Array

Δημιουργία νέου σωματείου στο αεροδρόμιο

Ένα νέο σωματείο συστάθηκε στο αεροδρόμιο ?Ελευθέριος Βενιζέλος?. Πρόκειται για το ΣΕΕ-ΔΑΑ, το Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Το σωματείο αυτό θέλει να περιλάβει τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, σε όποια ειδικότητα και αν απασχολούνται. Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από την πρώτη προκήρυξη που εξέδωσε:

_____

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εσείς όλοι που εναποθέσατε τις ελπίδες σας για ένα καλύτερο μέλλον στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Εσείς όλοι που ξέρετε ότι πίσω από τη βιτρίνα της χλιδής και της «γκλαμουριάς» του αεροδρομίου, βρίσκεται το στυγνό πρόσωπο του εργοδότη που μοναδικό στόχο έχει το κέρδος μέσα από την δικά σας εκμετάλλευση.

Εσείς οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό, με τους διάφορους εργολάβους, που γνωρίσατε από πρώτο χέρι την παραβίαση όχι μόνο της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και κάθε έννοιας στοιχειώδους αξιοπρέπειας.

Εσείς εργαζόμενοι στις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες και στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης που κρύβετε, κάτω από τις όμορφες στολές και τις γραβάτες, το γεγονός ότι είστε από τους χειρότερα αμειβόμενους του κλάδου.

Εσείς οι εργαζόμενοι στην ιδιωτικοποιημένη ΟΑ, πολλοί ταλαιπωρημένοι από τις πολυετείς συμβάσεις του παρελθόντος, άλλοι που αναζητάτε μια καλύτερη τύχη από αυτή των άλλων εταιρειών, αεροπορικών ή επίγειας εξυπηρέτησης και που καθημερινά αναρωτιέστε σε πιο εργασιακό καθεστώς υπάγεστε, ποια Συλλογική Σύμβαση σας καλύπτει, αν πληρώνεστε σωστά.

Εμείς όλοι που βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης που άλλοι είναι υπεύθυνοι, αλλά που επιδιώκουν να τη φορτώσουν για άλλη μια φορά στην πλάτη μας.

Εμείς όλοι που βλέπουμε ότι η σημερινή δομή του συνδικαλιστικού κινήματος έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του και γίνεται πλέον αναποτελεσματική.

Εμείς όλοι θεωρούμε ότι ο χώρος μας απαιτεί μια άλλου είδους συνδικαλιστική οργάνωση που να καλύπτει και απαντά στα παρακάτω:

Α) Την δυνατότητα όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτου εταιρίας και εργασιακής σχέσης, που να μπορεί τόσο ο υπάλληλος σεκιούριτι όσο και ο εργαζόμενος σε αεροπορική εταιρία να διεκδικούν από κοινού τη βελτίωση των μισθών τους την καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς, την εφαρμογή της νομοθετικής νομοθεσίας, τη διαμόρφωση ελάχιστων κοινών όρων αμοιβής και εργασίας.

Β) Να δημιουργήσουμε ένα μαζικό ταξικό συνδικάτο που θα είναι η φωνή και το καταφύγιο όλων των εργαζομένων που θα οικοδομούν μια νέα αγωνιστική ενότητα απέναντι όχι μόνο στην εργοδοσία αλλά και σε εκείνες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που χειροτερεύουν τη ζωή μας.

Γ) Τα υπάρχοντα σωματεία δεν καταργούνται αντίθετα μέσα από την συνεργασία και την ενιαία δράση θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με νέες εμπειρίες θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μας, θα υπάρχει καλύτερη νομική κάλυψη. Θα δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας. Θα αντιμετωπίζεται κάθε προσπάθεια να φτιαχτεί αντεργατικός εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Εμείς όλοι αναλάβαμε την ευθύνη της σύστασης του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιρειών-Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΣΕΕ-ΔΑΑ) με στόχο να εξυπηρετήσει τους παραπάνω στόχους. Ζητάμε την στήριξη και την συμμετοχή σου για να φτιάξουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα αντάξιο των προσκλήσεων και των απαιτήσεων της εποχής.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ. ΔΩΣΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ.

Οκτώβρης 2009

_____

Η Λίτσα Αμπελά, εργαζόμενη στην καθαριότητα του αεροδρομίου και από τους πρωτοστατήσαντες στη δημιουργία του σωματείου, δήλωσε στο Ξ: «Το σωματείο αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί. Είναι κάτι καινοτόμο, θα βοηθήσει πάρα πολύ όλους μας που δουλεύουμε στο Ελ.Βενιζέλος. Πρέπει να στηριχτεί, ώστε όταν γίνουν εκλογές για το Δ.Σ. του, να βγει μπροστά στα δύσκολα. Το έχουμε ανάγκη».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα