Αλήθειες και ψέματα σχετικά με το Brexit

DSCN2767 (1)
Του Ανδρέα Παγιάτσου 
Το άρθρο αυτό γράφτηκε 24 ώρες πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

 

Μία μόνο μέρα πριν το δημοψήφισμα για το Brexit (έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ) και παρά τη δολοφονία της βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ τα επιτελεία της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκονται σε μια κατάσταση «τυφλού πανικού» (σύμφωνα με έκφραση των βρετανικών ΜΜΕ).

Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών δείχνουν ένα εντελώς αμφίρροπο αποτέλεσμα. Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Κάμερον βρίσκεται στον πάτο, στο 18%. Το κύριο κόμμα της άρχουσας τάξης, οι Συντηρητικοί (ή «Τόρηδες») είναι βαθιά διχασμένο σε βαθμό που αν κερδίσει το Brexit το κόμμα είναι πολύ πιθανό να διασπαστεί και η κυβέρνηση να καταρρεύσει! Όσο περισσότερο μιλούν τα στελέχη της κυβέρνησης ενάντια στο Brexit τόσο περισσότερο αυξάνεται η υποστήριξη προς αυτό!

***

Τυχόν νίκη του Brexit θα σημαίνει ένα τεράστιο πλήγμα για τη Βρετανική άρχουσα τάξη αλλά και τον κύριο όγκο της Ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης

Αυτός είναι από μόνος του ένας «καλός λόγος» για να είναι κανείς υπέρ του Brexit. Και αυτό κάνουν τα εργατικά στρώματα στη Βρετανία που στην πλειοψηφία τους (μέχρι και κατά το 60% αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις) τοποθετούνται υπέρ της εξόδου.

Αυτό δείχνει πως η ψήφος είναι κατά βάση ταξική, παρά το γεγονός ότι η κύρια αντιπαράθεση εμφανίζεται σαν μια διαμάχη μέσα στις γραμμές του κατεστημένου και της δεξιάς – ανάμεσα δηλαδή στους συντηρητικούς ή εθνικιστές της Δεξιάς και το υπόλοιπο περισσότερο «κοσμοπολίτικο» και «ανοικτό» κομμάτι του κατεστημένου.

Η βρετανική άρχουσα τάξη έχει καταφύγει σε μια πανικόβλητη εκστρατεία φόβου και κατατρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων. Ο πρωθυπουργός Κάμερον έφτασε να απειλεί τους συνταξιούχους με περικοπές στις συντάξεις, στη δημόσια Υγεία και στα «ελευθέρας» στα μέσα συγκοινωνίας. Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντ. Τουσκ, έφτασε να λέει ότι αν κερδίσει το Brexit τότε… απειλείται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός!!

Δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητοι ώστε να πιστεύουν αυτές τις βλακείες! 

Σίγουρα όμως αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα σαν βλάκες που θα πιστέψουν τα ψέματά τους! Και, βέβαια, ένα κάποιο ποσοστό θα τρομοκρατηθεί κι από φόβο θα ψηφίσει αυτό που του ζητούν – αυτός είναι και ο στόχος τους.

***

Ένας μετά τον άλλο επιστρατεύονται οικονομολόγοι που «εξηγούν» πόσο μεγάλη οικονομική καταστροφή θα υπάρξει αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ. 

Είναι η ίδια εκστρατεία που είδαμε στην Ελλάδα τον καιρό του δημοψηφίσματος: αν φύγετε από το ευρώ θα «καείτε στην κόλαση». Είναι η ίδια καμπάνια που έζησαν οι Σκωτσέζοι εργαζόμενοι όταν έκαναν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον περασμένο χρόνο: αν διαχωριστείτε από τη Βρετανία θα καταστραφείτε οικονομικά.

Δεν υπάρχει καμία σοβαρή οικονομική ανάλυση που να δείχνει ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ (μια διαδικασία που έτσι κι αλλιώς θα είναι σταδιακή) οδηγεί αυτόματα σε κρίση (άλλο κρίση, βέβαια, κι άλλο μικρές αναταραχές στις νομισματικές ισοτιμίες)! 

Όλα όσα αναφέρονται είναι πιθανά σενάρια! Όμως κάθε σενάριο εξαρτάται από το τι πολιτικές θα ακολουθηθούν από την επόμενη μέρα ενός πιθανού Brexit. Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός, δηλαδή. Εξάλλου κανείς απ’ αυτούς που υποστηρίζουν τα σχετικά σενάρια δεν έχει τολμήσει να γίνει συγκεκριμένος – και ας μην έχουμε αυταπάτες: αν μπορούσαν να γίνουν συγκεκριμένοι ασφαλώς και θα το κάνανε!

***

Άλλος είναι ο λόγος του πανικού τους! Αν φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, «το πουλόβερ θα έχει αρχίσει να ξηλώνεται»! 

Ειδικά αν αποδειχθεί μετά από 1 ή 2 χρόνια ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν την οδήγησε «στην κόλαση», τότε σίγουρα θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου! Άντε μετά ο κ. Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας να πείσει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε θυσίες για να μείνουμε στην Ευρωζώνη… Άντε μετά να πειστεί η Ιταλία να παραμείνει στην Ευρωζώνη όταν η πλειοψηφία των Ιταλών επιχειρηματιών (σύμφωνα με σχετικές έρευνες) κρίνει πως το ευρώ έκανε ζημιά στις επιχειρήσεις τους και προτιμούν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

***

Στην Ελλάδα εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας, σε απανωτά κύματα από το 1990 και μετά. Ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα της ελληνικής άρχουσας τάξης για να τα επιβάλει; Η Ευρώπη! Για να μπούμε στην ΕΕ πρέπει να κάνουμε θυσίες! Για να μπούμε στο Ευρώ πρέπει να κάνουμε κι άλλες θυσίες! Και μετά, αφού κτύπησε η κρίση, πρέπει να κάνουμε κι άλλες θυσίες γιατί αν φύγουμε από το ευρώ «θα γίνουμε Αφρική»…

Και το ρητορικό ερώτημα είναι: αν δεν υπήρχε η ΕΕ θα μπορούσε ποτέ η ελληνική άρχουσα τάξη, από μόνη της, να επιβάλει 2,5 δεκαετίες ατέλειωτης λιτότητας στο ελληνικό εργατικό κίνημα;

***

Αν τα βρετανικά εργατικά και λαϊκά στρώματα ψηφίσουν Brexit θα έχουν προσφέρει ένα δώρο στους λαούς όλης της Ευρώπης. 

Όχι ότι η έξοδος από την ΕΕ θα λύσει τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας – ασφαλώς όχι! 

Η έξοδος ή η παραμονή δεν πρόκειται να λύσουν κανένα από τα προβλήματα που γεννά η κρίση του καπιταλισμού. Η απάντηση στην κρίση είναι μία και μόνο μία: η πάλη για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία. Κι αυτό αφορά τους Βρετανούς εργαζόμενους, όσο αφορά τους Έλληνες εργαζόμενους, όσο αφορά τους εργαζόμενους όλης τη Ευρώπης. 

Όμως πέρα απ’ αυτό, αν οι Βρετανοί εργαζόμενοι ψηφίσουν Brexit θα έχουν επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στις άρχουσες τάξης της Ευρώπης, στις κυβερνήσεις τους (δεξιές κι αριστερές) και το Ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Θα έχουν βοηθήσει στο να αποκαλυφθούν τα ψέματα των ελίτ. Κι αυτό βοηθάει το κίνημα, σε όλη την Ευρώπη, στο να κινηθεί πιο επιθετικά, να παλέψει και να διεκδικήσει.  

 


Σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα