Δυτική Αθήνα: Να γίνει Τοπικό Δημοψήφισμα για την καύση απορριμμάτων!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της κίνησης «Χωματερή-STOP»

Όχι στην καύση των απορριμμάτων! Να δοθεί τέλος στο «έγκλημα» της Φυλής!
Να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες – Τοπικό Δημοψήφισμα!

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι εφιαλτικές! 

Την ώρα που η ρύπανση από την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής ευθύνεται για το αυξημένο ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στην περιοχή -όπως καταγράφεται σε σχετική έρευνα για το διάστημα 1999-2018, όπου παρουσιάζεται αυξημένο κατά 26,5% έναντι 12,6% στη υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής- προχωρά με γοργούς ρυθμούς η επέκταση του ΧΥΤΑ καθώς και η καύση σκουπιδιών σε Φυλή, Σχιστό και άλλες περιοχές της ήδη υποβαθμισμένης Δυτικής Αθήνας και Αττικής. 

Διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα

Τα τελευταία έτη, υπό την απειλή του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, οι Περιφερειακές Αρχές Δούρου και Πατούλη, είτε αθετώντας το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (2015), είτε εφαρμόζοντας το νέο (2020), προώθησαν εν κρυπτώ διαγωνισμούς και προχώρησαν σε εργασίες στην συγκεκριμένη περιοχή, προορίζοντας την να παραμείνει για τις επόμενες δεκαετίες ο σκουπιδότοπος του λεκανοπεδίου. 

Τον Ιούνη του 2021 το Υπ. Περιβάλλοντος νομιμοποίησε και νέο κύτταρο ταφής, χωρητικότητας 4.300.000 κυβικών μέτρων. Στη μια πλευρά μάλιστα της επέκτασης κατασκευάζεται εξωτερικό τείχος μήκους 1.500 μέτρων για να μην καταρρεύσει το σκουπιδοβουνό! 

Οι επεκτάσεις και τα πανωσηκώματα αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, που ζουν και εργάζονται καθημερινά με τεράστιο κίνδυνο της ζωής και της ασφάλειάς τους. 

Οι κάτοικοι της Πετρούπολης και των γύρω περιοχών της Δυτικής Αθήνας, υποφέρουμε από την μεγάλη δυσοσμία από τη Φυλή και σαν κερασάκι στην τούρτα, η λυματολάσπη που είχε αποτεθεί στην περιοχή της αποκατεστημένης  χωματερής (ΧΑΔΑ), αναδύει ακόμα τοξικούς καπνούς, παρότι εκεί έχουν σταματήσει να ρίχνονται σκουπίδια από τα τέλη του 1990!

Ο νέος ΠΕΣΔΑ και η απειλή της καύσης

Επιπλέον στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) που δρομολογεί ο Πατούλης λείπει οποιαδήποτε δέσμευση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής! Ενώ η αναφορά σε περιορισμό της ταφής στο 10% του σημερινού όγκου των απορριμμάτων το 2030, είναι φανερό ότι συνδυάζεται με εισαγωγή της μαζικής καύσης! 

Στην πραγματικότητα ο νέος ΠΕΣΔΑ υπηρετεί  την ανάγκη της κατασκευής υποδομών για να παράγουν το υλικό προς καύση! 

Τουλάχιστον δύο εργοστάσια καύσης σκουπιδιών θα βρίσκονται στη Δυτική Αθήνα, συζητιέται έντονα η Χαλυβουργική στην Ελευσίνα, ενώ από το Νοέμβρη του 2021 αδειοδοτήθηκε η ιδιωτική Skyplast I.K.E. στα Μέγαρα  προκειμένου να προχωρήσει σε καύση. 

Μάλιστα, δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόνοια για την υπερ-τοξική τέφρα που θα παραχθεί, αφού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας προβλέπει την ταφή της στον ΧΥΤΑ Φυλής, εγκυμονώντας νέους κίνδυνους για τη δημόσια υγεία.

Για όλα τα παραπάνω θα δαπανηθούν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ, την ώρα που προβλέπεται ετήσια καταβολή 50 εκατομμυρίων ευρώ, που πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι ως τέλος ταφής των σκουπιδιών μας –από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος πάει στον εκμαυλισμό συνειδήσεων με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη! 

Εφιαλτικές οι συνέπειες της καύσης σε Λοζάνη, Μαδρίτη 

Όπως αποδεικνύουν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, η μόλυνση του εδάφους για χιλιόμετρα γύρω από τα εργοστάσια καύσης, είναι πολύ μεγάλη. Στη Λοζάνη για παράδειγμα η μόλυνση του εδάφους με διοξίνες παραμένει ενεργή, παρόλο που το υπεύθυνο εργοστάσιο καύσης δεν λειτουργεί απ’ το 2005! Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα μετρήσεων στη Μαδρίτη, σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο καύσης Βαλντεμινγκόμεζ! Παρόμοιες έρευνες έρχονται στο φως σε Τσεχία, Λιθουανία κλπ. 

Η πρωτοβουλία πολιτών NO BURN, που αντιτίθεται στην καύση και τις τραγικές της συνέπειες στο Βόλο από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, κάνει μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για το θέμα. Ως Χωματερή stop είμαστε αλληλέγγυοι σε όλα τα κινήματα αντίστασης κι επιδιώκουμε τον πανελλαδικό συντονισμό τους ως βασική προϋπόθεση νίκης. 

Μόνη διέξοδος το μαζικό ενωτικό κίνημα 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς και τις συλλογικότητες της περιοχής μας, όλους τους κατοίκους της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας σε διαρκή και μαχητική συστράτευση για να ανατρέψουμε τα σχέδια των κυβερνώντων και όσων τους κατευθύνουν με σκοπό τα δικά τους υπερκέρδη. 

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να οργανωθεί ένα πραγματικά ενωτικό, μαζικό και με προοπτική νίκης, τοπικό κίνημα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει κοινή δράση όλων των συλλογικοτήτων αντίστασης. Απαιτούνται κοινές κινητοποιήσεις, ΜΕΣΑ στις γειτονιές μας, με έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση ώστε να γίνουν κτήμα των τοπικών κοινωνιών, με την συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να συνεισφέρουν. Μεγάλη θα ήταν και η συμβολή πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων για το θέμα, ακόμα και μιας ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ αν χρειαστεί. 

Πρόταση για τοπικό δημοψήφισμα

Όμως προχωράμε κι ένα ακόμα βήμα, για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών: προτείνουμε ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ώστε να εκφραστεί η άποψη των κατοίκων της Πετρούπολης και των άλλων δήμων στα δυτικά, για τη σχεδιαζόμενη καύση απορριμμάτων σε Φυλή, Σχιστό, Μέγαρα. 

Τα τοπικά δημοψηφίσματα προβλέπονται στα άρθρα 133 ως 150 του κώδικα «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να «δέσει» τα χέρια σε όσους αντιστέκονται στις περικοπές, την υποβάθμιση και τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ανέστειλε αυτό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των τοπικών κοινωνιών μέχρι και τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, το 2023. 

Όμως αν οι δημοτικές αρχές στην Πετρούπολη και τη Δυτική Αθήνα είχαν ως στόχο να απαλλαγούμε μετά από 60 χρόνια από την μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης και η καύση να μείνει στα χαρτιά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο του τοπικού δημοψηφίσματος για να ενεργοποιηθούν και να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της πιο πλατιάς και ταυτόχρονα της πιο δημοκρατικής κοινωνικής ανυπακοής. Με παράλληλο κάλεσμα στους εργαζόμενους και τη νεολαία της υπόλοιπης Αττικής να σταθούν αλληλέγγυοι. Έτσι θα κατάρρεε και η όποια αναμενόμενη απόπειρα ποινικοποίησης ενός τέτοιου κινήματος.  

Αντί γι’ αυτό οι δημοτικές αρχές είτε δεν αντιδρούν καθόλου, είτε διαμαρτύρονται υποτονικά. Στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν στη δύναμη των τοπικών κοινωνιών! 

Εμείς ως Χωματερή stop πιστεύουμε! Και γι’ αυτό καλούμε σε κοινές πρωτοβουλίες κι όσες συλλογικότητες αντίστασης και τοπικούς φορείς πιστεύουν το ίδιο (σωματείο εργαζομένων του δήμου, ενώσεις δασκάλων & καθηγητών κι άλλα σωματεία, σύλλογοι γονέων, δημοτικές κινήσεις & παρατάξεις, στέκια, τοπικές κινηματικές πρωτοβουλίες, μαθητικά συμβούλια, εμπορικός σύλλογος κλπ). Ώστε από κοινού να αναληφθεί η ευθύνη διεξαγωγής μιας τέτοιας, μεγάλης και απαιτητικής διαδικασίας.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στον Βόλο, όταν τον Μάη του 2019, το εκεί κίνημα είχε οργανώσει δημοψήφισμα που διεξάγονταν παράλληλα με τις τοπικές εκλογές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα, με το συντριπτικό αποτέλεσμα του 98,51% των πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ. Ενώ μια παρόμοια εμπειρία ήταν και το τοπικό δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη, τον Μάη 2014, με το 98% των συμμετεχόντων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. 

Εναλλακτική πρόταση υπάρχει;

Σε όσους καλόπιστα αναρωτιούνται αν υπάρχει εναλλακτική και εφαρμόσιμη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντάμε ότι φυσικά υπάρχει. Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αν γινόταν διαλογή στην πηγή, σωστή ανακύκλωση (γυαλί, μέταλλο, χαρτί, ξύλο), επανάχρηση και γενικευμένη κομποστοποίηση, το τελικό υπόλειμμα θα έφτανε μόλις το 10-15% του σημερινού όγκου απορριμμάτων. 

Αυτό θα ήταν σαφώς πολύ εύκολα διαχειρίσιμο, με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους ταφής, αποκεντρωμένα, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Καμιά πολιτική, όσο φιλική προς το περιβάλλον κι αν είναι, δε μπορεί να επιτρέπει την απόθεση των σκουπιδιών ή των υπολειμμάτων σκουπιδιών όλου του λεκανοπεδίου -ακόμα και περιοχών πολύ μακριά από αυτό- σε μία μόνο εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής. 

Αποκλειστικό κριτήριο της διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να αποτελεί η μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον μέσω της 100% δημόσιας διαχείρισης, σε δημοτικές ή διαδημοτικές μονάδες μικρής κλίμακας. 

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και οι ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων θα μπουν επιτέλους πάνω από τα κέρδη.

Ελάτε σ’ επαφή:

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP -πολίτες εν δράσει 

Email: [email protected]

www.facebook.com/mousamastop

Τηλ.: 6932253326 –   6976762588

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα