Array

ΔΕΗ όπως ΟΤΕ

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ξεκαθάρισε τόσο τις δικές του προθέσεις όσο και της κυβέρνησης για την επιχείρηση. Ο Παν. Αθανασόπουλος δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής που επικύρωσε την τοποθέτησή του στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η μείωση των δαπανών και «στη συνέχεια, θα αξιολογήσω αν κρίνεται αναγκαία η αύξηση των τιμολογίων». Επιπλέον, δε σταμάτησε να υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ είναι μια «ιδιωτική εταιρεία» και πρέπει «να αλλάξει νοοτροπία».

Όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του νέου προέδρου στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Όπως και στο ΟΤΕ με τον Π. Βουρλούμη, έτσι και τώρα η κυβέρνηση τοποθετεί στο τιμόνι της ΔΕΗ ένα μάνατζερ ακραιφνή οπαδό της αγοράς (πριν τη ΔΕΗ άλλωστε ήταν στέλεχος της Toyota Europe) με στόχο να ξεπουλήσει και τη ΔΕΗ.

Ας δούμε όμως λίγο τα πράγματα συγκεκριμένα. Ο νέος πρόεδρος μίλησε για μείωση των δαπανών. Πώς θα το πετύχει άραγε αυτό; Από τον καιρό του Παλαιοκρασσά κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης ήταν η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στα πρότυπα των ρυθμίσεων του ΟΤΕ, όπως ορίζει άλλωστε και ο νόμος για τις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ τα «προνόμια» των εργαζομένων σε αυτές, όπως η μονιμότητα, οι μισθοί στα επίπεδα του δημοσίου και τα ανθρώπινα ωράρια είναι βάρος για τις επιχειρήσεις και πρέπει να καταργηθούν. Σκοπός είναι οι εργαζόμενοι που θα προσλαμβάνονται στο εξής να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους παλιούς συναδέλφους τους διασπώντας έτσι τους εργαζόμενους σε δύο ταχύτητες. Μάλλον όλα τα παραπάνω είχε στο μυαλό του ο νέος πρόεδρος όταν δήλωσε στη βουλή ότι «χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας» όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ.

***

Άλλος ένας πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε σχέση με την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Σήμερα τρεις πρώην δημόσιες επιχειρήσεις, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, και τα ΕΛΠΕ σχετίζονται μεταξύ τους όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς η μία έχει μετοχές της άλλης. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν η ΕΕ να «διατάξει» την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να μην θιγεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα παραπάνω όμως δεν είναι παρά προφάσεις εν αμαρτίαις μια και το ζήτημα που διακυβεύεται είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (όπως έγινε με τα τηλέφωνα) με στόχο να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και μια σειρά επιχειρηματίες να πάρουν κομμάτι από την πίτα. Την ίδια στιγμή μάλιστα η ΕΕ πρότεινε στην κυβέρνηση να φύγουν από τον έλεγχο της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ τα δίκτυα τους επειδή αυτά θα τα χρησιμοποιούν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μετά την απελευθέρωση και ο έλεγχος τους να περάσει σε μία ανεξάρτητη αρχή. Αυτό όμως στην πραγματικότητα σημαίνει μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τις δημόσιες εταιρείες αλλά και οικονομική ζημιά για το δημόσιο συνολικά αφού αυτό θα κρατήσει τη συντήρηση ενός δικτύου το οποίο θα χρησιμοποιούν ιδιώτες.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση με τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων και όλα αυτά με τελικό στόχο το άνοιγμα της αγοράς στους ιδιώτες με στόχο την αύξηση των κερδών τους σε βάρος της κοινωνίας και κυρίως των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το ζήτημα είναι τι κάνει Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αν είναι διατεθειμένη να παλέψει ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές και πώς.

Δημήτρης Πανταζόπουλος

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα