Λωζάνη – Ελβετία: απαγόρευση κατανάλωσης τροφίμων – διοξίνες στο έδαφος από καύση απορριμμάτων!

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η είδηση για την ανακάλυψη τοξικών ενώσεων (κυρίως διοξινών) στο έδαφος της Λωζάνης στην Ελβετία, ρύπανση η οποία έχει προκληθεί από παλιό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. 
Παρότι η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας έχει σταματήσει από το 2005, το περιβάλλον ακόμα πληρώνει τις καταστροφικές συνέπειες της ύπαρξης του εργοστασίου καύσης, ακόμα και 15 χρόνια μετά. 
Με αφορμή αυτό το γεγονός δημοσιεύουμε ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών – No Burn» για το ζήτημα.

Απαιτούμε άμεση μέτρηση διοξινών στο έδαφος του Βόλου!

Την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινωνία του Βόλου μιλώντας για «ακίνδυνες οσμές από τα εργοστάσια», στη Λωζάνη της Ελβετίας, η είδηση για ρύπανση του εδάφους από διοξίνες έχει συνταράξει του κατοίκους. 

Μάλιστα, η συγκέντρωση των διοξινών στο έδαφός σε περιοχές της Λωζάνης είναι τόσο μεγάλη, που οι αρχές απαγόρευσαν την κατανάλωση κηπευτικών, κοτόπουλων και αυγών προερχόμενα από την εστία της ρυπασμένης περιοχής, ενώ για τις περιοχές περιφερειακά της ρύπανσης συστήνουν περιορισμό της εβδομαδιαίας κατανάλωσης κηπευτικών στα 100 γραμμάρια και αυγών στο ένα! Επίσης, δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους να πλένουν τα χέρια τους μετά από κάθε επαφή με το έδαφος, ενώ τοποθετήθηκαν πινακίδες στα πάρκα που απαγορεύουν στα παιδιά να παίξουν.

Η διασπορά των διοξινών στο έδαφος δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πηγή της ρύπανσης είναι η μονάδα αποτέφρωσης απορριμμάτων, που λειτουργούσε στη Λωζάνη από το 1958 έως το 2005 και εξυπηρετούσε το καντόνι Vaunt. Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν μετρήσεις διοξινών και στα άλλα καντόνια της χώρας, καθώς μόνο σε αυτό της Ζυρίχης λειτουργούν έξι μονάδες αποτέφρωσης.

Στην πόλη μας όμως η Περιφέρεια και ο Δημόκριτος κάνουν μετρήσεις διοξινών στις καμινάδες της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας –μια εντελώς διάτρητη διαδικασία– και έχουν το θράσος να μιλάνε για «συγκεντρώσεις που δείχνουν να είναι εντός ορίων»! 

Στη Λωζάνη, λοιπόν, οι κάτοικοι τώρα μαθαίνουν αναγκαστικά αυτά που εδώ και χρόνια το κίνημα βροντοφωνάζει: Ότι οι διοξίνες είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως ένας από τους 12 χειρότερους και επίμονους ρυπαντές (“dirtydozen”), είναι ιδιαιτέρως τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές ορμονών και δερματικά. 

Μαθαίνουν ακόμα ότι η καθημερινή έκθεση ακόμα και σε απειροελάχιστες ποσότητες (οι μετρήσεις γίνονται σε πικογραμμάρια: 1 pg = 1 τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου) είναι επικίνδυνη, αφού από τη στιγμή που εισέλθουν σε ζωντανό οργανισμό, δεσμεύονται στο λίπος, δεν μπορούν να διασπαστούν κι έτσι συσσωρεύονται. 

Ο λόγος που ανακάλυψαν την ρύπανση τώρα, τυχαία και σχεδόν 15 χρόνια μετά το κλείσιμο της μονάδας αποτέφρωσης, είναι απλός: Δεν είχαν ψάξει για διοξίνες μέχρι τώρα! 

Το κίνημα του Βόλου όμως, έχει δημοσιοποιήσει επανειλημμένως ότι ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατονομάζει τις τσιμεντοβιομηχανίες και τους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων ως τις σημαντικότερες πηγές έκλυσης διοξινών, λόγω αδυναμίας να επιτευχθούν σταθερές συνθήκες τέλειας καύσης. 

Αντιθέτως, κυβέρνηση, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφέρεια, Δήμος, τοπικοί βουλευτές και ξεπουλημένα σωματεία, ασκώντας «επιστήμη καφενείου», προσπαθούν να μας πείσουν ότι «οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και οι διοξίνες καίγονται»… 

Μπορεί να μην γνωρίζουμε εάν ο λαός της Λωζάνης είχε παρεμφερείς διεκδικήσεις στο παρελθόν, αλλά εδώ, στον Βόλο, μετά από τόσα συλλαλητήρια, με εκφρασμένη την ανησυχία των πολιτών και με μια επιδημιολογική μελέτη που μαρτυρά τα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας στην πόλη, είναι αδιανόητο η Περιφέρεια Θεσσαλίας να μην έχει μετρήσει τα επίπεδα διοξινών στο έδαφος αλλά να κάνει μετρήσεις στα φουγάρα των βιομηχανιών συγκεκριμένες ημέρες που είναι εις γνώσιν των εταιριών και να μιλά για ακίνδυνες βιομηχανίες και καθαρό περιβάλλον! 

Κι αυτό, όχι γιατί τρέφουμε καμία αυταπάτη για κρατική μέριμνα για τη δημόσια υγεία και περιμένουμε νομοθεσίες και όρια ρύπανσης να μας προστατέψουν, αλλά για να πειστεί και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της πόλης για το έγκλημα που συντελείται και την αναγκαιότητα να σηκώσει ανάστημα απέναντί του, συλλογικά και οργανωμένα! 

Να καταλάβει ο κάθε πολίτης σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που καίγονται ή θα καούν σκουπίδια, το τίμημα που θα πληρώσει στους βαρόνους των σκουπιδιών και της ενέργειας, και ότι μόνο όλοι μαζί, μέσα από συντονισμένο και διαρκή αγώνα, μπορούμε να το σταματήσουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα