ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: 40% απώλεια αγοραστικής δύναμης χαμηλόμισθων και οι πλούσιοι πλουσιότεροι!

Σχόλιο του «Ξ» 

Στις 2 Νοεμβρίου το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ δημοσίευσε το 13ο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που αφορά στην τρέχουσα περίοδο. Στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται διάφορα στοιχεία και δείκτες (όπως αγοραστική δύναμη μισθών, εξέλιξη ακρίβειας, κόστος διαβίωσης, εξέλιξη ανισοτήτων), τα οποία τεκμηριώνουν αυτό που βιώνουν καθημερινά εδώ και μήνες τα εργατικά στρώματα και τα φτωχά νοικοκυριά: η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο», οι μισθοί κάθε μήνα χάνουν την ισχύ τους (άρα σε πραγματικούς όρους μειώνονται) και την ίδια στιγμή, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.

Τα δύο βασικότερα στοιχεία του Δελτίου είναι τα εξής:

  • Ο συνδυασμός αύξησης των τιμών κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40%.
  • Το φτωχότερο 40% του πληθυσμού κατέχει όλο και μικρότερο μέρος του συνολικού πλούτου (4,5% με τα πιο πρόσφατα στοιχεία – το 2009 ήταν στο 6,5%), ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 10% είναι σταθερά υψηλότερο από την προ κρίσης περίοδο (41,3% έναντι 38,8% το 2009).

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα ότι «έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη, παγκόσμια ενεργειακή κρίση – τι να κάνουμε, επηρεάζονται όλοι». 

Στην πραγματικότητα όμως οι μόνοι που υποφέρουν είναι (για άλλη μια φορά) τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Γιατί οι πλούσιοι, όχι απλά δεν έχουν απώλειες, αλλά καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του πλούτου τους!

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση το εργατικό κίνημα χρειάζεται να απαντήσει αποφασιστικά, μαχητικά και διεκδικητικά:

  • Να απαιτήσει άμεση αύξηση μισθών-συντάξεων-επιδομάτων τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή). 
  • Να απαιτήσει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας (ηλεκτρικό-καύσιμα), όχι με επιδότηση των εταιρειών ενέργειας από την κυβέρνηση (που είναι δικά μας λεφτά) αλλά με μείωση των κερδών τους και παράλληλα την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. 
  • Να μπει πλαφόν σε όλα τα βασικά είδη ανάγκης για κάθε σπίτι, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η κοροϊδία με το «καλάθι του νοικοκυριού». 
  • Να υπάρξει έλεγχος των τιμών των ενοικίων με στόχο τη δραστική τους μείωση, ανάλογα με την περιοχή, τα τετραγωνικά κλπ (σήμερα τα χαμηλότερα εισοδήματα ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 40% του μηνιάτικου για το κόστος της στέγασής τους, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ!). 
  • Να ανατραπεί ο αντεργατικός νόμος 4808/2021 Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο, εμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση – να επιστρέψουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται να δώσουν με την απαιτούμενη μαχητικότητα και σοβαρότητα τη μάχη για τα πιο πάνω αιτήματα. Καλούν, όπως εδώ και πολλά χρόνια, κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό χρειάζονται πρωτοβουλίες από τα κάτω, από τα μαχητικά εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες. Σ’ αυτή την προσπάθεια οι οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να λειτουργήσουν ενωτικά και συντονισμένα – αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συμβάλουν με ουσιαστικό τρόπο στο χτίσιμο σοβαρών αντιστάσεων και μαχητικών κινητοποιήσεων από τη μεριά του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα