Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης «Πρωτοβουλία» στην Εθνική Τράπεζα σε σχέση με την απόπειρα της διοίκησης της ΕΤΕ να περικόψει ακόμη περισσότερο το προσωπικό της τράπεζας, μέσω της διαδικασίας της «εθελούσιας εξόδου». Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο του Δ.Σ. της τράπεζας, βρίσκονται 500 ακόμη εργαζόμενοι, ενώ η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ (Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής) δε δείχνει διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή κίνηση για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
_________________
Όχι στη νέα μείωση προσωπικού
Ούτε «κρυφές», ούτε «φανερές» εθελούσιες!
Να αντισταθούμε στη νέα μείωση προσωπικού
Εν μέσω συγκέντρωσης του κλάδου, ανακεφαλαιοποιήσεων και πλάνων αναδιάρθρωσης, οι τράπεζες εδώ και χρόνια μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους. Σε σημαντικό βαθμό, αν αναλογιστούμε, ότι σε 8 χρόνια χάθηκε πάνω από το 35% των θέσεων εργασίας. Πρωταγωνίστρια στην επιθετική αυτή διεργασία υπήρξε η Εθνική Τράπεζα. Η οποία και πάλι μπαίνει «στον χορό», επιδιώκοντας και νέες αποχωρήσεις. Που κι αυτήν τη φορά βαφτίζονται «εθελούσιες», παρότι η διαδικασία είναι πια διαφορετική… Σηματοδοτώντας, έτσι, την προσαρμογή και της Εθνικής στο «νέο δόγμα» που επικρατεί πλέον στον κλάδο για την περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας (περισσότερα στην Ανακοίνωση 30/1/2018 του «Συνδικαλιστικού ΔΙΚΤΥΟΥ Εργαζομένων στις Τράπεζες» και στο Τεύχος #4 της έντυπης έκδοσής μας).
Με απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας, μπαίνουν στο στόχαστρο περίπου 500 εργαζόμενοι/ες. Χωρίς να υπάρχει καμιά δημόσια ανακοίνωση για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Χωρίς να υπάρχει καμιά διασφάλιση διαφάνειας, και κυρίως προστασίας των συναδέλφων από πιέσεις, επιθέσεις ή εκδικητικές συμπεριφορές. Χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιες είναι οι περιβόητες λίστες, ποια ονόματα συμπεριλαμβάνονται, και ποια ακόμη προστίθενται μέσω διαρροών, επαφών ή «εξυπηρετήσεων». Και δυστυχώς, χωρίς να υπάρχει, για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, η απαιτούμενη αντίδραση από την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ.
Ο όλος σχεδιασμός, όμως, δημιουργεί μία απορία. Μέχρι τώρα, η αιτιολόγηση των «εθελούσιων», ήταν ότι υπήρχε σαφής υποχρέωση από τα πλάνα αναδιάρθρωσης της τράπεζας για δραστικό περιορισμό των εργαζομένων της. Που πλέον, είναι κάτω από τον «στόχο» των 10 χιλιάδων. Χωρίς, φυσικά, να προσμετρώνται οι ενοικιασμένοι, που χρεώνονται ως εργαζόμενοι στην πάροχο εταιρία, σε μια αποθέωση του παραλογισμού… Η παραπάνω αιτιολόγηση εγκλώβισε διαχρονικά και την πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ, η οποία αναγνωρίζει τα πλάνα αναδιάρθρωσης ως μια «αναγκαιότητα», μέσα στην οποία πρέπει να «την βολέψουμε κουτσά-στραβά».
Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει. Αφού, λοιπόν, ο μεγάλος «στόχος» πιάστηκε, ποια είναι ακριβώς η ανάγκη που οδηγεί στη νέα κρυφή δήθεν «εθελούσια»;
- Πρώτα από όλα, υπάρχει άμεση συνάφεια με τα συνολικά σχέδια σε επίπεδο κλάδου. Στόχος των οποίων είναι η βαθμιαία υποκατάσταση σταθερής εργασίας από outsourcing και εργολαβίες.
- Έπειτα, υπάρχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζικών εργασιών, που λειτουργεί ως μελλοντική απειλή για σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Άρα το έδαφος προετοιμάζεται, στο βαθμό που σχετικές εφαρμογές είναι ήδη έτοιμες.
- Παρότι τα stress tests δεν έκρυβαν εκπλήξεις, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν νέο κύκλο ανακατατάξεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Κι εδώ ίσως ισχύει το «των φρονίμων τα παιδιά»… Ακόμη κι αν διατηρηθεί, όμως, η υπάρχουσα δομή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου, με συγχωνεύσεις και κλείσιμο καταστημάτων.
- Υπάρχουν, τέλος, οι μέτοχοι, οι επόπτες και το ΤΧΣ. Που απαιτούν άμεσα κέρδη. Και συνήθως μιλάνε για περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Που σχεδόν πάντα καταλήγει στο μισθολογικό.
Η «Πρωτοβουλία» εκφράζει σταθερά σαφή αρνητική θέση ενάντια στις «εθελούσιες». Για εμάς, πρόκειται για μέθοδο απόλυσης. Κοστίζει στην εργοδοσία κάτι παραπάνω από τις κανονικές απολύσεις, ωστόσο ούτε πολιτικό κόστος χρεώνεται για τη μαζική μείωση προσωπικού, ούτε συλλογικές αντιστάσεις βρίσκει, αφού οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εμμένουν στη λογική της «μη απόλυσης» και δείχνουν ανοχή, ούτε και προκαλείται γενικότερη οικονομική αναταραχή, όπως ενδεχομένως θα συνέβαινε αν επιχειρούνταν μαζικές απολύσεις. Επιπλέον, σε ότι μας αφορά ως εργαζόμενους, η «εθελούσια» στερεί εργασιακή εμπειρία, εντείνει την εντατικοποίηση και συμβάλλει στην υποβάθμιση των σταθερών εργασιακών σχέσεων. Ενώ και το «εθελοντικό» στοιχείο πάει περίπατο. Μιλάμε πλέον για εκβιαστική εξώθηση στην «χρυσή και βελούδινη» αποχώρηση.
Ως «Πρωτοβουλία» θεωρούμε ότι πρέπει να αντισταθούμε συλλογικά και αποφασιστικά στην νέα μείωση του προσωπικού στην ΕΤΕ. Όπως και στην κάθε ανάλογη προσπάθεια μελλοντικά,ανεξάρτητα αν αφορά «φανερές», «κρυφές» ή και επιθετικές διαδικασίες. Καλούμε τον ΣΥΕΤΕ να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή, βάζοντας τέλος στην ανοχή και την διαχρονική ηττοπαθή «διαχείριση των συνεπειών». Η συλλογική μας αντίδραση ξεκινάει από τα παρακάτω αιτήματα:
- ΟΧΙ στην νέα «εθελούσια» – ΟΧΙ στην περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας.
- Αν η τράπεζα θεωρεί ότι περισσεύουν θέσεις εργασίας, να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος.
- Να γίνει άμεσα δημόσιος διαγωνισμός για μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού με βάση τον Κανονισμό Εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά σε καταστήματα και διευθύνσεις.
- Να μπει τέλος στις ελαστικές μορφές εργασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι/ες στην ΕΤΕ να ενταχθούν στον Κανονισμό Εργασίας, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο ΤΥΠΕΤ και τον ΛΕΠΕΤΕ.
Στο ενδεχόμενο, τέλος, που συνάδελφοι/ες δεχτούν πιέσεις ή εκβιασμούς για να συμμετέχουν στην «εθελούσια», καλούμε να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας.
Συλλογικά και μαχητικά απαντάμε στις επιθέσεις της εργοδοσίας