Δηλώσεις επιπέδου «κοπριάς» από τον Μπέο για τα κινήματα της καύσης απορριμμάτων και του νερού

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι άθλιες προχθεσινές δηλώσεις στη συνέντευξη τύπου του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, γνωστού για τον υβριστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει όσους διαφωνούν μαζί του.

Αιτία των χυδαίων δηλώσεων είναι τα ενεργά κινήματα που έχουν κατεβάσει χιλιάδες κόσμου τα τελευταία χρόνια στους δρόμους και αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και του νερού και που δεν αφήνουν το Μπέο να κοιμάται ήσυχος.

https://www.facebook.com/tzizmag/videos/2614110165572374/

Μπέος: υπέρμαχος της καύσης

Προφανώς ο δήμαρχος ενοχλήθηκε, καθώς πολύς κόσμος βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα έξω από το δημαρχείο, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της παράταξης Μπέου να εγκρίνει τη μελέτη για δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων SRF – RDF, κατάλληλων για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Προεκλογικά, ο Μπέος δήλωνε ότι ήταν ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Φοβήθηκε ότι θα χάσει ψήφους, μιας και η κοινωνία του Βόλου είχε δηλώσει την αντίθεσή της σε αυτό το έγκλημα με τρία μαζικότατα συλλαλητήρια και ένα άτυπο δημοψήφισμα (που αρνήθηκε να διεξάγει η δημοτική αρχή). Όμως, φαίνεται ότι κορόιδεψε τους ψηφοφόρους του, μιας και συνεχίζει να υποστηρίζει την καύση απορριμμάτων αντί για την ορθή διαχείριση με διαλογή στην πηγή, επανάχρηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση (την οποία χαρακτήρισε ως«γελοιότητα»ο Μπέος προχθές).

Ο Μπέος αναφέρεται στη συνέντευξη τύπου με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο στους πολίτες που είναι ενεργοί στα κινήματα, με χαρακτηρισμούς όπως κοπρίτες, χαβαλέδες, μπαχαλάκηδες και … κοπριές. Επίσης, αραδιάζει μια σειρά από ψέματα, καθώς λέει ότι η καύση είναι φιλική προς το περιβάλλον(!) και ότι ποτέ δεν έχει κατατεθεί εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η εναλλακτική πρόταση έχει κατατεθεί και αναλυθεί επανειλημμένα σε άρθρα, ανακοινώσεις, δημόσιες εκδηλώσεις, στα ΜΜΕ κλπ αλλά και μέσα στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο (2014-2019) του ΔΣ, ο σ. Νίκος Κανελλής είχε καταθέσει την πρόταση αυτή όχι λίγες φορές με την δημοτική αρχή Μπέου να αρνείται οποιαδήποτε έννοια διαλόγου. Επίσης, φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και το ΤΕΕ είναι αντίθετοι με την καύση. Ο Μπέος όμως ποτέ δεν έλαβε υπόψη του τους πολίτες και τους φορείς ούτε ζήτησε να γίνει πραγματική συζήτηση για το θέμα. Γιατί δεν είχε ποτέ σκοπό να εφαρμόσει τη διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων (άλλωστε τη χαρακτήρισε γελοιότητα – τόσο σχετικός!), παρόλο που είναι πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον και πιο οικονομική για τους πολίτες.

Οι Σταγιάτες και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο Μπέος έπιασε στο στόμα του και τον  τραγουδιστή Αλκίνοο Ιωαννίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη στήριξή του στο κίνημα για το νερό στο χωριό Σταγιάτες του Πηλίου. Τον χαρακτήρισε «μαλάκα» και αναφέρθηκε στη μουσική του που δεν την καταλαβαίνει, γεγονός που δεν μας κάνει εντύπωση, μιας και οι μουσικές του επιλογές (κρίνοντας από αυτούς που καλεί στις χριστουγεννιάτικες φιέστες) δεν διακρίνονται για την ποιότητα και τη λυρικότητα που χαρακτηρίζουν τα τραγούδια του Αλκίνοου.

Λίγες μέρες πριν, οι κάτοικοι των Σταγιατών αποφάσισαν μέσα από συνέλευση να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση των νερών της πηγής του χωριού, ενάντια στην προσπάθεια του δήμου Βόλου να κλείσει την πηγή που τόσα χρόνια τροφοδοτεί το χωριό και τη γύρω περιοχή.  Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι γίνονται προσπάθειες από την παράταξη του Μπέου για υποβάθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και ιδιωτικοποίησή της. Είναι γνωστό επίσης το ενεργό κίνημα που υπερασπίζεται τα πηγαία νερά από την ιδιωτικοποίηση εδώ και χρόνια. Καθώς οι κάτοικοι των Σταγιατών και των ευρύτερων περιοχών που τους υποστηρίζουν δεν έχουν σκοπό να το βάλουν κάτω, ο δήμαρχος επιλέγει να απαξιώσει το κίνημα, λέγοντας ότι είναι 50 γραφικοί που «πάνε πίσω την ανάπτυξη του τόπου» και κάνουν τον «πούστη με ξένο κώλο». Το ότι αφιέρωσε 17 λεπτά για να λοιδορήσει αυτά τα κινήματα δείχνει ότι μάλλον οι «γραφικοί» του έχουν χαλάσει τα σχέδια, για να μην αναφέρουμε τον ομοφοβικό οχετό του.

Απέναντι στο πεζοδρομιακό υβρεολόγιο και τις απειλές πρέπει καταρχάς να απαντήσουμε με αλληλεγγύη προς όσους αγωνίζονται και με ακόμη πιο μαζικές αντιστάσεις στην καταστροφική πολιτική της δημοτικής αρχής. Τις επόμενες ημέρες καλούνται μια σειρά από κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών* που χρειάζεται να έχουν μαζικότητα ενώ την Κυριακή 24/5 οι κάτοικοι των Σταγιατών προχωράνε σε νέα συνέλευση στην πλατεία του χωριού.

Στη συνέχεια χρειάζεται να οργανωθούν τόσο μαζικές συγκεντρώσεις μέσα στο δημαρχείο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βόλου όπως και μαζικές κινητοποιήσεις στους δρόμους κατά της καύσης σκουπιδιών και κατά της υποβάθμισης του νερού.

Εκτός όμως από τις κινηματικές αντιστάσεις είναι απαραίτητο να υπάρξει και πολιτική απάντηση στον ακροδεξιό λαϊκιστή που θέλει να ελέγξει την πόλη. Στις επόμενες δημοτικές εκλογές (2023) χρειάζεται να γίνει ότι δεν έγινε το 2019, δηλαδή οι άνθρωποι που συν-αποτελούμε τα κινήματα να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ενωτικής και ριζοσπαστικής δημοτικής κίνησης που θα διεκδικήσει ισχυρή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο βάζοντας στόχο να «πάρει» το Δήμο. Μια δημοτική κίνηση συνδεδεμένη με τα κινήματα που με σοβαρότητα και συνέπεια, χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά με δημοκρατία, μπορεί να αλλάξει τα ισοζύγια δύναμης με στόχο ένα Δήμο που  να λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών και όχι των συμφερόντων κάποιων λίγων.

Σε μια εποχή που όλοι (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) ξεπουλάνε γη και ύδωρ στα ιδιωτικά συμφέροντα με μοναδικό στόχο το συνεχές κέρδος, με ένα καινούριο περιβαλλοντικό νόμο που καταπατά κάθε χώρο σε βουνό και θάλασσα και περιοχές Natura, γεννιούνται και ανανεώνονται κινήματα από ανθρώπους και οργανώσεις που αντιστέκονται και προστατεύουν τη φύση. Οι άνθρωποι που τα αποτελούμε κατανοούμε αυτό που δεν κατανοούν οι κυβερνώντες: ότι ο πλανήτης συνολικά βρίσκεται σε κίνδυνο μαζί με τις ζωές όλων μας. Κι αυτό μας γεμίζει με  δύναμη, για να  συνεχίζουμε να προασπίζουμε τα αυτονόητα, όπως ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε.

Οι Μπέοι κάθε πόλης θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.

  • Πέμπτη 21/5 ποδηλατοπορεία στις 8μμ στον Άγιο Νικόλαο και συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή 22/5 στην πλατεία Ελευθερίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα