ξεδιπλώσει μια αντιμεταναστευτική ατζέντα. 

Πρώτος ο ηγέτης του CDU, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι  

«Οι άνθρωποι τρελαίνονται όταν βλέπουν 300.000 αιτούντες άσυλο να έχουν απορριφθεί, αλλά δεν φεύγουν από τη χώρα, και εξακολουθούν να λαμβάνουν πλήρη επιδόματα, λαμβάνουν πλήρη ιατρική περίθαλψη. Πηγαίνουν στον γιατρό και φτιάχνουν τα δόντια τους και οι Γερμανοί πολίτες της διπλανής πόρτας δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού».[5]

Αντίστοιχα, ο ηγέτης του CSU, Μάρκους Σόντερ, ο οποίος επιδιώκει άλλη μια θητεία ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας, δήλωσε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι η χώρα είναι επιβαρυμένη και ζήτησε ένα μέγιστο όριο 200.000 μεταναστών ετησίως.[6]

Η επικεφαλής υποψήφια του SPD στην Έσση, Νάνσι Φέιζερ, η οποία είναι ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, είναι από τους βασικούς ανθρώπους που υπερασπίζονται τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (CEAS) που έφερε σε εφαρμογή με τη βοήθεια του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα σύνορα θα κρατούντε για 12  εβδομάδες σε στρατόπεδα-φυλακές και στη συνέχεια θα απελαύνονται, ενώ η απόφασιση για την αίτηση ασύλου θα γίνεται με γρήγορε διαδικασίας χωρίς να έχουν νομική εκπροσώπηση οι πρόσφυγες.[7] 

Όλες οι παραπάνω θέσεις, αποτελούν προσπάθεια υιοθέτησης της ξενοφοβικής ατζέντας της Ακροδεξιάς. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η ενσωμάτωση της ακροδεξιάς ρητορικής στα πολιτικά προγράμματα των συστημικών δυνάμεων δεν αποδυναμώνει, αλλά αντιθέτως ενισχύει το μπλοκ της Ακροδεξιάς.

Την ίδια στιγμή, η πλήρης αποτυχία των μεγάλων κομμάτων του κατεστημένου να δώσουν πειστικές απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις ειδικά στο προσφυγικό ζήτημα και σε συνδυασμό με τα ελλείμματα της Αριστεράς, έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχύεται περισσότερο η Ακροδεξιά.

Είναι φανερό πώς το Die Linke δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας προκειμένου να βάλει ένα φρένο στην άνοδο του AfD. Από τη μια έχει αποτύχει να προσφέρει μια εναλλακτική απάντηση διεξόδου και από την άλλη υπάρχει μια διαρκής σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος με την «δεξιά πτέρυγα» η οποία υποχωρεί στις πιέσεις του κατεστημένου σε όλο και πιο μετριοπαθείς θέσεις. Αποτέλεσμα της πίεσης από την «δεξιά πτέρυγα» ήταν το γεγονός ότι το 2014 το Die Linke προχώρησε σε κυβέρνηση συνεργασίας στη Θουριγγία με το SPD και τους Πράσινους, ενώ στις βουλευτκές εκολγές του 2021 είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό το SPD.

Για να μπορέσει να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη απέναντι στην ενίσχυση Ακροδεξιάς, είναι αναγκαία η συγκρότηση μιας Αριστεράς που θα προβάλει τολμηρά και αποφασιστικά ένα πρόγραμμα συνολικής ρήξης με το σύστημα. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια πραγματική εναλλακτική διέξοδος απέναντι στο κατεστημένο και την Ακροδεξιά.

________________________

[1] xekinima.org: Γερμανία: Η απειλή του ακροδεξιού AfD

[2] wikipedia.org: 2023 Hessian state election

[3] wikipedia.org: 2023 Bavarian state election

[4] capital.gr: Γερμανία: Το μεταναστευτικό βασικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές σε Βαυαρία και Έσση

[5] dw.com: Immigrants in Germany: Who gets what kind of support?

[6] nytimes.com: Germany Puts in Place Tougher Checks to Control Migration

[7] apnews.com: German leader defends deal to stop migrants at EU borders, says old system was ‘dysfunctional’

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα