Αποτυχημένη η συγκέντρωση των ακροδεξιών για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα!

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

 

Το πόση προπαγάνδα έπεσε για να αποτελέσει το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μια μεγάλη επιτυχία, δεν λέγεται. Ακόμα και τα υποτιθέμενα «σοβαρά» μίντια της άρχουσας τάξης (πχ ΣΚΑΪ) έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το προβάλουν και να το ενισχύσουν, φτάνοντας μέχρι και του σημείου να εξηγούν πως θα έχει πολύ καλό καιρό την Κυριακή, οπότε οι συμμετέχοντες δεν χρειαζόταν να ανησυχούν. Η μισή σχεδόν ηγεσία της ΝΔ ήταν εκεί, με πρωτοστάτη τον Σαμαρά βέβαια, που καλούσε ανοιχτά στο συλλαλητήριο προβλέποντας μάλιστα μια μεγάλη μέρα για το έθνος…

Και βέβαια, μετά την ξεκάθαρη αποτυχία τους να προκαλέσουν «σεισμό», είναι υποχρεωμένοι να αναμασούν ψέματα σχετικά με το μέγεθος. Οι διοργανωτές (διαβάστε για το ποιόν τους εδώ) μιλούν για 1,5 εκατομμύριο… που σημαίνει και πως δεν έχουν καμία αίσθηση της πραγματικότητας και πως δεν υπάρχει όριο στο που μπορούν να φτάσουν τα ψέματα που είναι ικανοί να πουν.

Οι αριθμοί των οργανωτών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η δε σύγκριση με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις του ’92 κάνουν αυτή τους την αποτυχία ακόμη πιο εντυπωσιακή. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Για να συγκεντρωθούν κάπου 1,5 εκ. άνθρωποι, ακόμη και αν έχουν πυκνότητα 4 ανθρώπων ανά τετραγωνικό μέτρο (δηλαδή είναι ο ένας πάνω στον άλλο, σαν σαρδέλες) θα έπρεπε να καταλαμβάνουν 375 στρέμματα. Στη πραγματικότητα, στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν γεμάτη μόνο η πλατεία Συντάγματος και σε περιορισμένο βαθμό, και χωρίς μεγάλη πυκνότητα οι γύρω δρόμοι. Η πυκνότητα των 4 ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο στην οποία αναφερόμαστε είναι, βέβαια, πρακτικά αδύνατο να υπάρχει σε μεγάλες εκτάσεις – μπορεί μόνο να χαρακτηρίσει το κέντρο πολύ μεγάλων συγκεντρώσεων πληθυσμού, για κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα.

Η πλατεία Συντάγματος είναι μια πλατεία με εμβαδό 23.336 τ.μ. – δηλαδή 23,3 στρέμματα (δείτε το σχετικό στοιχείο εδώ). Με άλλα λόγια, ακόμα και αν η συγκέντρωση είχε εξαιρετική πυκνότητα, θα χρειαζόντουσαν 15 με 20 πλατείες Συντάγματος για να μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο. Όπως φαίνεται και από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία (δείτε το εδώ) και περιέχει πανοραμική λήψη από ελικόπτερο, το συγκεντρωμένο πλήθος δεν εκτείνεται πολύ έξω από τα όρια της πλατείας Συντάγματος.

Συγκρίσεις με τους μεγάλους αγώνες του κινήματος

Αντίθετα, σε περιπτώσεις όπως η μεγαλειώδης εργατική πορεία της 5/5/2010 ενάντια στο πρώτο Μνημόνιο, η κεφαλή των συγκεντρωμένων έφτανε στο Σύνταγμα ενώ η ουρά στο Πολυτεχνείο – και μάλιστα με μια πυκνότητα που ούτε στα όνειρα τους δεν έχουν δει οι σύγχρονοι πατριδοκάπηλοι…

Αντίστοιχα, στις 25/5/11, όταν ξεκινούσε το κίνημα των Αγανακτισμένων, με μια συγκέντρωση που προσέγγιζε το μισό εκατομμύριο διαδηλωτές, οι συγκεντρωμένοι γέμισαν ασφυκτικά όλους τους δρόμους μέχρι τα Προπύλαια, το Μοναστηράκι και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός – οι «Μακεδονομάχοι» μας δεν είδαν τέτοιο πλήθος ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα!

Τον Φλεβάρη του 2012 είχαμε αντίστοιχα μεγέθη.

Στις μεγαλειώδεις στιγμές του το μαζικό κίνημα ενάντια στα μνημόνια ξεκινούσε από το Πολυτεχνείο και επικρατούσε το αδιαχώρητο μέχρι το Σύνταγμα όχι μόνο μέσω της οδού Σταδίου αλλά και μέσω της οδού Ακαδημίας! Για να διανύσουμε μια απόσταση ενός ή δύο χιλιομέτρων χρειαζόντουσαν ώρες!

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά αν αναλογιστούμε πως στο χτεσινό συλαλλητήριο υπήρχε πανελλαδική κινητοποίηση, ενώ στις συγκεντρώσεις του κινήματος οι διαδηλωτές ήταν αποκλειστικά από την Αθήνα.

Κανείς δεν περίμενε ένα μικρό και άμαζο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Όμως μπροστά στις μεγάλες κινητοποιήσεις του μαζικού κινήματος ενάντια στα Μνημόνια, το εθνικιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ήταν μικρό. Με τίποτα δεν άγγιζε τους αριθμούς που αναφέρουν οι οργανωτές και βέβαια δεν είχε καμία σχέση με τα εκατομμύρια που κατέβηκαν στις διαδηλώσεις του 1992.

Η αντιπαράθεση σχετικά με το βίντεο της αστυνομίας

Οι διοργανωτές καταγγέλλουν την αστυνομία ότι το βίντεο που παρουσιάζει δεν αφορά το ζενίθ της συγκέντρωσης.

Αυτό σημαίνει πως αναγνωρίζουν ότι στο βίντεο οι αριθμοί είναι μικροί αλλά λένε ότι δεν ήταν αυτή η καλύτερη στιγμή της συγκέντρωσης.

Γιατί τότε δεν παρουσιάζουν τα δικά τους στοιχεία; Δεν έχουν drones να βγάλουν κι αυτοί βίντεο; Η Χρυσή Αυγή, είναι γνωστό πως έχει. Ξέχασε να τα χρησιμοποιήσει; Ούτε κάμερες έχουν με τις οποίες να βγάλουν πολλές διαφορετικές φωτογραφίες που να φανερώνουν και την έκταση και την πυκνότητα του κόσμου;

Ίσα-ίσα, όσες φωτογραφίες κυκλοφορούν στα διάφορα εθνικιστικά sites επικεντρώνουν μόνο στην πλατεία Συντάγματος.

Τα ποιοτικά στοιχεία των συγκεντρώσεων

Όσον αφορά τα ποιοτικά στοιχεία των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, σε αντίθεση με τις μεγαλειώδεις στιγμές του μαζικού κινήματος που αναφέραμε παραπάνω και στις οποίες έδιναν τον τόνο οι εργαζόμενοι και η νεολαία, στο συλλαλητήριο της Κυριακής τον τόνο τον έδιναν οι συνταξιούχοι και οι ιερωμένοι.

Επιπλέον, στις μεγαλειώδεις πορείες που αναφέραμε οι διαδηλωτές κατέβαιναν μαζικά παρά το γεγονός ότι ήξεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δεχτούν σκληρή καταστολή και παρά τους τόνους προπαγάνδας ενάντια στις συγκεντρώσεις από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Για την συγκέντρωση της Κυριακής πάλι, υπήρχε η πλήρης, εμφατική στήριξη των ΜΜΕ και βέβαια δεν υπήρχε κανένας φόβος καταστολής…

Παχιά λόγια χωρίς αντίκρυσμα από τους Νεοναζί

Όσον αφορά τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επαίρονται ότι έδωσαν το παρών κατά χιλιάδες, σε όλες τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται πως είναι μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα. Και αυτό μόλις μια μέρα μετά την ήττα που δέχτηκαν (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ) καθώς αναγκάστηκαν να κάνουν την περιβόητη συγκέντρωση τους για την εκμετάλλευση των νεκρών των Ιμίων όχι στο κέντρο της πόλης όπως έκαναν για χρόνια, αλλά περιορισμένοι στα γραφεία τους στη Μεσογείων.

Η θλιβερή φιγούρα του Μίκη…

Ίσως η πιο εμβληματική παρουσία στη συγκέντρωση του Συντάγματος να ήταν αυτή του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που χρωμάτισε τη συγκέντρωση με μια θλιβερή ομιλία στην οποία μίλησε για «εθνομηδενιστές» ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η χειρότερη μορφή φασισμού είναι η αριστερόστροφη»

Και όλα αυτά μπροστά σε έναν εσμό από ναζί, ακροδεξιούς, «ψεκασμένους» και θρησκόληπτους. Κέρδισε έτσι τους επαίνους του Κασιδιάρη που μέσω Twitter του έδωσε «άφεση αμαρτιών»! Κρίμα!

 

#Συλλαλητήριο #Μακεδονικό

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα