Σχόλιο από το «Ξ»
Η χθεσινή (Τετάρτη 09/11/2022) Γενική Απεργία ήταν μια απεργία που είχε κάτι από τις παλιές μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού κινήματος. Σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε τις άμαζες και άνευρες συγκεντρώσεις των προηγούμενων χρόνων. Αν με κάτι μπορεί να συγκριθεί, στην πρόσφατη ιστορία του κινήματος, είναι οι μεγάλες απεργίες και συγκεντρώσεις της εποχής των μνημονίων του πρώτου μισού της δεκαετίας του 2010.
Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τη μαζικότητα της συμμετοχής στις πορείες, όσο και από τη μαχητικότητά τους. Ο λόγος δεν είναι άλλος, από την οργή που υπάρχει για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα μέσα στην κοινωνία και συσσωρεύεται τους τελευταίους μήνες και χρόνια.
Η οργή ξεχείλισε
Οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ λειτούργησαν σαν οδοστρωτήρας σε όλες τις πτυχές της ζωής:
- λυσσαλέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με προμετωπίδα την κατάργηση του 8ωρου και το χτύπημα του συνδικαλισμού,
- εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με τεράστια ποσοστά νεκρών σε αναλογία με τον πληθυσμό, υποσκάπτοντας, ταυτόχρονα, συνειδητά τον ρόλο του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών,
- όργιο καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας, από τις πλατείες μέχρι και μέσα στα πανεπιστήμια,
- καμία ουσιαστική στήριξη των εργατικών και φτωχότερων στρωμάτων απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας και του πληθωρισμού,
- και τέλος η υπόθεση των υποκλοπών/παρακολουθήσεων που ήρθε απλά σαν επιστέγασμα, για μια κυβέρνηση βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη διαφθορά.
Πολύ μεγάλη συμμετοχή
Τις προηγούμενες ημέρες και βδομάδες, σε αρκετές συζητήσεις ήταν φανερό ότι η Γενική Απεργία στις 9/11 θα είχε μεγάλη επιτυχία.
Αν και δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία από τα συνδικάτα για τα ποσοστά της απεργίας, τα μηνύματα από πολλούς χώρους εργασίας είναι ότι η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Τα πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια, δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή τροποποιήθηκαν, τα ΜΜΜ παρέλυσαν, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ήταν πολύ μαζική, ακυρώθηκαν παραστάσεις, τα ταξί τράβηξαν χειρόφρενο, ενώ καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και στα ΜΜΕ, ακόμα και στα φιλο-κυβερνητικά. Αυτό έδειξαν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και στις υπόλοιπες πόλεις.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας κάνει λόγο για 16.000 κόσμο συνολικά στην Αθήνα. Η αναφορά είναι για γέλια – από την άλλη όμως κανένας δεν θα περίμενε κάτι καλύτερο από τους «προστάτες του πολίτη».
Ο «Οδηγητής» της ΚΝΕ δημοσίευσε μια εικόνα, στην οποία φαίνονται οι δρόμοι που εκτείνονταν η πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.
Ένα μεγαλειώδες απεργιακό ποτάμι η διαδήλωση του ΠΑΜΕ, που ξεκινάει από τη συμβολή των οδών Αμαλίας & Σουρή (Εθνικός…
Δημοσιεύτηκε από Οδηγητής στις Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022
Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 2 χιλιόμετρα, άρα η πορεία του ΠΑΜΕ είχε τουλάχιστον γύρω στις 15.000 κόσμο. Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες των επίσημων συνδικάτων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ) ήταν ακόμα μεγαλύτερες ενώ μαζική ήταν επίσης η συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και κομματιού της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Είναι ρεαλιστικό επομένως να πούμε πως η πορεία στην Αθήνα κυμάνθηκε στις 40 με 50 χιλιάδες.
Στη Θεσσαλονίκη έγιναν επίσης 3 συγκεντρώσεις, που συνολικά πλησίασαν τις 10.000 κόσμου.
Το μπλοκ μας στη σημερινή Γενική Απεργία
Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης στις Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022
Σ’ ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη αξίζει να αναφέρουμε πως είχε προηγηθεί από νωρίς το πρωί στις 6.00 πμ, απεργιακή φρουρά έξω από την πύλη του εργοστασίου της Μαλαματίνας στο Καλοχώρι, η οποία ήταν πετυχημένη καθώς κυβέρνηση και εργοδοσία δεν τόλμησαν να βάλουν τους απεργοσπάστες μέσα στο εργοστάσιο!
Απεργιακή φρουρά έξω απ τη #Μαλαματινα
Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης στις Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2022
Πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και σε όλες τι υπόλοιπες, μεγάλες και μικρές, πόλεις, όπως στην Πάτρα, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, τα Χανιά κλπ.
Το Ξεκίνημα στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στο Βόλο.
Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα Βόλου στις Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022
Εάν συνυπολογίσουμε και τη μεγάλη δυσκολία που υπήρξε στις μετακινήσεις του κόσμου, λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ, η επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων και πορειών μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.
Όπως έχει γράψει ξανά στο παρελθόν το «Ξεκίνημα», η σωστή στάση από τη μεριά των συνδικάτων των Συγκοινωνιών στις γενικές απεργίες θα ήταν να παρέχουν δωρεάν δρομολόγια για την μεταφορά των απεργών (και μόνο γι’ αυτό το σκοπό) στους χώρους των συγκεντρώσεων, πριν και μετά το πέρας των συγκεντρώσεων, κι αυτό ισχύει ειδικά για το Μετρό που δεν επηρεάζεται από την κίνηση στους δρόμους.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για την απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τα οποία τις ημέρες γενικών απεργιών θα έπρεπε να παρουσιάζουν (μόνο) απεργιακά δελτία με πλήρη κάλυψη των κινητοποιήσεων.
Πρέπει να υπάρξει συνέχεια!
Η προηγούμενη Γενική Απεργία ήταν πριν 7 μήνες, στις 6 Απρίλη. Ανάμεσα στις δύο γενικές απεργίες τα συνδικάτα ήταν κυριολεκτικά άφαντα. Καμία κινητοποίηση, καμία πρωτοβουλία, καμία εκστρατεία στους εργατικούς χώρους, τη στιγμή που η οργή στην κοινωνία συσσωρεύεται και μεγαλώνει. Αυτό από μόνο του δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις. Απλά εξαγγέλλουν συμβολικές κινητοποιήσεις χωρίς προετοιμασία και χωρίς σχέδιο για συνέχεια.
Κι όμως η χτεσινή κινητοποίηση, από έναν κόσμο που στη συντριπτική του πλειοψηφία δεν έχει εμπιστοσύνη αντίθετα είναι πολύ κριτικός απέναντι σ’ αυτές τις ηγεσίες, δείχνει πως οι δυνατότητες για την ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών, ακόμα και της ίδιας της κυβέρνησης, είναι πραγματικές.
Για ακόμα μια φορά, ένα από τα ζητήματα που απασχολούσε τον κόσμο ήταν το ζήτημα των ξεχωριστών συγκεντρώσεων και σε ποια πορεία θα πάει. Πάγια θέση του «Ξ» είναι ότι παρά τις πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυνάμεων του κινήματος, θα έπρεπε να επιδιώκεται κοινή συμπόρευση στον δρόμο, κρατώντας ο κάθε χώρος τις δικές του θέσεις και αιτήματα και κάνοντας ασφαλώς κριτική στις ηγεσίες για τον ρόλο τους.
Με βάση τη μεγάλη επιτυχία της χθεσινής Γενικής Απεργίας και την αγανάκτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα έπρεπε να προχωρήσουν άμεσα στην εξαγγελία νέας 24ωρης απεργίας μέσα στον επόμενο μήνα και να ξεκινήσουν από τώρα εκστρατεία για να έχει ακόμα πιο μεγάλη επιτυχία από την χτεσινή κινητοποίηση. Και να προειδοποιήσουν από τώρα πως αν τα βασικά αιτήματα του κινήματος δεν ικανοποιηθούν, θα προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία μέσα στο Γενάρη.
Δυστυχώς οι σημερινές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Γι’ αυτό πέφτει μεγάλη ευθύνη στις πλάτες των δυνάμεων της Αριστεράς, (που περιλαμβάνουν το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ 25 και τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) και στα εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες που έχουν ριζοσπαστικό και μαχητικό χαρακτήρα για να πάρουν πρωτοβουλίες από τα κάτω και να πιέσουν. Για να μπορέσουν να φέρουν αποτέλεσμα όμως είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν συντονισμένα και ενωτικά μεταξύ τους καταθέτοντας κοινές προτάσεις δράσης (όπως οι πιο πάνω) προπαγανδίζοντας τις στους εργατικούς χώρους και ασκώντας έτσι πίεση στις κεντρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργατικό/συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο κατακερματισμός και η έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει για το καλό κατ’ αρχήν του κινήματος, αλλά και της ίδιας της Αριστεράς.