Μια απάντηση στο ΚΚΕ για το θέμα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Θα θέλαμε να μας προκαλέσει έκπληξη η θέση του ΚΚΕ όσον αφορά το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών που περιλαμβάνει το δικαίωμα αναδοχής και για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε. Για άλλη μια φορά το ΚΚΕ γυρνάει την πλάτη στα ΛΟΑΤ* άτομα και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά κανόνα.

Όπως στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης και στην συζήτηση για την ταυτότητα φύλου, έτσι και αυτές τις μέρες, το ΚΚΕ επέλεξε να συμπαραταχθεί με τις πιο συντηρητικές απόψεις και πολιτικές δυνάμεις. Για ένα κόμμα που υποτίθεται υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πιο καταπιεσμένων ομάδων μια τέτοια στάση είναι απαράδεκτη.

Οι παραδοσιακοί ρόλοι

«Το ΚΚΕ έχει άλλη αντίληψη για το συγκεκριμένο ζήτημα και γι’ αυτό εκτιμάμε ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δεν θα πρέπει να προβλέπεται. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα και για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια»

ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, προσθέτοντας πως

«για το ΚΚΕ, το βασικό κριτήριο για την αναδοχή, για την υιοθεσία και συνολικά για την παιδική προστασία –ιδιαίτερα για κακοποιημένα ή εγκαταλειμμένα παιδιά– είναι η ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν μέσα σε ένα πλαίσιο όπου είναι διακριτή η σχέση άνδρα-γυναίκας, πατέρα-μητέρας».

Ποια είναι όμως αυτή η «διακριτή σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα», που υπερασπίζεται το ΚΚΕ;

Το μόνο νόημα έχει αυτή η πρόταση είναι ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα στερεότυπα για τους ρόλους των δύο φύλων. Ρόλοι που είναι καταπιεστικοί κυρίως για τις γυναίκες αλλά ταυτόχρονα και για τους άντρες: οι δουλειές του σπιτιού και η ανατροφή των παιδιών γίνονται από την γυναίκα, ο άντρας οφείλει να είναι αυτός που φέρνει περισσότερα λεφτά στην οικογένεια, η γυναίκα πρέπει να είναι τρυφερή και ευαίσθητη ενώ ο άντρας λογικός και να επιβάλλει την πειθαρχία, κοκ.

Αυτοί είναι σήμερα οι «διακριτοί ρόλοι» μέσα στην οικογένεια, ρόλοι που αναπαράγονται από το σύστημα για να υπηρετούν τις ανάγκες του. Αυτό δηλαδή που υπερασπίζεται το ΚΚΕ είναι η αναπαραγωγή καταπιεστικών προτύπων και μάλιστα για να διασφαλιστεί υποτίθεται η «ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών»!

Και εντάξει, η Εκκλησία, η Νέα Δημοκρατία, διάφοροι ακροδεξιοί, κτλ, ενδιαφέρονται για την διατήρηση των «παραδοσιακών ρόλων» γιατί είναι συντηρητικοί. Ένα κόμμα που μιλά στο όνομα της προόδου γιατί τους υπερασπίζεται;

Η «παιδική προστασία»

Να ενημερώσουμε επίσης την ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία ενδιαφέρεται για την προστασία των παιδιών, ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι τα ομόφυλα ζευγάρια επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Θα αναφέρουμε δύο έρευνες, του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με δύο γονείς του ίδιου φύλου δεν υστερούν σε τίποτα από τα παιδιά που μεγαλώνουν με δύο γονείς διαφορετικού φύλου.

Οι έρευνες αυτές έχουν δείξει ότι η εξέλιξη των παιδιών δεν επηρεάζεται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που αφορούν την πρόοδο στην εκπαίδευση, την νοητική ανάπτυξη, την κοινωνική συμπεριφορά και την ψυχική υγεία.

Μάλιστα κάποιες έρευνες ανέφεραν μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής ευημερίας στα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς σαν γενική τάση σ’ αυτά τα ζευγάρια υπάρχει μια περισσότερο ίση κατανομή των οικογενειακών αρμοδιοτήτων. Η κατανομή των ρόλων στα ομόφυλα ζευγάρια είναι, και πάλι σαν γενική τάση, βασισμένη σε συνειδητές επιλογές τους και όχι στην «παράδοση» που θέλει υποχρεωτικά την γυναίκα φροντιστή των παιδιών και τον άνδρα «να φέρνει λεφτά στο σπίτι». (δείτε περισσότερα εδώ και εδώ).

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που θα έχουν προβληματικές σχέσεις, όπως όμως ακριβώς γίνεται και σήμερα με πολλά ετερόφυλα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους.

Αν λοιπόν η ηγεσία του ΚΚΕ ενδιαφέρεται πραγματικά για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, πρέπει να ασχολείται με το πόσο υπάρχουν δίπλα τους άνθρωποι να τα μεγαλώνουν σωστά, και όχι με το αν έλκονται από άνδρες ή γυναίκες.

Ενάντια στην παράδοση των Μπολσεβίκων

Πέρα όμως από αυτά, η θέση του ΚΚΕ έρχεται σε αντίθεση και με τις θέσεις των Μπολσεβίκων την πρώτη περίοδο που πήραν την εξουσία στη Ρωσία.

Η νεαρή Σοβιετική Ένωση πήρε μία σειρά από μέτρα, για τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των τρανς ατόμων. Ενδεικτικά, το 1922 καταργήθηκαν όλοι οι νόμοι που ποινικοποιούσαν την ομοφυλοφιλία.

Οι άνθρωποι που ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι μπορούσαν να εργάζονται κανονικά στην κυβέρνηση και σε άλλες δημόσιες θέσεις, πράγμα ανήκουστο για οποιαδήποτε καπιταλιστική χώρα της εποχής. Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ήταν νόμιμος, ενώ τα τρανς άτομα λάμβαναν ιατρική φροντίδα και δε δαιμονοποιούνταν. Η σχετική έρευνα μάλιστα είχε κρατική χρηματοδότηση και οι άδειες για τις εγχειρήσεις επαναπροσδιορισμού φύλου δίνονταν κατόπιν αιτήματος του/της ενδιαφερόμενου/ης. Ταυτόχρονα, το «Γραφείο Γυναικών» έκανε μια τεράστια προσπάθεια σε μαζική κλίματα για απαλλάξει τις γυναίκες από τους «παραδοσιακούς» ρόλους που είχαν στην οικογένεια.

Αυτά βέβαια όσο ζούσε ο Λένιν και μαζί με τον Τρότσκι αποτελούσαν τη φυσική ηγεσία της επανάστασης. Μετά, με την επικράτηση του Στάλιν, όλα τα παραπάνω μέτρα (και μία σειρά από άλλα) πάρθηκαν πίσω. Είχαμε την επιστροφή στην δομή της «παραδοσιακής» οικογένειας, ποινικοποιήθηκε ξανά η ομοφυλοφιλία, κοκ.

Έτσι, αυτό που έχει προκαλέσει εδώ και δεκαετίες καχυποψία στα ΛΟΑΤ άτομα, για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Αριστερά για τα δικά τους δικαιώματα, είναι ο Σταλινισμός που χαρακτηρίζει τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Καχυποψία που τα κινήματα και οι αριστερές οργανώσεις οφείλουν να αναγνωρίσουν και στη συνέχεια να αντιπαλέψουν στηρίζοντας τα ΛΟΑΤ άτομα στα δίκαια αιτήματά και στους αγώνες τους.

Η Αριστερά οφείλει να υπερασπίσει τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των ΛΟΑΤ ατόμων, των γυναικών, και όχι να υπερασπίζει τους «παραδοσιακούς ρόλους» που θέλουν αυτές τις ομάδες να είναι διπλά καταπιεσμένες στον καπιταλισμό. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει ο αγώνας για μια πραγματικά απελευθερωτική κοινωνία, και όχι με την συντηρητική λογική υπεράσπισης των «παραδοσιακών» καταπιεστικών προτύπων.

 

*Λεσβίες, Ομοφυλόφυλοι, Αμφιφυλόφυλοι, Τρανς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα