Οι φίλοι μας τα γκέι λιοντάρια, έχουν και άλλους φίλους γκέι!

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για το δικαίωμα αναδοχής (και υιοθεσίας, ή αν προτιμά κάποιος/α τεκνοθεσίας) από ομόφυλα ζευγάρια, άνοιξε για μία ακόμα φορά συνολικά την συζήτηση για την ομοφυλοφιλία. Και για μία ακόμα φορά, η μεριά των αντιδραστικών επιδόθηκε σε «αναλύσεις» για το «φυσιολογικό» σεξ, τους «φυσιολογικούς» σεξουαλικούς προσανατολισμούς, τις «φυσιολογικές» οικογένειες.

Τα επιχειρήματα περί φυσιολογικού βασίζονται στην –τουλάχιστον– μεσαιωνική αντίληψη ότι το μόνο «φυσιολογικό» σεξ είναι αυτό που έχει σαν αποτέλεσμα την αναπαραγωγή του εκάστοτε είδους και κατ’ επέκταση ικανοί/ες για την ανατροφή των απογόνων είναι αυτοί/ες που «από την φύση τους» μπορούν και να τεκνοποιήσουν. Και, εντάξει, μπορεί το ανθρώπινο είδος κάπου να έχασε τον σωστό δρόμο και να παραδόθηκε στις σαρκικές απολαύσεις  αλλά πουθενά αλλού στην φύση (μας λένε…) δεν υφίσταται ερωτική συνεύρεση που να αποσκοπεί στην απόλαυση ή σε άλλους λόγους πέρα από τους αναπαραγωγικούς! Πουθενά; Χμμμ… Ας δούμε λίγο τι γίνεται με τους φίλους μας τα ζώα.

Οι φίλοι μας τα ζώα

Καταρχήν, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει πάνω από 450 είδη ζώων που εμπλέκονται σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Μάλιστα, οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ζώα παρατηρήθηκαν πολύ νωρίς από επιστήμονες, όμως μόλις πρόσφατα άρχισαν να μελετιούνται συστηματικά, ενώ για πολλά χρόνια (αιώνες στην πραγματικότητα) επέλεξαν να τις αγνοήσουν όσο μπορούσαν. Η προπαγάνδα για το «φυσιολογικό ετεροφυλοφιλικό σεξ» τους προηγούμενους αιώνες ήταν ακόμα εξαιρετικά ισχυρή και το ζωικό βασίλειο αποτελούσε από τότε «τρανταχτό επιχείρημα» υπέρ της!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση του ομοφυλοφιλικού σεξ στα ζώα αποτελεί μία αναφορά του 1892 για την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά των ελεφάντων: 

«Οι ελέφαντες διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα και διαφθορές απαγορευμένα από τους κανόνες του Χριστιανισμού»! 

Μάλιστα δεν είναι κάποιοι μεμονωμένοι αλλά όλοι, οι απανταχού της γης, ελέφαντες που κάνουν «σεξουαλικά εγκλήματα και διαφθορές»! Και οι Αφρικανικοί και οι Ασιατικοί αρσενικοί ελέφαντες επιδίδονται σε ερωτικές περιπτύξεις, φιλιά και άλλα εγκλήματα όπως το να βάζει ο ένας την προβοσκίδα του στο στόμα του άλλου! («Αν είναι η αγάπη αμαρτία»…)

Η κόλαση των ζώων, επομένως, μάλλον είναι γεμάτη με ελέφαντες που διέπραξαν σεξουαλικά εγκλήματα… Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι οι ελέφαντες θα πρέπει να βράζουν σε ένα πάρα πολύ μεγάλο καζάνι, όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους αλλά αφού θα έχουν και μια μεγάλη, πολύ μεγάλη παρέα. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια ακόμα παραδείγματα ζώων που έχουν καταγραφεί από επιστήμονες.

Δελφίνια: Πολλά είδη δελφινιών επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικές συνευρέσεις, τόσο τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά. Μάλιστα τα δελφίνια του Αμαζονίου συχνά σχηματίζουν μία ομάδα 4-5 ατόμων, ανάμεσά τους και 1-2 θηλυκά που όλα συνευρίσκονται μεταξύ τους ερωτικά. Διπλό σεξουαλικό έγκλημα γι’ αυτά τα δελφίνια, αφού πέρα από το ότι σχηματίζουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις, γυρνάν την πλάτη και στη μονογαμία! Τίποτα δεν διάβασαν από τις Γραφές;

Βίσωνες: Και για τους βίσωνες όμως το ομοφυλοφιλικό σεξ θεωρείται συνηθισμένο και για τα δύο φύλα. Μάλιστα, το φεστιβάλ Okipa του έθνους Mandan ολοκληρώνεται με μια τελετουργική πράξη αυτής της συμπεριφοράς, για να «εξασφαλίσει την επιστροφή του βουβάλου στην επόμενη σεζόν». Αγαπητοί Mandan να ξέρετε ότι «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

Επειδή όμως δεν γίνεται να αναφερθούν σε ένα άρθρο πάνω από 450 είδη, ας αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά ακόμα: καμηλοπαρδάλεις, ύαινες, λιοντάρια (που μας έχουν απασχολήσει και παλιότερα), νυχτερίδες και φυσικά πολλά από τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Αλλά και σαύρες, αγριόπαπιες, άλμπατρος, κλπ κλπ.

Ναι, αλλά όχι και υιοθεσία!

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, ότι οι υπέρμαχοι του «φυσιολογικού» τρόπου ζωής, ακόμα και μετά από αυτά τα παραδείγματα θα επιμείνουν ότι η αναδοχή και η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια παραμένει αφύσικη. Γύρος δεύτερος λοιπόν, για να δούμε τις οικογενειακές δομές που συναντάμε στην φύση.

Οι μαύροι κύκνοι λοιπόν, που το ¼ (ένα τέταρτο) των ζευγαριών τους αποτελείται από δύο αρσενικούς, πολύ συχνά «κλέβουν» μία φωλιά με αυγά ή ζουν μαζί με τον θηλυκό και μεγαλώνουν όλοι μαζί τα κυκνάκια.

Οι λέαινες πολύ συχνά μεγαλώνουν μαζί τα μωρά τους. Αν και δεν υπάρχει ερωτική σχέση μεταξύ τους, τα λιονταράκια μεγαλώνουν με δύο μαμάδες ή περισσότερες. Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε τί θα συμβαίνει με αυτά τα λιονταράκια στο σχολείο τους και πώς θα εξηγούν στα άλλα λιονταράκια «πού είναι ο μπαμπάς τους»…

Αρκετά αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί με ζευγάρια πιγκουίνων που ζούσαν σε ζωολογικά πάρκα/ κήπους. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις των πιγκουίνων μάλιστα παρατηρήθηκαν ήδη από το 1911. Δεν είχαν όμως καλύτερη αντιμετώπιση από τους ελέφαντες αφού ο George Murray Levick, ο οποίος  κατέγραψε αυτή τη συμπεριφορά στους πιγκουίνους την χαρακτήρισε ως «διεφθαρμένη». Η έκθεσή του θεωρήθηκε υπερβολικά συγκλονιστική για την εποχή, δεν δημοσιεύτηκε αλλά στάλθηκε ιδιωτικά σε ερευνητές και μεταφράστηκε στα ελληνικά για να μη διαρρεύσει. Είδε το φως της δημοσιότητας μόλις το 2012 και αφού είχαν υπάρξει ήδη ομόφυλοι γονείς πιγκουίνοι (μπορεί η ανθρώπινη κοινωνία να μην ήταν «έτοιμη», οι πιγκουίνοι όμως ήταν!)…

Ας αναφέρουμε ακόμα το παράδειγμα δύο αρσενικών όρνιων που το 1998 ζούσαν στον ζωολογικό κήπο της Ιερουσαλήμ και τα οποία έχτισαν μαζί φωλιά. Οι εργαζόμενοι τοποθέτησαν στην φωλιά ένα ψεύτικο αυγό το οποίο φρόντιζαν τα όρνια μαζί και όταν το αυγό αντικαταστάθηκε από ένα νεοσσό, το ζευγάρι το μεγάλωσε από κοινού.

Τελικά τί είναι φυσιολογικό;

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα είναι αφοπλιστικά: το ζωικό βασίλειο επιδίδεται σε ερωτικές επαφές που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αναπαραγωγή, αλλά πολλές φορές απλά με την αναζήτηση ερωτικής απόλαυσης (ανάμεσα σε άλλους λόγους).

Επίσης πολλά ομόφυλα ζευγάρια μεγαλώνουν μικρά, χωρίς να επηρεάζεται η υγιής ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη. Κανένα είδος λιονταριού δεν κινδυνεύει από αφανισμό λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων, κανένας πιγκουίνος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται στο ελάχιστο «τί θα πουν οι άλλοι πιγκουίνοι», κανένας ελέφαντας δεν έχει δεχτεί επίθεση και δεν έχει δολοφονηθεί επειδή έκανε σεξ ή φίλησε έναν ελέφαντα αντί για μία ελεφαντίνα.

Αν λοιπόν θέλουμε να μιλήσουμε για «φυσιολογικό», δε μπορούμε παρά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι «φυσιολογική» είναι κάθε σχέση, κάθε μορφή οικογένειας, κάθε συναινετική ερωτική πράξη και «αφύσικο» είναι αυτό που δεν συναντάται στα υπόλοιπα είδη, δηλαδή οι διακρίσεις, ο τραμπουκισμός, η επιβολή συντηρητικών απόψεων, η στέρηση δικαιωμάτων όπως η αναδοχή και η υιοθεσία βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού.

Γιατί να μιλάμε όμως για «φυσιολογικό»;

Μπορεί βέβαια το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία και η υιοθεσία στην φύση να είναι επιχείρημα που τελικά στρέφεται ενάντια σ’ αυτούς την επικαλούνται για να απορρίψουν την ομοφυλοφιλία και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά η αλήθεια είναι πως για εμάς δεν έχει σημασία στο να καθορίσει τη στάση μας.

Ακόμα και εάν δεν υπήρχε καμία ομοφυλοφιλική σχέση στο ζωικό βασίλειο (πράγμα αδύνατο και αδιανόητο) αυτό δεν θα σήμαινε πως θα ήταν «λάθος» ή «αφύσικο» να συμβαίνει στο ανθρώπινο είδος, από τη στιγμή που ένα τμήμα της ανθρώπινης κοινωνίας νοιώθει έλξη για το ίδιο φύλο!

Το «αφύσικο» σε όλη αυτήν την ιστορία είναι ότι το συντηρητικό και το εκκλησιαστικό κατεστημένο, με την εξουσία και δύναμη που έχουν, επιβάλλουν τους δικούς τους σκοταδιστικούς κανόνες πάνω στο σύνολο των ανθρώπων, στερώντας τους τελικά το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση και στην επιλογή. Αν λοιπόν οραματιζόμαστε μία «φυσιολογική» ζωή, απέναντι σε αυτούς πρέπει να παλέψουμε.

 

Σημειώσεις:
Σχετικά με την ομοφυλοφιλία  και την υιοθεσία στα ζώα δείτε: 
https://www.msn.com/el-gr/lifestyle/lifestylepetsanimals/zώα-που-ζευγαρώνουν-με-το-ίδιο-φύλο-και-υιοθετούν-μαζί-μικρά/ss-AAwpCWs?ocid=spartanntp 
http://www.bbc.com/earth/story/20150206-are-there-any-homosexual-animals  
https://en.wikipedia.org/wiki/Homosexual_behavior_in_animals#Mammals 
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής