Τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό που διοργανώθηκαν χθες σε μια σειρά πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να μην συμφωνήσει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, αποδείχθηκαν ένα μεγάλο φιάσκο, παρά την μεγάλη κινητοποίηση του μηχανισμού των Δήμων, της Εκκλησίας, της ΝΔ και των φασιστών της Χρυσής Αυγής.
Το φιάσκο των συλλαλητηρίων
Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» οργάνωσε συγκεντρώσεις σε 24 πόλεις της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην Πέλλα, για λόγους συμβολισμού, ως γενέτειρας του Μ. Αλέξανδρου.
Προφανώς ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν να οργανώσουν σκόρπιες συγκεντρώσεις έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αδυναμία τους να πραγματοποιήσουν ένα πραγματικά μεγάλο συλλαλητήριο σε κεντρική πόλη, καθώς και οι ίδιοι κατανοούν ότι το θέμα για το «Μακεδονικό» δεν έχει τη δυναμική που θα θέλανε και μάλιστα τείνει να ξεφουσκώνει.
Χαρακτηριστικά, με βάση το ρεπορτάζ του DailyThess, στο συλλαλητήριο της Πέλλας ένας από τους διοργανωτές φώναζε στο μικρόφωνο
«Πηγαίνετε προς την πλατεία γιατί θα λένε πάλι ότι είμαστε λίγοι»
Από τα βίντεο και τις φωτογραφίες βλέπουμε το μέγεθος τις αποτυχίας. Αθροιστικά, μόνο μερικές χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα. Στην Πέλλα όπου περίμεναν 5.000 άτομα, δεν ξεπέρασαν τους 2.000. Στην Κατερίνη 500 άτομα. Στις Σέρρες και το Κιλκίς μερικές εκατοντάδες, ενώ στα Γιάννενα, όπου σύμφωνα με τους διοργανωτές έγινε πανηπειρωτική κινητοποίηση και όπως αποκαλύπτεται ξεκάθαρα από τα φιλικά προς το συλλαλητήριο ΜΜΕ της Ηπείρου, η συγκέντρωση δεν είχε μεγάλη συμμετοχή.
Πέραν του συνθήματος για το δημοψήφισμα διάφορα γραφικά και εθνικιστικά συνθήματα κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις. Στα Γιάννενα φωνάχτηκε το «Όταν το ράσο του παπά γίνεται σημαία, τότε η νίκη μας είναι βεβαία». Στην Πέλλα το «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία» ενώ ακούστηκε από τα ηχεία το «Είμαστε άνθρωποι που όταν βλέπουμε πηλήκιο και καλυμμαύχι δείχνουμε σεβασμό».
Χωρίς κομματική γραμμή;
Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, σε ανάρτησή της στο facebook δηλώνει
«Για ακόμη μια φορά οι Έλληνες ασκούμε το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να βροντοφωνάξουμε την αλήθεια για την Μακεδονία μας. Το κάνουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, χωρίς κανένα φόβο, χωρίς καμία κομματική γραμμή και χωρίς κανένα συμφέρον, πέρα από το εθνικό: Μακεδονία είναι μόνο η Ελλάδα».
Αν δούμε όμως ποιοι ήταν αυτοί που έδιναν τον τόνο στα συλλαλητήρια, καταλαβαίνουμε πόσο «ακομμάτιστα» ήταν.
Η σύνθεση των συλλαλητηρίων δεν διέφερε από τα προηγούμενα, με την ποιοτική διαφορά ότι ήταν εμφανώς μικρότερα από την άποψη συμμετοχής. Στους ομιλητές των τοπικών συλλαλητηρίων συμμετείχαν μητροπολίτες, δήμαρχοι, απόστρατοι, κτλ. ενώ για άλλη μια φόρα στελέχη της Χρυσής Αυγής έφερναν βόλτες στις συγκεντρώσεις.
Ο μηχανισμός της ΝΔ πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια με την συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη συγκέντρωση της Πέλλας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές, ενώ ακολουθούσαν στελέχη της ΝΔ από την τοπική αυτοδιοίκηση, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και τοπικοί βουλευτές της ΝΔ. Συντονιστής της συγκέντρωσης ήταν ο δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης ο οποίος ήταν σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.
Όταν όλος ο μηχανισμός των Δήμων, όλη η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, ο μηχανισμός της Εκκλησίας δεν μπορούν να μαζέψουν παραπάνω από λίγες χιλιάδες κόσμου, αυτό μόνο φιάσκο μπορεί να χαρακτηριστεί!
Η στήριξη των φασιστών της Χρυσής Αυγής
Σχεδόν όλες τις πόλεις υπήρχε η οργανωμένη συμμετοχή των φασιστών της Χρυσής Αυγής. Ο Κασιδιάρης πρώτη μούρη στην Κατερίνη, ο Ηλιόπουλος στο Βόλο, ο Ματθαιόπουλος στις Σέρρες και μέλη της φασιστοσυμμορίας έδωσαν το παρόν σε Λάρισα, Καστορία, Κέρκυρα, Ρόδο, Δράμα και Θήβα.
Η συμμετοχή των φασιστών προφανώς δεν σημαίνει ότι κάθε ένας που συμμετείχε στα συλλαλητήρια είναι και φασίστας. Αλλά το γεγονός ότι οι διοργανωτές για άλλη μια φορά δεν αντέδρασαν και έδωσαν ελεύθερο χώρο στη φασιστική συμμορία δείχνει το ποιόν τους!
Φαίνεται ότι η ιστορία των εθνικιστικών συλλαλητηρίων όχι μόνο δεν απέκτησε ποτέ τη δυναμική που επεδίωκαν οι οργανωτές τους αλλά και ότι ξεφουσκώνει, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτά είναι καλά νέα για το εργατικό κίνημα και την κοινωνία παρότι δεν σημαίνει και καθόλου μάλιστα ότι ο κίνδυνος του εθνικισμού δεν καιροφυλακτεί.
#Μακεδονικό