Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ: όταν το θύμα μετατρέπεται σε κατηγορούμενο

Στις 21 Οκτωβρίου του 2021 ξεκίνησε μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές η δίκη των 6 κατηγορουμένων για τις θανατηφόρες σωματικές βλάβες κατά του Ζακ Κωστόπουλου. 

3 χρόνια πριν, ο Ζακ μπήκε σε ένα κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, όπου παγιδεύτηκε. Καθώς προσπαθούσε να απεγκλωβιστεί, ο κοσμηματοπώλης και ένας συνεργός του τον χτύπησαν βάναυσα κλωτσώντας τον στο κεφάλι. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί του τμήματος Ομόνοιας που έφτασαν στο σημείο, τον χτύπησαν επίσης άγρια. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ζακ μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο.

Παρά την άμεση προσπάθεια των ΜΜΕ να μας πείσουν πως ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να ληστέψει και πως ο κοσμηματοπώλης ήταν σε αυτοάμυνα, σύντομα η αλήθεια βγήκε στο φως:

  • οι τοξικολογικές εξετάσεις του Ζακ βγήκαν «καθαρές» από ναρκωτικές ουσίες
  • στο μαχαίρι που προσπάθησαν να μας πείσουν πως κρατούσε ο Ζακ δε βρέθηκαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα
  • το ιατροδικαστικό πόρισμα για την αιτία θανάτου του ήταν ανατριχιαστικό: ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο εξαιτίας πολλαπλών τραυμάτων.

Με άλλα λόγια, ο θάνατος του Ζακ οφείλεται στο βάρβαρο ξύλο που έφαγε!

Οι «κακοί οιωνοί» πριν την έναρξη της δίκης

Με αυτά τα δεδομένα, η έναρξη της δίκης δημιούργησε προσδοκίες σε ένα κομμάτι κόσμου πως αφενός θα ρίξει φως σε όσα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα γύρω από τη δολοφονία του Ζακ και αφετέρου πως ο ίδιος ο Ζακ και η οικογένεια του θα βρουν δικαίωση. Δικαίωση που όλον αυτόν τον καιρό διεκδικεί και το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα, που έχασε με τόσο σκληρό τρόπο έναν ακτιβιστή του, καθώς και συνολικά τα κοινωνικά κινήματα και οι προοδευτικοί άνθρωποι στη χώρα.

Και όμως, πριν ξεκινήσει η δίκη, υπήρχαν ήδη κάποια στοιχεία που δημιουργούσαν επιφυλάξεις για το πώς θα εξελιχτεί η υπόθεση. 

Αρχικά, παρά το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης, ο Εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή σε δίκη του κοσμηματοπώλη, του συνεργού του και τεσσάρων από τους 8 αστυνομικούς για το αδίκημα της «θανατηφόρας σωματικής βλάβης» και όχι της ισχυρότερης κατηγορίας της «ανθρωποκτονίας».

Επίσης, παρά τα ευρήματα η αστυνομία συνέταξε μια δικογραφία που επιμένει στην ερμηνεία της ληστείας, ενώ διάφοροι «καλοθελητές» δημοσιογράφοι όπως ο Πορτοσάλτε επιμένουν επίσης τόσο στο αφήγημα περί ληστείας, όσο και στο ότι ο Ζακ ήταν τοξικοεξαρτημένος, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή δημιουργίας εντυπώσεων μέσα από αισχρά ψέματα.

Ένας επικίνδυνος εγκληματίας;

Αν κάτι έχει γίνει φανερό, είναι οι προσπάθειες των συνηγόρων των κατηγορούμενων να μετατρέψουν τον Ζακ από θύμα σε εγκληματία. 

Η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η επιμονή τους, παρά το οπτικοακουστικό υλικό και τις μαρτυρίες, να πείσουν πως ο Ζακ ήταν επικίνδυνος και όσα συνέβησαν, συνέβησαν γιατί οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε «αυτοάμυνα». Μάλιστα, ο συνήγορος των αστυνομικών, Κ. Γιαννελάκης, όπως και του μεσίτη Αθ. Χορταριά, Ορ. Φίλος, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τους πελάτες τους, έκαναν λόγο για «διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας» από τον Ζακ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πουν ότι: 

«έχασε τη ζωή του, είναι ένα λυπηρό γεγονός αλλά αν ζούσε θα ήταν εδώ σήμερα και θα καθόταν αυτός στο εδώλιο για πολύ πιο βαριά αδικήματα». 

Πέρα από τα αισχρά ψέματα των συνηγόρων, εξίσου εξοργιστικό είναι το γεγονός πως προσπαθούν να χτίσουν τη συνείδηση ότι ο Ζακ ήταν όντως «επικίνδυνος», οπότε δικαιολογούνταν ο ξυλοδαρμός του από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη και στη συνέχεια από τους αστυνομικούς. 

Η πραγματικότητα όμως είναι πως σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει αυτή η βαναυσότητα, αυτή η πλήρης απαξίωση της ζωής του.

Δε φταίει ο ξυλοδαρμός, φταίει η ιβουπροφαίνη(!)

Η δεύτερη μέθοδος είναι η επιμονή τους στο παρελθόν του Ζακ και στην κατάσταση της υγείας του. Επιμένουν να ζητούν το πλήρες ιατρικό ιστορικό του, να αναρωτιούνται εάν το γεγονός πως ήταν οροθετικός που λάμβανε αντιρετροϊκή αγωγή* είχε επιβαρύνει τον οργανισμό του και την καρδιά του, εάν ήταν αλκοολικός και πόσο αλκοόλ είχε καταναλώσει το προηγούμενο βράδυ. Στην προσπάθειά τους να βρουν κάποια άλλη αιτία για το ισχαιμικό επεισόδιο, ρώτησαν ακόμα και εάν είναι ικανή να το προκάλεσε η ιβουπροφαίνη, ένα κοινό αναλγητικό που μπορεί να προμηθευτεί ο καθένας από το φαρμακείο και το οποίο βρέθηκε στο αίμα του σε φυσιολογικές ποσότητες!

Αυτό που εξελίσσεται στα δικαστήρια αυτές τις ημέρες, είναι το εξής σκανδαλώδες: οι συνήγοροι των κατηγορούμενων προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από τον βάναυσο ξυλοδαρμό του Ζακ που οδήγησε στον θάνατό του και να εστιάσουν στην κατάσταση της υγείας του Ζακ προσπαθώντας να πείσουν ότι ήταν επιβαρυμένη κι επομένως εκεί βρίσκεται η αιτία του θανάτου του. . 

Οι ιατροδικαστές όμως που εξέτασαν τη σορό του Ζακ είναι κατηγορηματικοί πως το ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα τραύματα μέσω του οργανικού στρες, ενώ απατώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων ξεκαθάρισαν ότι η προϋπάρχουσα κατάσταση του ήπατος (στεάτωση), «κοινή σε πολλούς ανθρώπους», δεν οδηγεί σε αιφνίδιο θάνατο χωρίς να προηγηθεί ένα οξύ επεισόδιο, κάτι που δεν είχε συμβεί εν προκειμένω.

Εριστικοί, προκλητικοί και χωρίς ίχνος σεβασμού

Διαφορετική εκδοχή όμως έδωσε ο Παντελής Αλεξάνδρου, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος των κατηγορούμενων.

Στις ερωτήσεις που του απηύθυνε η Έδρα απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για το ποια πιστεύει πως ήταν η αιτία θανάτου του Ζακ, ενώ ήταν εριστικός, με τον Εισαγγελέα να του κάνει έντονη παρατήρηση. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε σε μία ερώτηση ενόρκου.

Όταν η ένορκος τον ρώτησε «Αν δεν είχε φύγει από το σπίτι του θα είχε πεθάνει;» αυτός απάντησε «τι είμαι, ο μάντης Κάλχας;».

Ο ιδιώτης ιατροδικαστής δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά μάλλον τον κανόνα σε σχέση με τη στάση των συνηγόρων και των κατηγορούμενων απέναντι τόσο στη μνήμη του Ζακ, όσο και στην οικογένειά του που παρακολουθεί τη δίκη και έχει αναγκαστεί να αποχωρήσει πολλές φορές αγανακτισμένη από όσα ακούγονται.

Το κίνημα να γίνει η φωνή του Ζακ

Πέρα από τη σκληρότητα και τη φρίκη της δολοφονίας του, ο Ζακ «συγκέντρωνε» πολλά στοιχεία καταπίεσης, ως ομοφυλόφιλος, οροθετικός και drag queen**. Και για αυτούς τους λόγους, ο αγώνας για δικαίωση του Ζακ, εμπεριέχει και εμπεριέχεται στον αγώνα ενάντια στην ομοφοβία, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τις διακρίσεις. 

Έτσι, το να πετύχουμε την καταδίκη των δολοφόνων του Ζακ, θα αποτελέσει σημαντική νίκη συνολικά για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα. 

Από την ημέρα που έγινε γνωστή η δολοφονία του Ζακ, ΛΟΑΤΚΙ και φεμινιστικές ομάδες, οργανώσεις της Αριστεράς και σημαντικά στρώματα της κοινωνίας διεκδικούν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να γίνουν γνωστοί οι λόγοι και οι αιτίες που οδήγησαν στο λιντσάρισμα του Ζακ και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι συμμετείχαν σε αυτό.

Έχουν οργανωθεί συγκεντρώσεις και πορείες, τα συνθήματα για τον Ζακ ακούγονται σε αντιφασιστικές, φεμινιστικές κλπ κινητοποιήσεις και ο στόχος να μην ξεχαστεί η υπόθεση του Ζακ, έχει γίνει στόχος του κινήματος.

Παράλληλα, από την έναρξη της δίκης έχει συσταθεί το Παρατηρητήριο της Δίκης για τον φόνο του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh που παρακολουθεί και ενημερώνει για τις εξελίξεις της δίκης και κρατάει το θέμα στην επικαιρότητα, όπως κάνουν και μία σειρά από «προοδευτικά» ειδησεογραφικά site.

Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα που πρέπει να συνεχιστούν όσο συνεχίζεται η δίκη και μέχρι τη δικαίωση για τον Ζακ. Την ίδια ώρα, πρέπει να συνδεθούν με τον αγώνα για μία άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη από το μίσος για ό,τι θεωρείται «διαφορετικό», μία κοινωνία πραγματικής ισότητας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

* Τα άτομα που ζουν με τον ιό του AIDS, τον HIV και λαμβάνουν κανονικά την αντιρετροϊκή τους θεραπεία μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.
** Ντραγκ Κουίν (Drag Queen) ονομάζονται τα άτομα, συνήθως άντρες, που κάνουν παραστάσεις/show με χρήση έντονου μακιγιάζ, φορεμάτων, περουκών κλπ, δημιουργώντας έναν χαρακτήρα-περσόνα – στην περίπτωση του Ζακ, την Zackie Oh. (δεν έχει σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του ατόμου)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα