Τελικά ποιοί βρίσκονται πίσω από το συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό;

Συνεχίζεται η μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το όνομα της ΠΓΔΜ με την οργάνωση συλλαλητηρίων στα οποία κεντρικό ρόλο ως διοργανωτές παίζουν ακροδεξιά στοιχεία (διαβάστε αναλυτικά για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης εδώ). Ας δούμε εν όψει του συλλαλητηρίου που καλείται στην Αθήνα αυτή την Κυριακή ποιοί θα δώσουν τον τόνο.

Εσωτερικές κόντρες

Για τη παροχή άδειας χρήσης της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή ενόψει του συλαλλητηρίου για το Μακεδονικό κατατέθηκαν αρχικά στον δήμο Αθηναίων δυο αιτήσεις. Η μια (που απορρίφθηκε) ήταν από τον Δημήτριο Μιχάκη (διαβάστε σχετικό άρθρο για το ποιόν του εν λόγω κυρίου εδώ).

Όμως, ως διοργανωτής του συλλαλητηρίου της Αθήνας τελικά κατακυρώθηκε η «Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού – Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου».

Οι διοργανωτές δήλωσαν επίσημα ότι εκπροσωπούνται από τέσσερα άτομα. Συγκεκριμένα: Τη Νίνα Γκατζούλη, εκπρόσωπο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, τον Μιχάλη Πατσίκα, εκπρόσωπο του «Θερμαϊκός Ωρα Μηδέν – Ακομμάτιστοι Πολίτες», τον Γιώργο Τάτσιο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας (ΠΟΠΣΜ) και τη Γεωργία Μπιτάκου, δημοσιογράφο και διοργανώτρια αγώνων πολεμικών τεχνών (δείτε σχετικό άρθρο εδώ).

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας (ΠΟΠΣΜ)

Η ΠΟΠΣΜ έχει δώσει το στίγμα της σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή της προς τη Βουλή, όπου και πρότεινε απαγόρευση σλαβικών τραγουδιών και χορών στην Ελλάδα και ειδικά στη Μακεδονία διότι πιστεύει ότι συμπατριώτες μας «παρασύρονται» από «πολλές ορχήστρες που έχουν απήχηση στο νεανικό κοινό»

Εξέχουσα μορφή της ΠΟΠΣΜ μέχρι τον Μάη του 2017 ήταν ο Δημήτρης Ευαγγελίδης ο οποίος έχει μεταξύ άλλων προτείνει την εισβολή του ελληνικού στρατού στη ΠΓΔΜ γράφοντας σε άρθρο με τίτλο «ο διαμελισμός του σκοπιανού προτεκτοράτου»:

«Η Ελλάδα έχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα να διεκδικήσει την πεδιάδα της Πελαγονίας (περιοχή Μοναστηρίου-Βιτώλια) και την περιοχή Γευγελής-Δοϊράνης δηλ. τα εδάφη (20-15%) νοτίως της νοητής γραμμής Αχρίδα-Περλεπές-Στρώμνιτσα μέχρι τα σημερινά ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, λόγω της ύπαρξης ακόμα και σήμερα ελληνικών πληθυσμών»

Η αντικομμουνιστική «Παμμακεδονική Α.Ε.»

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, έχουν βασική συνιστώσα την «Παμμακεδονική Α.Ε.» (Pan-Macedonian Association Inc.) των ΗΠΑ. Η εν λόγω οργάνωση ιδρύθηκε το 1947 εν μέσω εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, και στην ιστοσελίδα της αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση Τρούμαν, μέσω του προαναφερθέντος Δόγματος/Σχεδίου και η οικονομική ενίσχυση της Αμερικής μαζί με τις τόσες θυσίες του Ελληνικού λαού και το Ελληνικό αίμα που χύθηκε κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, έσωσε την Μακεδονία από τα πλοκάμια της Κομμουνιστικής απειλής»

Φυσικά η εν λόγω Ένωση είχε και πάρε δώσε με την χούντα, καθώς το 22ο «παμμακεδονικό» συνέδριό της, τον Αύγουστο του 1968 στη Θεσσαλονίκη, οργανώθηκε από τις χουντικές αρχές, ενώ έστειλε χαιρετισμό ο Παττακός.

Ακροδεξιοί και «ακομμάτιστοι»

Πίσω από τη γνωστή πια καραμέλα των «ακομμάτιστων» βρίσκονται πρόσωπα όπως ο Μιχάλης Πατσίκας (εκπρόσωπος της κίνησης «Θερμαϊκός ώρα μηδέν»), ο οποίος υπήρξε γενικός γραμματέας της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη. Στην σελίδα του «Θερμαικού» αναπαράγεται το κάλεσμα του Δήμου Σκύδρας για το συλλαλητήριο. Η δήμαρχος Σκύρδας υποδέχτηκε πριν μερικές μέρες τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής και αντάλλαξαν ευχές… Μια ωραία, «ακομμάτιστη» ατμόσφαιρα.

Η Γεωργία Μπιτάκου από την άλλη δηλώνει ότι οι «Σκοπιανοί» αν θέλουν το όνομα Μακεδονία πρέπει να «μάθουν ελληνικά» και «να προσαχθούν στο Ελληνικό κράτος… Πρέπει να τους τελειώσουμε…!!!!». Ψύχραιμες, φιλειρηνικές φωνές…

Στο συλλαλητήριο επίσης καλούνε και οι ενώσεις απόστρατων αξιωματικών που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος.

Θλιβερή κουστωδία

Σε αυτό το συλαλλητήριο με αυτούς τους πατενταρισμένους ακροδεξιούς διοργανωτές καλεί και η Ιερά Σύνοδος που υποτίθεται ότι δεν παρεμβαίνει στα πολιτικά ζητήματα του κράτους.

Από κοντά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που μπορεί να προωθεί με πάθος την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών αλλά όσον αφορά το όνομα της γειτονικής χώρας δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της… Ο γνωστός μεγαλομανής Πατούλης, από τους βασικούς υποστηρικτές του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα του 2015 έχει σηκώσει την σημαία του αγώνα.

Γέλια προκαλεί η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, ότι τα συλλαλητήρια είναι σημαντικά γιατί ο λαός διατυπώνει την άποψη του (!!!), την στιγμή που ο ίδιος ήταν ενάντια σε όποια κινητοποίηση έγινε τα τελευταία χρόνια που αφορούσε κοινωνικά ζητήματα.

Φυσικά από ένα τέτοιο κάλεσμα δεν θα μπορούσε να λείπει η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, θλιβερή εντύπωση κάνει η είδηση πως ομιλητής στο συλλαλητήριο θα είναι και ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης που θα «ξεπλύνει» με το κύρος του τους ακροδεξιούς και τους ναζί που «θα παίζουν μπάλα» τη μέρα του συλλαλητηρίου. Τι να πει κανείς, τα στερνά τιμούν τα πρώτα…

Ας το σκεφτούν ξανά…

Είναι βέβαιο πως η συμμετοχή στο συλαλλητήριο της Κυριακής θα είναι μαζική. Είναι επίσης βέβαιο πως παρά το ποιόν των διοργανωτών δεν θα αποτελείται στο σύνολο της από ακροδεξιούς ή φασίστες. Όσοι δημοκρατικοί άνθρωποι όμως σκέφτονται τη συμμετοχή τους στην εν λόγω συγκέντρωση οφείλουν να προβληματιστούν σοβαρά για το ποιες πολιτικές απόψεις αντικειμενικά ενισχύουν με την παρουσία τους εκεί.

Η μόνη λύση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής είναι η απομόνωση των εθνικιστών και στις δύο πλευρές. Ας ξεκινήσουμε από τους δικούς μας εθνικιστές γυρίζοντας τους την πλάτη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα