Εγκρίθηκε την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη το νομοσχέδιο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης» του Κ. Βελόπουλου.
Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:
«Η δική μας φορολογική και οικονομική πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο, είναι για όλη την κοινωνία, είναι ανάπτυξη για όλους, κυρίως όμως για τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. […] Όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων.»
Διαβάζοντας τα παραπάνω λόγια μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι με τον νέο νόμο για τη φορολογία «μάλλον θα ωφεληθούν όλοι. Εντάξει, είναι δεξιό κόμμα η ΝΔ – λογικά θα ελαφρύνει τους πλούσιους, αλλά “τους σκέφτεται όλους”…»
Όμως, η παραπάνω σκέψη δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αν συνυπολογίσουμε δε και το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα που θα μοιραστεί φέτος και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τότε το ψέμα της ΝΔ, ότι η πολιτική της «δεν έχει ταξικό πρόσημο» και ότι «νοιάζεται για τα χαμηλότερα στρώματα», μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ.
Ας δούμε κατ’ αρχήν τις αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Οι αλλαγές στο φορολογικό
Οι βασικές αλλαγές αφορούν σε:
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 28% σε 24% (προεκλογική δέσμευση της ΝΔ είναι τον επόμενο χρόνο το 24% να μειωθεί στο 20%)
- Μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 5% (δηλαδή των επιχειρηματικών κερδών που διανέμονται στους μετόχους εταιρειών)
- Εισαγωγή νέας (μειωμένης) κλίμακας για τη φορολογία φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι), οπότε τα εισοδήματα:
Έως 10.000 φορολογούνται με 9% (από 22%)
10.000-20.000 φορολογούνται με 22% (παραμένει)
20.000-30.000 φορολογούνται με 28% (από 29%)
30.000-40.000 φορολογούνται με 36% (από 37%)
40.000+ φορολογούνται με 44% (από 45%) - Υποχρέωση φυσικών προσώπων για πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών (κάρτες, e-banking κλπ) τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματός τους. Το ποσό που δεν καλύπτεται θα φορολογείται με 22%.
Ακόμα, γίνονται μικρο-προσαρμογές στον ΦΠΑ συγκεκριμένων προϊόντων και άλλες ρυθμίσεις, όπως η αναστολή ΦΠΑ για πωλήσεις νέων κτισμάτων.
Εκτός από τις βασικές αλλαγές, υπάρχουν και άλλες «μικρότερες» που όμως έχουν τη σημασία τους. Την ίδια στιγμή που το εφοπλιστικό κεφάλαιο συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια από τις 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές του, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει χαράτσι στους παράκτιους αλιείς, με τη μορφή «ετήσιου τέλους» που θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 500 ευρώ.
Και μια θετική έκπληξη για την εγκατάσταση αλλοδαπών στη χώρα μας! Δεν είναι βέβαια αυτό που νομίζετε. Δεν αφορά τους απλούς ανθρώπους, αλλά τους αλλοδαπούς επενδυτές, για τους οποίους προβλέπονται κίνητρα μέσω τροποποιήσεων των διατάξεων για τη φορολόγηση της κατοικίας. Η ΝΔ φαίνεται πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους «ξένους» γενικά, έχει πρόβλημα με τους ξένους που είναι φτωχοί και εξαθλιωμένοι.
Τέλος, το προηγούμενο βράδυ από την ψήφιση του νόμου κατατέθηκε τροπολογία για μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 22% για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ΑΕ σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή για την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 40.000 ευρώ. Βραδινό δωράκι δηλαδή στους μεγαλομετόχους ομάδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου!
Ποιοι ωφελούνται πραγματικά;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατυμπανίζει ότι με την οικονομική πολιτική της οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν συνολικά 1,2 δις λιγότερους φόρους για το 2020. Πέρα απ’ τα ωραία λόγια, τους συντελεστές και τα ποσοστά, για να δούμε ποιοι και πόσο ακριβώς ωφελούνται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο είναι αποκαλυπτική:
- Οι επιχειρήσεις κερδίζουν 541 εκατ. ευρώ
- Οι μέτοχοι εταιριών κερδίζουν 75 εκατ. ευρώ
- Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κερδίζουν 281 εκατ. ευρώ
Για να υπάρχει μια αίσθηση του πόσοι πολίτες ωφελούνται από τα παραπάνω ποσά, αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 9,1 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, εκ των οποίων:
- 2,5 εκ. είναι μισθωτοί
- 2,5 εκ. είναι συνταξιούχοι
- 1,1 εκ. έχουν κάποια σχέση με την επιχειρηματικότητα
Οι παραπάνω αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το αν έχει ή δεν έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική της ΝΔ. Επίσης τόσο για τους μισθωτούς-συνταξιούχους όσο και για τις επιχειρήσεις, από τις φοροελαφρύνσεις ωφελούνται προοδευτικά τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
Κατ’ αρχήν η μείωση του 1ου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% ουσιαστικά δεν αφορά όσους μισθωτούς-συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, καθώς λόγω του αφορολόγητου που βρίσκεται στα 8.600 η μείωση είναι μηδενική ή ελάχιστα ευρώ το μήνα, για όσους το ξεπερνούν.
Η μείωση αυτού του συντελεστή αφορά κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα, καθώς μπορεί να πληρώσουν λιγότερους φόρους έως και 1.300 ευρώ. Εάν όμως συνυπολογιστεί και η νέα αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς που θα φτάσει τα 220 ευρώ το μήνα (από περίπου 160 που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή και ανέβηκε στα 185 το 2019 λόγω της αύξησης του βασικού μισθού), δηλαδή θα οδηγήσει σε 720 ευρώ παραπάνω ετήσιες εισφορές σε σχέση με 1 χρόνο πριν, τότε καταλαβαίνουμε ότι η μείωση που παρουσιάζεται δεν είναι και τόσο μεγάλη.
Η πραγματική εικόνα είναι ότι τα φτωχά στρώματα όχι μόνο δεν βλέπουν βελτίωση από το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά βλέπουν ότι ενώ πέρυσι διανεμήθηκε κοινωνικό μέρισμα 710 εκ. ευρώ σε 3.500.000 δικαιούχους, φέτος θα δοθούν 175 εκ. ευρώ σε 953.000 δικαιούχους. Όποιος/α αναρωτιέται «πού πήγαν;» τα 710-175=535 εκ. ευρώ, ας ρίξει μια ματιά λίγο παραπάνω στο όφελος των επιχειρήσεων από το φορολογικό νομοσχέδιο…
Νέα Δημοκρατία: σταθερά στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Αυτό που κάνει βασικά η ΝΔ, σε μια κοινωνία που εδώ και 10 χρόνια χτυπιέται συνεχώς από τις πολιτικές λιτότητας των μνημονίων που (και) η ίδια εφάρμοσε, βρίσκοντας την ευκαιρία από τους θετικούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας, είναι να «πετάξει ένα ξεροκόμματο» στα φτωχά στρώματα -κι αυτό λεπτοκομμένο- για να βγει και να πει ότι «η πολιτική μας είναι για όλη την κοινωνία, είναι ανάπτυξη για όλους».
Η Νέα Δημοκρατία φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δείξει τις διαθέσεις της, καταργώντας το πανεπιστημιακό άσυλο και περνώντας μια σειρά αντεργατικές διατάξεις μέσα στο καλοκαίρι. Συνέχισε ψηφίζοντας τον νόμο για την «απελευθέρωση της ενέργειας» (λέγε με: ξεπούλημα της ΔΕΗ), ενώ δια στόματος Αδώνιδος Γεωργιάδη δηλώνει μπροστά σε Αμερικάνους επενδυτές:
«Η μόνη ερώτηση που έχουμε από τους ψηφοφόρους μας είναι γιατί δεν το κάνουμε πιο γρήγορα, γιατί αργήσαμε τόσο πολύ, γιατί δεν πουλάμε πιο πολλά, γιατί δεν ιδιωτικοποιούμε τα πάντα…Και πρέπει να σας καθησυχάσω ότι η όρεξή μας είναι τόσο τεράστια, κάθε μήνας που περνάει γίνεται μεγαλύτερη»
Το παζλ των «ορέξεών τους» συμπληρώνεται βέβαια με το όργιο καταστολής που βλέπουμε και βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τη 17η Νοέμβρη και την 6η Δεκέμβρη, μαζί με το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Εμείς έχουμε να πούμε ότι είναι οι πολιτικές (και) της ΝΔ που έχουν χτυπήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία και το ίδιο κάνει και το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο για ακόμα μια φορά ευνοεί τα πλουσιότερα στρώματα και το κεφάλαιο.
Έχουμε επίσης να πούμε ότι η πολιτική των επιδομάτων, των δήθεν φοροελαφρύνσεων κλπ δεν έχει τίποτα το «αναπτυξιακό». Αν ήθελε η κυβέρνηση (και βέβαια αυτό ισχύει και για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) να χρησιμοποιήσει «αναπτυξιακά» τα όποια θετικά αποτελέσματα της οικονομίας, αυτό θα σήμαινε δημόσιες επενδύσεις και δημιουργία χιλιάδων νέων σταθερών θέσεων εργασίας. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε και πάλι την ίδια αποτυχημένη συνταγή, ενώ σε συνδυασμό με τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, από τις οποίες θα επηρεαστεί και η ελληνική, τότε και πάλι το λογαριασμό θα κληθούν να τον «πληρώσουν» οι εργαζόμενοι και η κοινωνία.
Η μόνη απάντηση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται στους αγώνες για διεκδίκηση καλύτερων μισθών και συντάξεων και την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης που ευνοούν την αστική τάξη. Τα διεθνή κινήματα και εξεγέρσεις που παρακολουθούμε αυτήν την περίοδο σε δεκάδες χώρες μπορούν να εμπνεύσουν και την ελληνική κοινωνία για τους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας.