Βρετανία: Στον 1ο γύρο του εμφυλίου μέσα στο Εργατικό Κόμμα, νικητής ο Κόρμπιν

dsc03070_resized-jpg
Της Ηλέκτρας Κλείτσα

 

 

Η νέα νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος των «Εργατικών», τρεις μήνες μετά το brexit και ένα χρόνο μετά την πρώτη του εκλογή στην ηγεσία του κόμματος, αποτελεί σίγουρα μια νέα ψυχρολουσία για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και τη βρετανική άρχουσα τάξη.

Στα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας που ανακοινώθηκαν χτες (Σάββατο 24/09/16) ο Κόρμπιν ξεπέρασε ακόμη και το ιστορικό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, στις οποίες κέρδισε την ηγεσία των «Εργατικών» με 59,5%, συγκεντρώνοντας αυτή τη φορά 61,8% και αφήνοντας πολύ πίσω τον αντίπαλό του Όουεν Σμιθ που συγκέντρωσε 38,2%.

487867548-57e65d3eb1757

Ο Κόρμπιν υποχρεώθηκε να ξαναδιεκδικήσει τόσο σύντομα την ηγεσία του κόμματος, εξαιτίας της «πρότασης δυσπιστίας» εναντίον του, την οποία υποστήριξαν 172 βουλευτές των «Εργατικών», με μόλις 40 να ψηφίζουν υπέρ του.

Αυτή η απόπειρα πραξικοπηματικής, στην ουσία, ανατροπής του Κόρμπιν από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, με το πρόσχημα ότι η εκστρατεία του Κόρμπιν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. ήταν «χλιαρή», μπορεί να υποστηρίχθηκε φανατικά από τις κορυφές και τον κομματικό μηχανισμό των «Εργατικών», η βάση τους όμως, όπως έδειξε το τελευταίο αποτέλεσμα, έχει διαφορετική γνώμη.

Μια σημαντική νίκη

Η νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν δεν αποτελεί απλά ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για τον ίδιο. Το γεγονός ότι στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, βρίσκεται ένας πολιτικός που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς, των εργαζομένων και του τερματισμού των πολιτικών λιτότητας, από τη μια δίνει αυτοπεποίθηση στα πιο φτωχά και καταπιεσμένα στρώματα της βρετανικής κοινωνίας, από την άλλη, αντανακλά την αγωνιώδη αναζήτηση εναλλακτικής στις πολιτικές των περικοπών και της λιτότητας, στην οποία βρίσκονται αυτά τα στρώματα.

Το τελευταίο διάστημα, μια σειρά εργατικοί χώροι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στη Βρετανία, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά τους δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα της εταιρείας «Thames Cleaning» στο Λονδίνο, οι ντελιβεράδες της εταιρείας Deliveroo, οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Εθνικού Συστήματος Υγείας» (NHS), οι εργαζόμενοι στο Μετρό του Λονδίνου, είναι μερικά μόνο παραδείγματα κλάδων, που κινητοποιήθηκαν πρόσφατα, κερδίζοντας σημαντικές νίκες, αλλά και κινητοποιήσεων που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Για τους εργαζόμενους αυτούς και πολλούς άλλους η νίκη του Κόρμπιν αποτελεί πηγή αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης για τις μάχες που έρχονται.

Πόλεμος από τη δεξιά πτέρυγα

Η νίκη του Κόρμπιν όμως, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν λάβει κανείς υπόψη τον πόλεμο που δέχτηκε από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του και την κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών από την πρώτη στιγμή της ανάδειξής του στην ηγεσία του πριν από ένα χρόνο, με αποκορύφωμα την τελευταία εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία.

Η προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής του Κόρμπιν, περιλάμβανε ανάμεσα σε άλλα τον αποκλεισμό 130.000 νέων μελών του Κόμματος από την εκλογική διαδικασία[1] ανάμεσα στα οποία ηγετικά στελέχη μαχητικών συνδικάτων, όπως αυτό των εργαζομένων στις μεταφορές!

Την ίδια ώρα που μαχητικοί εκπρόσωποι του εργατικού κινήματος διαγράφονταν από τις εκλογικές λίστες των «Εργατικών» εξαιτίας δηλώσεών τους στο διαδίκτυο, εκπρόσωποι της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, όπως ο Άλαν Τζόνσον, είχαν το ελεύθερο να δίνουν συνεντεύξεις σε μεγάλες εφημερίδες, όπως οι «Times», αποκαλώντας των Κόρμπιν «άχρηστο» και «ανίκανο».[2]

Είναι προφανές ότι το κατεστημένο τρέμει στην ιδέα του τι μπορεί να σημαίνει η νίκη του Κόρμπιν, όχι μόνο εξαιτίας των πολιτικών που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει σε περίπτωση που οι «Εργατικοί» κερδίσουν στις επόμενες εκλογές, αλλά κυρίως εξαιτίας των προσδοκιών που γεννά αυτή η νίκη στα πιο φτωχά και καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας. Προσδοκίες που το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να αντανακλαστούν σε σημαντικούς εργατικούς αγώνες.

Ο Κόρμπιν, επιμένει, αφελώς στην ενότητα του κόμματος

Παρά τη μεγάλη νίκη του Κόρμπιν, οι παραπάνω λυσσαλέες επιθέσεις της δεξιάς και του κατεστημένου δεν πρόκειται να σταματήσουν – παρά μόνο ίσως αμβλυνθούν προσωρινά. Τόσο η θέση του στην ηγεσία του κόμματος, όσο και οι πολιτικές που θα προσπαθήσει να προωθήσει, θα αποτελούν ένα μόνιμο αντικείμενο πολεμικής αμφισβήτησης από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Έτσι, οι δηλώσεις του Κόρμπιν αμέσως μετά την εκλογή του, σύμφωνα με τις οποίες επιθυμεί εσωκομματική ειρήνη και προτρέπει τους αντιπάλους, αλλά και τους υποστηρικτές του να «ξεχάσουν το παρελθόν» δε συμβαδίζουν με την πραγματικότητα!

Η πραγματικότητα είναι ότι οι «Εργατικοί» δεν είναι πλέον ένα κόμμα, αλλά δύο!

Από τη μία οι νοσταλγοί της περιόδου του Τόνι Μπλερ, οι φανατικοί της λιτότητας, των περικοπών και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Από την άλλη, η βάση του κόμματος, οι φτωχοί, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, αυτοί που αναζητούν μια εναλλακτική πολιτική έκφραση και προσπαθούν να τη βρουν μέσα από την ανάληψη της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος από τον Κόρμπιν.

Δεν πρόκεται για δυο διαφορετικές απόψεις που μπορούν να συνυπάρξουν στα πλαίσια του «πλουραλισμού» και της «πολυφωνίας». Πρόκειται για μια μάχη για τη φυσιογνωμία του κόμματος, που διεκδικείται παράλληλα από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και από τα κοινωνικά στρώματα που ψάχνουν απεγνωσμένα μια εναλλακτική στις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας.

Όσο ο Κόρμπιν επιμένει σε «κλάδους ελαίας», όσο αρνείται να δει ότι οι «Εργατικοί» δεν μπορούν να πατάνε για πάντα σε δύο βάρκες, τόσο δεν θα καταφέρνει να συμβάλει στο χτίσιμο της εναλλακτικής που αποζητά η βρετανική κοινωνία.

 

 

 

Σημειώσεις
[1] https://www.thepressproject.gr/article/100607/Kormpin-Epanekselegi-os-arxigos-ton-Ergatikon
[2]
http://www.socialistworld.net/doc/7731

 


Σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα