Για μία ακόμα φορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) παρεμβαίνει και μεροληπτεί εναντίον της ισότητας στο πως εκπροσωπούνται διάφορες κοινωνικές ομάδες, με αφορμή το σποτ του φετινού Athens Pride. Το σποτάκι που σαν κεντρικό θέμα έχει το σύνθημα του Pride «Δηλώνω Παρούσα», εγκρίθηκε μεν από το ΕΣΡ (κάτι που δεν συμβαίνει πάντα, αφού πολλές χρονιές έχει αρνηθεί την δωρεάν προβολή των σποτ του Athens Pride) αλλά με τον περιορισμό να προβάλλεται μετά τις 22:30 στην τηλεόραση, αφού μπορεί, λέει, να προκαλέσει «απορία και σύγχυση» στα ανήλικα κάτω των 15 ετών!
Το περιεχόμενο του σποτ
Στο σποτάκι του Athens Pride λοιπόν, θα δούμε ανθρώπους που διεκδικούν σεβασμό, ισότητα, ουσιαστική ορατότητα, αποδοχή. Αιτήματα δηλαδή τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά των ΛΟΑΤ* ανθρώπων ώστε να μην στερούνται όσα η υπόλοιπη κοινωνία θεωρεί αυτονόητα.
Ίσως η μεγαλύτερη ειρωνεία στη στάση του ΕΣΡ είναι το γεγονός ότι ενώ το σποτάκι διεκδικεί την ορατότητα των ΛΟΑΤ ανθρώπων (δηλαδή το να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα όπως οι ετεροφυλόφιλοι) το ΕΣΡ απαντάει εγκρίνοντας την προβολή του περιορισμένα, μετά τις 22:30 το βράδυ! Αλλά δεν είναι η μοναδική ειρωνεία…
ΕΣΡ: μία πονεμένη ιστορία
Πολλοί και πολλές ίσως θυμούνται μία από τις πιο «λαμπρές» στιγμές του ΕΣΡ όταν το 2003 είχε επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ (!) στο MEGA, εξαιτίας μίας σκηνής στο σήριαλ του Παπακαλιάτη «Κλείσε τα μάτια», που παρουσίαζε δύο άντρες να φιλιούνται. Αν και 3 χρονιά μετά το κανάλι «δικαιώθηκε», αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση, η ομοφοβική στάση του ΕΣΡ ήταν ξεκάθαρη. Δεν ήταν όμως το μόνο τέτοιο παράδειγμα.
Τον Μάρτιο του 2010 το Mega έφαγε πάλι πρόστιμο, αυτήν την φορά 30.000 €, επειδή πρόβαλε την ταινία φαντασίας «Straight Story» που παρουσιάζει έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο η ομοφυλοφιλία είναι «φυσιολογική» και η ετεροφυλοφιλία «ανωμαλία», στις 22:30 το βράδυ. Επίσης, το 2010 το Star Channel έφαγε πρόστιμο 30.000 € επειδή μία εκπομπή φιλοξένησε τον τρανς άνδρα Buck Angel
Αντιθέτως, η στάση του ΕΣΡ ήταν τελείως διαφορετική το 2016 στην εκπομπή του Ant1 «The Tonight Show» με παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτολγου και καλεσμένο το Νίκο Αλέφαντο, ο οποίος δήλωσε:
«…αν πας με άντρα, ο οποίος είναι πούστης, θα γίνεις κι εσύ ανώμαλος. Τέρμα πάει σχόλασες! Αυτός που πάει με άντρα, σχόλασε! Τέτοιο πράγμα; Ποια συμβίωση των ομοφυλοφίλων; Η μεγαλύτερη αλητεία που γίνεται! Θα είναι το παιδί από πάνω με τη γυναίκα… και θα βλέπεις δύο που έρχονται στον από κάτω όροφο και θα φιλιούνται στο στόμα! Τι σκατά ρε…»
Στην ίδια εκπομπή, δύο μήνες μετά, ο Βασίλης Τερλέγκας δήλωσε (ανάμεσα σε άλλα):
«Δεν γουστάρω να τον παίρνει ο γιος μου!»
Όταν ένας τηλεθεατής προέβη σε επίσημη καταγγελία της εκπομπής στο ΕΣΡ με αφορμή αυτά τα περιστατικά, το ΕΣΡ πήρε θέση υπέρ της εκπομπής και των καλεσμένων:
«…∆εν διαπιστώθηκε στη διάρκεια της ανωτέρω ψυχαγωγικής εκπομπής, είτε εκ μέρους του παρουσιαστή είτε εκ μέρους των καλεσμένων του, πρόθεση υποκίνησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, µίσος ή βία εναντίον των ομοφυλόφιλων…»
Ενώ πήρε και θέση (αρνητική βέβαια) για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια που αποτέλεσε και την αφορμή για τα ομοφοβικά ξεσπάσματα:
«…Ως εκ τούτου η συµβίωση µεταξύ οµόφυλων ατόµων είναι επιτρεπτή ως έκφανση της ιδιωτικής ζωής και όχι της οικογενειακής ζωής η οποία δεν είναι δυνατή µεταξύ οµόφυλων ατόµων. Σύµφωνα µε αυτή την άποψη η επέκταση του συµφώνου συµβίωσης και στα οµόφυλα ζευγάρια θα ερχόταν σε αντίθεση προς το άρθρο 21 του Συντάγµατος …ενώ η µη επέκταση του δεν µπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δυσµενή διάκριση για τα οµόφυλα ζευγάρια…» [πηγή]
Τα παραπάνω αποτελούν μόνο κάποια από τα περιστατικά που το ΕΣΡ είτε στράφηκε ενάντια στα ΛΟΑΤ άτομα, είτε υπερασπίστηκε όσους και όσες επιτέθηκαν στα ΛΟΑΤ άτομα!
Εις το όνομα των παιδιών
Ένα από τα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα για τη στάση του, αποτελεί η περιβόητη «προστασία ανηλίκων».
Αλήθεια; Για να δούμε…
Το ριάλιτι του Ant1 «Game of Love», προβάλλεται στις 21:00 το βράδυ. Στο συνολικά προβληματικό κόνσεπτ του ριάλιτι (νέοι άνθρωποι που φλερτάρουν μεταξύ τους κατά παραγγελία της παραγωγής) κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου ο παρουσιαστής αναθέτει σε μία παίκτρια μία «μυστική αποστολή»: Να αποσπάσει ένα ερωτικό, αισθησιακό φιλί από έναν συμπαίκτη της, με έπαθλο 500 ευρώ!
Συνολικά οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο ριάλιτι είναι πολλές, το ΕΣΡ όμως δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα. Μάλιστα ο Πταισματοδίκης του 17ου Προανακριτικού Τμήματος Αθηνών άσκησε δίωξη στα μέλη του ΕΣΡ για παράβαση καθήκοντος καθώς δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα παρέμβαση για το ριάλιτι «Game of Love».
Τα μέλη λοιπόν του ΕΣΡ δεν ανησυχούν για τα ανήλικα παιδιά που βλέπουν στην τηλεόραση την εξαγορά και τον εξευτελισμό μίας κοπέλας (κι όχι μόνο) σε ένα reality; Δεν ανησυχούν για τα ανήλικα παιδιά που μαθαίνουν ότι «το παιχνίδι της αγάπης» περιλαμβάνει φλερτ μετά από παραγγελία και πληρωμή από έναν τρίτο, ίντριγκες, ψέματα και κοροϊδία;
Δυο μέτρα και σταθμά – η περίπτωση των Νεοναζί
Για να μην μιλήσουμε και για άλλες περιπτώσεις που το ΕΣΡ τήρησε μια απαράδεκτη στάση. Στη συζήτηση που έγινε για το κατά πόσο πρέπει να μεταδίδονται τηλεοπτικά τα μηνύματα μίσους των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής το ΕΣΡ «νίπτει τας χείρας του». Στη σχετική απόφαση του ρίχνει το μπαλάκι στους τηλεοπτικούς σταθμούς για το κατά πόσο θα μεταδίδουν αυτά τα μηνύματα, αναφέροντας:
«…απόκειται στην έμφρονα κρίση καθενός εκ των αρμοδίων να εκτιμήσουν αν κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει ή όχι στις ποινικές διατάξεις και να πράξει αναλόγως»
Το να ακούνε τα παιδιά μηνύματα ρατσιστικού μίσους, προτροπές σε βίαιες πράξεις, και ύμνους για τον Χίτλερ δεν προβληματίζει το ΕΣΡ; Η προπαγάνδα των φασιστών δεν φοβάται το ΕΣΡ ότι θα δημιουργήσει «σύγχυση» στα ανήλικα παιδιά; Υποκρισία…