ΔΕΘ 2021: «success story» για γέλια εν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων

«…Αφήστε τη μιζέρια τώρα. Τα χθεσινά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπουν καμία μιζέρια σε κανέναν. Κόφτε το αυτό, τέρμα! Τελείωσε! Είμαστε, στην παγκόσμια κοινότητα της οικονομίας, στο Μπλούμπεργκ, στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, στο CNN, το παγκόσμιο παράδειγμα οικονομικής επιτυχίας. Και όλοι λένε “πως τα κατάφερε η Ελλάδα”… Πείτε κι ένα μπράβο!»
Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον Γ. Παπαδάκη, ΑΝΤ1, 08/09/2021

Γιατί πανηγυρίζουν;

Η αφορμή για τους παραπάνω πανηγυρισμούς του Υπουργού Ανάπτυξης αλλά και του τόνου επιτυχίας που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση και μέσω της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι η αύξηση πάνω από 16% του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2021 (συγκριτικά με το περσινό) και η προς τα πάνω αναθεώρηση της ανάπτυξης για το σύνολο του έτους. 

Τι κι αν το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί στο 236% του ΑΕΠ, κοντεύοντας να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία τα 400 δισ. ευρώ, τι κι αν ο πληθωρισμός τρέχει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσβάσταχτες αυξήσεις για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα σε ρεύμα, ενέργεια και βασικά προϊόντα, τι κι αν η ανεργία στη βόρεια Ελλάδα που επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει το 30%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση πανηγυρίζει και απαιτεί να σταματήσει η «μιζέρια».

Το να θεωρεί ο υπουργός ανάπτυξης «τεράστια επιτυχία» την ανάκαμψη της οικονομίας συγκρίνοντας τη σημερινή περίοδο με τη φάση που η κοινωνία και η οικονομία βρισκόταν σε παρατεταμένα lockdown, είναι τουλάχιστον αφελές. 

Οι εξαγγελίες

Από μια άλλη οπτική, αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια για ένα success story, συνοδευόμενο με μερικά «ψίχουλα» παροχών από τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομικών παροχών αφορά σε ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου.

Για ακόμα μια χρονιά η ΝΔ ανακοινώνει επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης για τους επιχειρηματίες που έχουν να κάνουν με: 

  • μείωση ασφαλιστικών εισφορών,
  • μείωση φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 22%, 
  • μείωση 50% του φόρου για τη συγκέντρωση κεφαλαίου (από αύξηση κεφαλαίου εταιριών, από συγχωνεύσεις, αύξηση ενεργητικού κλπ), 
  • «υπερεκπτώσεις» για πράσινες επενδύσεις κλπ. 

Αν τα δύο τελευταία αφορούν ξεκάθαρα το μεγάλο κεφάλαιο, για το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας από το 24% στο 22% αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και αφορά και μια απλή επιχείρηση, εντούτοις ο πολλαπλά ωφελημένος είναι και πάλι οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τεράστια κέρδη. Το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (3% έως το τέλος του 2022) είναι επίσης δώρο στο κεφάλαιο, ενώ η ελάφρυνση για τους εργαζόμενους θα είναι μόνο πρόσκαιρη, καθώς οι μειωμένες εισφορές σημαίνει μετακύλιση του προβλήματος στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο προς ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή αυτήν την «ελάφρυνση» θα κληθούν να την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας η φοβερή καινοτομία της κυβέρνησης είναι να δίνει 600 ευρώ σε κάθε νέο νεοπροσλαμβανόμενο και 600 ευρώ στους εργοδότες για κάθε πρόσληψη, ως κίνητρο. Το πρακτικό αποτέλεσμα από το παραπάνω μέτρο ασφαλώς δεν θα είναι να καταπολεμηθεί η ανεργία – τα 600 ευρώ δεν αποτελούν κίνητρο για νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο πολύ πιθανά να οδηγήσει σε απολύσεις παλαιότερων εργαζομένων και αντικατάστασή τους με νέους που θα κοστίζουν λιγότερο στους εργοδότες.

Και όλα αυτά στον απόηχο των αποκαλύψεων για προγράμματα εργασίας 16χρονων παιδιών που ζουν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, τα οποία θα μπορούν να εργάζονται σε ξενοδοχεία, με κάλυψη του κόστους εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να προσπαθεί να τα εντάξει στο σύστημα εκπαίδευσης, βάζει σε προτεραιότητα την παροχή δωρεάν εργατικού δυναμικού στο τουριστικό κεφάλαιο! 

Οι δε εξαγγελίες για δωρεάν δεδομένα 50Gb στο κινητό για όσους νέους 15-17 εμβολιαστούν, είναι καθαρός λαϊκισμός σε μια απέλπιδα προσπάθεια της ΝΔ να προσεγγίσει τη νεολαία, την ίδια στιγμή που χτυπάει τα δικαιώματά τους, όπως ο πρόσφατος αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων νέων από τα πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή, ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά την εγκληματική διαχείρισή της από το περσινό καλοκαίρι, ο Μητσοτάκης είχε το θράσος να μιλήσει για συγκριτικά μικρές απώλειες και για κάποιο «καινοτόμο σύστημα ιχνηλάτησης» που εφαρμόζεται, την ίδια στιγμή που αυτήν την περίοδο η Ελλάδα έχει τη 2η χειρότερη επίδοση σε αναλογία θανάτων στον πληθυσμό.

Παράλληλα ανακοίνωσε ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας μέσω ΣΔΙΤ, λες και δεν ήταν το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έβγαλε και συνεχίζει να βγάζει τα κάστανα απ’ τη φωτιά της πανδημίας, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αποκάλυψε πλήρως τον παρασιτικό του ρόλο.

Οι κινητοποιήσεις

Οι κυβερνητικές πολιτικές σε σχέση με την πανδημία, με την καταστροφή του περιβάλλοντος τόσο λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών όσο και λόγω των ευρύτερων σχεδιασμών, οι επιθέσεις στα εργασιακά, στη νεολαία και τα πανεπιστήμια και τόσοι άλλοι λόγοι, ήταν οι αιτίες που κινητοποιήθηκε και φέτος χιλιάδες κόσμος για να συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις οικονομικές εξαγγελίες.

Δυστυχώς όμως η  φετινή εικόνα των καλεσμάτων των συγκεντρώσεων δεν είχε πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τα τελευταία 2-3 χρόνια: τουλάχιστον 5-6 διαφορετικές συγκεντρώσεις που σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ελκυστικά για τον απλό κόσμο που θέλει να συμμετέχει. Ωστόσο έγινε μια προσπάθεια για συντονισμό και κοινό βηματισμό κομματιών του κινήματος και οργανώσεων της ανατρεπτικής Αριστεράς και συνδικάτων, την οποία ακολούθησε και το «Ξ». 

Το μπλοκ του Ξεκινήματος στη χθεσινή πορεία της ΔΕΘ. Ως εδώ, αγώνας για ανατροπή!

Δημοσιεύτηκε από Νεολαία Ξεκίνημα / Neolaia Xekinima στις Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021

Ακόμα, παρά την άρνηση της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ να κινητοποιηθούν και να καλέσουν σε συγκέντρωση, η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ είχε περισσότερο κόσμο από τις προηγούμενες χρονιές και κάποιοι κλάδοι, όπως οι υγειονομικοί ή οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Καβάλας είχαν σημαντική παρουσία. 

Κατά τη γνώμη μας σε επίπεδο ανατρεπτικής Αριστεράς θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και προετοιμασία για τη ΔΕΘ, στην κατεύθυνση της κοινής συγκέντρωσης και συμπόρευσης στον δρόμο όλων των κινηματικών δυνάμεων, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ή διαφωνίες. Ειδικά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας, η από κοινού δράση των δυνάμεων της ανατρεπτικής Αριστεράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση του κινήματος. Οι διαδηλώσεις της ΔΕΘ ήταν μια πρώτη δυναμική απάντηση, αλλά οι μάχες της επόμενης περιόδου χρειάζεται να δοθούν με καλύτερους όρους για να μπορούν να είναι νικηφόρες.

Υ.Γ.: Όλη την προηγούμενη εβδομάδα διαδίδονταν ευρέως, όχι μόνο στα social media, αλλά και σε μερίδα των κυρίαρχων ΜΜΕ ότι ετοιμάζεται τεράστια συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα μιλούσε απ’ τη φυλακή και ο νεοναζί Κασιδιάρης και ότι περίμεναν 10.000 άτομα, ίσως και παραπάνω, από όλη την Ελλάδα. Τελικά κατάφεραν να συγκεντρωθούν λίγες χιλιάδες (το πολύ 3.000) πράγμα που δείχνει την αποτυχία της προσπάθειας τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα