Συνέντευξη – Α. Νταλακογεώργος: Η σημασία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη και πώς πρέπει να πορευτούν τα Συνδικάτα

Μετά την ναυτεργατική απεργία στις 25 Οκτώβρη και εν όψει της Γενικής Απεργίας της 9ης Νοέμβρη, το «Ξ» μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού – ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογεώργο, για την κατάσταση στον χώρο και τα επόμενα βήματα του αγώνα. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Τάκης Γιαννόπουλος.

  • Ποια είναι τα βασικά αιτήματα των Ναυτεργατών αυτή την περίοδο;

Κεντρικό πρόβλημα αποτελεί για όλους η έκρηξη της ακρίβειας σε ενέργεια-καύσιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά που μειώνουν δραματικά το εισόδημα των Ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων-συνταξιούχων λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα Κυβέρνηση-ΥΕΝ-Εφοπλιστές επιχειρούν μέσα από την αναθεώρηση της Ναυτικής νομοθεσίας (ΚΙΝΔ) να καταφέρουν ένα νέο πλήγμα στις ΣΣΕ και στα ελάχιστα θεσμοθετημένα εργασιακά μας προκειμένου να αντικαταστήσουν τις ΣΣΕ με τα «διεθνή κρατούντα» δηλαδή Ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα στις ΣΣΕ στην κοινωνική ασφάλιση και στα εργασιακά.

Στο έδαφος αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αναδεικνύουμε στην κορυφή των διεκδικήσεων μας την υπεράσπιση των ΣΣΕ, την υπογραφή και ανανέωση τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και την ανάγκη να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις που θα υπερκαλύπτουν την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού.

Επίσης αναπόσπαστο κομμάτι των αιτημάτων μας είναι τα κοινωνικό-ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας ζητήματα τα οποία στα χρόνια της μνημονιακής πολιτικής τα δικαιώματα των απομάχων της θάλασσας έχουν υποστεί συντριβή.

Τέλος προβάλουμε σειρά εργασιακών προβλημάτων τα οποία έχουν επιδεινωθεί από την γενικευμένη εφοπλιστική παραβατικότητα και την ανοχή σε αυτή του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του.

  • Ποια είναι η αποτίμηση της απεργίας των Σωματείων στις 25/10 και τι εκτιμάς για την γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη;

Η απεργία των 5 Σωματείων πραγματοποιήθηκε έπειτα από δημόσια πρόσκληση της ΠΕΝΕΝ και μετά από την υπονομευτική και προδοτική απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ που έδωσε την συγκατάθεση της να εμπλακεί στον προσχηματικό διάλογο με ΥΕΝ-Εφοπλιστές που έχουν βάλει πλώρη να χτυπήσουν τις ΣΣΕ.

Η απεργία αυτή είχε τεράστια θετική ανταπόκριση μέσα στους Ναυτεργάτες, αφού τα 5 Σωματεία εκπροσωπούν πάνω από το 80% των πληρωμάτων της επιβατηγού Ναυτιλίας.

Οι συσκέψεις που έγιναν τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της απεργίας ήταν μαζικές, τα πληρώματα αγκάλιασαν την απόφαση μας, κατανόησαν την καθοριστική σημασία να βάλουν «τοίχο» σε αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, έγινε επίσης πολύ ευρύτερα κατανοητός ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΠΝΟ στα Ναυτεργατικά προβλήματα και δικαιώματα.

Η συμμετοχή ήταν καθολική και απόδειξη για αυτό ήταν ότι κανένα πλοίο δεν εκτέλεσε το δρομολόγιο του, στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα σε ΥΕΝ-Εφοπλιστές-πλειοψηφία της ΠΝΟ ότι το μαχόμενο Ναυτεργατικό κίνημα δεν θα υποκύψει στην αντιλαϊκή πολιτική και στα τετελεσμένα που θέλουν να διαμορφώσουν στα δικαιώματα μας.

  • Κατά την γνώμη σου πώς θα πρέπει να κινηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα από εδώ και πέρα;

Το ερώτημα αυτό πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε μαχόμενου-αγωνιστικού Σωματείου και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις για τα εργατικά προβλήματα και δικαιώματα!

Ο δυσμενής συσχετισμός στο οργανωμένο Ε.Κ και στις κορυφαίες οργανώσεις  (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Ομοσπονδίες-ΕΚ) σε συνδυασμό με την κυρίαρχη γραμμή που ακολουθούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες ότι αυτό το δυναμικό μπορεί να υπερασπίσει και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα και να βάλει πραγματική αντίσταση στην επίθεση Κυβέρνησης-Κεφαλαίου-ΕΕ.

Η διαδρομή τους, η στάση τους, τα οράματα και η πολιτική τους θέση περί «πράσινης ανάπτυξης», ανταγωνιστικότητας της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, η πίστη στα «ιδεώδη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στήριξη των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών διαχρονικά και σήμερα, η λειτουργία τους ως εκλογικών και καλπονοθευόντων μηχανισμών για την διαιώνιση και αναπαραγωγή των δυνάμεων τους  στο Σ.Κ. αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτό το παραδομένο-υποταγμένο συνδικαλιστικό δυναμικό. 

Για αυτό διαρκώς υπογραμμίζουμε ότι οι αγωνιστικές δυνάμεις στα συνδικάτα θα πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των εργαζομένων σε πρωτοβουλίες που θα διευρύνουν τις μαχόμενες δυνάμεις κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, στην ανάγκη ακόμη πιο αποφασιστικά να οικοδομηθεί ένα πλατύ μέτωπο από τα κάτω στους χώρους δουλειάς, να ενταχθούν νέες δυνάμεις στα Σωματεία και στους αγώνες να ριζοσπαστικοποιηθούν και να γενικευτούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις, να αναπτυχθούν πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις που θα εμπνεύσουν στους εργαζόμενους  την εμπιστοσύνη και έτσι να υποχωρήσουν τα φαινόμενα που κυριαρχούν ακόμη σε ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης για το χαμένο ημερομίσθιο, την αναποτελεσματικότητα των αγώνων και επιπλέον τα φαινόμενα της απογοήτευσης και της αποστράτευσης!

Η κατάσταση αυτή με ένα παρελθόν από ήττες, χτυπήματα και υποχωρήσεις δεν θα ξεπεραστεί αυτόματα, ούτε με οδηγίες- νουθεσίες  από τα πάνω, ούτε με αποφάσεις που παίρνονται ερήμην των εργαζομένων που ο ρόλος τους μέσα σ’ αυτά τα κρισιακά φαινόμενα στα συνδικάτα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός εάν και εφόσον οικοδομηθεί μια νέα ταξική σχέση και σύνδεση με τους εργαζόμενους.

Από αυτή την σκοπιά έχει ξεχωριστή σημασία να προβάλλονται στην πρώτη γραμμή οι αγώνες και οι νικηφόρες μάχες που έχουν δώσει διάφορα τμήματα της εργατικής τάξης που «κόντρα σε θεούς και δαίμονες» με την αγωνιστικότητα, την άρτια οργάνωση, την αλληλεγγύη κέρδισαν στην αναμέτρηση τους με την Κυβέρνηση και την εργοδοσία!

Όσο η σχέση των συνδικάτων χτίζεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, όσο επιχειρείται και εξασφαλίζεται η μέγιστη ενότητα και συμμετοχή των εργαζομένων στον σχεδιασμό, στην οργάνωση, στις μομφές, στα αιτήματα και στην περιφρούρηση των αγώνων τους, τόσο πιο πολύ το συνεπές αγωνιστικό κίνημα θα δυναμώνει, τόσο πιο πολύ θα δυσκολεύει τους  αντεργατικούς σχεδιασμούς Κυβέρνησης- Κεφαλαίου, τόσο πιο μεγάλα θα γίνονται τα βήματα  στην ανασυγκρότηση, την αναζωογόνηση και αντεπίθεση του κινήματος!

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη αποτελεί ένα σταθμό στον οποίο η εργατική τάξη καλείται να δώσει μαζικό- μαχητικό παρόν, να βγει και να πλημμυρίσει τους δρόμους του αγώνα, να στείλει μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, να ανοίξει νέους δρόμους για την κλιμάκωση και αναβάθμιση της πάλης για το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Στην κατεύθυνση αυτή καταθέτουμε σε όλα τα Συνδικάτα και τις αγωνιστικές δυνάμεις σε αυτά, την πρόταση μας να δρομολογηθεί μια Πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη που θα αφορά τον σχεδιασμό των αγώνων που πρέπει να γίνουν ως συνέχεια της απεργίας στις 9 Νοέμβρη!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα