Array

εκδόσεις Κέρκυρα: νέα επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους

***

Συνέντευξη με τους απολυμένους συνδικαλιστές Κώστα Ιατρόπουλο και Αντώνη Δημάκη,

πρόεδρο και μέλος αντίστοιχα της επιτροπής των εργαζομένων στις εκδόσεις Κέρκυρα.

***

Ξεκίνημα:

Κώστα και Αντώνη, πριν μερικούς μήνες η διοίκηση απόλυσε τον Αντώνη και μέσα από την κινητοποίηση των εργαζόμενων αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τώρα μαθαίνουμε για νέες απολύσεις. Τι ακριβώς έχει γίνει;

Αντώνης:

Ναι, έχουμε νέα επίθεση. Τον Κώστα τον απολύσανε μια μέρα πριν πάρει την καλοκαιρινή του άδεια και εμένα δύο μέρες πριν κλείσει η εταιρεία για καλοκαίρι! Θεωρούμε ότι ο χρόνος που επιλέξανε για να πραγματοποιήσουν τις απολύσεις δεν ήταν τυχαίος. Η περίοδος ήταν ευνοϊκή γι αυτούς, διότι έλειπαν ήδη εργαζόμενοι σε άδεια, η εταιρεία θα έκλεινε και έτσι οι όποιες αντιδράσεις δε θα μπορούσαν να εκδηλωθούν.

Δείχνει όμως και την αδυναμία τους έτσι; Το φόβο τους.

Ακριβώς. Είναι σίγουρο πως είχαν αποφασίσει τις απολύσεις μας εδώ και καιρό αλλά δεν τολμούσαν γιατί φοβόντουσαν την αντίδραση των εργαζομένων

Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από τις απολύσεις αυτές;

Κώστας:

Στις Εκδόσεις Κέρκυρα επικρατεί ένα καθεστώς ανασφάλειας και ανατροπής των σχέσεων εργασίας με αποκορύφωμα αυτά που συνέβησαν το προηγούμενο Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Εκείνη την περίοδο έγιναν πέντε απολύσεις που πρέπει να συνυπολογιστούν μαζί με άλλες δύο που έγιναν το Σεπτέμβρη. Επίσης εργαζόμενοι με την απειλή της απόλυσης υποχρεώθηκαν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση από υπαλληλική (ΙΚΑ) σε συνεργάτη (ΤΕΒΕ). Κάποιες θέσεις των απολυμένων καλύφθηκαν αλλά με το καθεστώς του συνεργάτη. Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι «συνεργάτες» μόνο τέτοιοι δεν είναι αφού δουλεύουν κανονικά ως υπάλληλοι.

Υπήρχε συνδικαλισμός στις εκδόσεις Κέρκυρα;/p>

Μέχρι τότε τίποτα. Κάτω όμως από αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε να συσπειρωθούμε να οργανωθούμε να συνδικαλιστούμε. Ήταν η μόνη λύση ώστε να καταφέρουμε να αντιδράσουμε σε επόμενη απόλυση και αλλαγή των σχέσεων εργασίας. Εκλέξαμε μια τριμελή επιτροπή η οποία θα συντόνιζε της ενέργειες των εργαζομένων, θα κατάρτιζε σχέδιο δράσης, θα είχε επαφή με τον κλαδικό μας σωματείο και ότι άλλο έχει σχέση με τον κλάδο του βιβλίου.

Σε αυτήν την επιτροπή μέλη ήμασταν και οι δύο μας. Τον προηγούμενο Μάρτη επιχείρησαν να απολύσουν τον Αντώνη και η αντίδραση όλων των εργαζομένων ήταν άμεση, μαζική και αποφασιστική. Ήταν το αποτέλεσμα όλης της δουλειάς που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα. Και το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο. Η εργοδοσία υποχρεώθηκε σε υποχώρηση κάτι που συνέβη για πρώτη φόρα στις Εκδόσεις Κέρκυρα.

Αλλά μετά η εργοδοσία σας έβαλε στο στόχαστρο…

Ακριβώς. Με αυτήν την επιτυχία των εργαζομένων η επιτροπή μπήκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας, διότι αποτελούσε φυσικό εμπόδιο στα σχέδια που έχει στο μυαλό της ενάντια στους εργαζόμενους .

Έτσι εξηγούνται οι απολύσεις. Τα περί κλεισίματος τμήματος ή περικοπών που επικαλείται είναι απλές προφάσεις.

Πως είδαν οι εργαζόμενοι τη νέα επίθεση;

Αντώνης:

Με όσους έχουμε προλάβει να μιλήσουμε μετά τις διακοπές μας μετέφεραν την ανησυχία τους και τον εκνευρισμό τους. Καταλαβαίνουν το σχέδιο της εργοδοσίας. Θεωρούν ότι η απόλυση δύο μελών της επιτροπής που οι ίδιοι εκλέξανε είναι κατά προέκταση επίθεση ενάντια στους ίδιους. Ήδη υπάρχει εντατικοποίηση στη δουλειά, εργαζόμενοι έχουν επωμιστεί δύο και τρεις διαφορετικές αρμοδιότητες. Και φυσικά πάντα επικρέμεται η απειλή της απόλυσης.

Τι φέρνει  η επόμενη μέρα;

Κώστας:

Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι αυτή η επίθεση δεν πρέπει να περάσει. Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην Κέρκυρα, αφορά όλους τους εργαζόμενους του «βιβλίου και χάρτου» . Έχουμε ήδη ανοίξει το θέμα αυτό με το σωματείο και συζητάμε τους τρόπους με τις οποίες πρέπει να αντιδράσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διεκδικήσουμε την επαναπρόσληψή μας.

_________________________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα