Συνέλευση Συλλόγου Υπαλλήλων Εθν. Τράπεζας: Καταψηφίζουμε τον απολογισμό του ΔΣ

Του Θανάση Μαρίνη, εργαζόμενου στην Εθνική Τράπεζα και μέλους του «Ξ», για τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ) που ξεκινάει αύριο, Σάββατο 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Συνέλευση ΣΥΕΤΕ 5.11.2022: Να καταψηφίσουμε τον απολογισμό της πλειοψηφίας – Να αναληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες

📍Ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων:

Κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας, αντικατάσταση των αυξήσεων στους μισθούς από μπόνους και «έκτακτες» αμοιβές, αποσχίσεις κλάδων, δυσμενείς μεταθέσεις, κατάργηση οργανικών θέσεων, κανονικοποίηση των «αλεξιπτωτιστών» ειδικών συνεργατών, διαρκής μείωση των θέσεων εργασίας, αφόρητη πίεση για στοχοθεσία με κατεύθυνση την επιβολή των ατομικών στόχων

📍Αντικοινωνικές πρακτικές Τραπεζών:

Συρρίκνωση δικτύου καταστημάτων ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, ολοένα και πιο επιθετική-απαξιωτική  στάση απέναντι στο κοινό, «αξιοποίηση» της τεχνολογικής προόδου ενάντια στην σταθερή εργασία, πάρτι διαπλοκής με τα κόκκινα δάνεια (παράδειγμα Πάτση), υπερκέρδη από την αύξηση των επιτοκίων, πλήρης αδιαφάνεια στην λειτουργία τους.

📍Ακρίβεια:

Συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω πληθωρισμού, κερδοσκοπικό πάρτι στην ενέργεια από το καρτέλ των ιδιωτικών εταιρειών, τρόφιμα και βασικά αγαθά απλησίαστα καθώς η αγορά, δηλαδή οι μεγάλες εταιρείες, τα θεωρούν εμπορεύματα και όχι αγαθά.

📍Κοινωνικό κράτος:

Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια, Νερό, Μετακίνηση, κτλ. απαξιώνονται και ξεπουλιούνται, η κυβέρνηση απεκδύεται των ευθυνών της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο (ατομική ευθύνη το μότο τους) και «επενδύει» στην καταστολή & τη φίμωση.

📍Εργοδοτική τρομοκρατία:

Η απόλυτη εργοδοτική αυθαιρεσία είναι παρούσα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί με τον κατάπτυστο ν. Χατζηδάκη να περιορίσει την συνδικαλιστική δράση. Η περίπτωση της απεργίας στη Μαλαματίνα είναι χαρακτηριστική. Απολύσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών, πρόσληψη απεργοσπαστών κατά την διάρκεια απεργίας, ΜΑΤ, βία, καταστολή, άρνηση εφαρμογής αποφάσεων δικαστηρίων, κ.α..

Απέναντι σε όλα αυτά η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ, αλλά και των ΟΤΟΕ-ΓΣΕΕ δεν προβάλλει σοβαρές αντιστάσεις, δεν προετοιμάζει με σοβαρό τρόπο ούτε καν την προκηρυγμένη απεργία της 9ης Νοέμβρη. Δεν μπορεί και δεν θέλει να μπει μπροστά στους αγώνες που απαιτεί η εποχή στην οποία βρισκόμαστε.

Να καταψηφίσουμε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ και να προσπαθήσουμε, μαχητικές παρατάξεις και συνάδελφοι/συναδέλφισσες της βάσης, να επιβάλλουμε αλλαγή πορείας.

Να παλέψουμε για:

📣 Αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος του πληθωρισμού.

📣 Σταθερή εργασία και προάσπιση των συλλογικών συμβάσεων.

📣 Να σταματήσει η συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων.

📣 Υψηλή φορολογία στα υπερκέρδη των τραπεζών, να στηριχτούν οι λαϊκές οικογένειες.

📣 Κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας/Εθνικοποίηση του κλάδου της ενέργειας, λειτουργία του κάτω από συνθήκες δημοκρατίας και εργατικού/κοινωνικού ελέγχου.

📣 Να σταματήσει η κερδοσκοπία πάνω στα κόκκινα δάνεια, απαγόρευση των funds-αρπακτικών – Το τραπεζικό σύστημα να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία, να λειτουργήσει κάτω από συνθήκες διαφάνειας και δημοκρατίας, μόνο έτσι μπορεί να επιτελέσει κοινωνικό ρόλο.

📣 Κατάργηση ν. Χατζηδάκη, επαναφορά & διεύρυνση της Δημοκρατίας στα συνδικάτα. Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατριών και εργατών στη Μαλαματίνα

📣 Να παλέψουμε για σωματεία αγωνιστικά, δημοκρατικά, με την συμμετοχή και τον έλεγχο από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

📣 Να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, να συντονίσουμε την δράση μας για πίεση προς την κατεύθυνση συνέχισης-κλιμάκωσης των αγώνων, να προβάλλουμε μαζικά το αίτημα για πανευρωπαϊκό συντονισμό των απεργιών απέναντι στην ακρίβεια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα