Εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο City του Λονδίνου: Νίκη μετά από 58 μέρες απεργίας!

Επιμέλεια άρθρου του Rob Williams από το site του «Σοσιαλιστικού Κόμματος – CWI», αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στη Βρετανία.

 

 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI και το Εθνικό Δίκτυο Συνδικαλιστών Βάσης (NSSN)* με μήνυμα τους χαιρέτισαν τη νίκη των εργαζομένων στο σωματείο «Ενωμένες Φωνές του Κόσμου» μετά από 58 ημέρες απεργίας διαρκείας στην οδό Wood Street στο City του Λονδίνου

Το βασικό αίτημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, ήταν ένα ήταν για ένα αξιοπρεπή μισθό που να τους επιτρέπει να επιβιώνουν «σαν άνθρωποι» στο Λονδίνο.

19580

Την αύξηση στο μισθό τελικά αναγκάστηκε να παραχωρήσει η εταιρεία μετά από 43 μέρες απεργίας. Όμως στη διάρκεια αυτών των 43 ημερών 4 εργαζόμενοι είχαν απολυθεί από τον εργολάβο «Thames Cleaning», ο οποίος είχε τον καθαρισμό των γραφείων της εταιρείας CBRE.

Έτσι το αίτημα της επαναπρόσληψης των απολυμένων εργατών (των δύο που είχαν επιλέξει να μείνουν στο Λονδίνο για να παλέψουν ενάντια στην απόλυσή τους) έγινε ο λόγος για τον οποίο συνεχίστηκε η απεργία για 15 ακόμα μέρες, φτάνοντας έτσι τις 58. Τελικά ο εργολάβος υποχώρησε και σ’ αυτό το αίτημα των εργαζομένων.

Πρόκειται για ένα ηρωικό αγώνα ενός μικρού αριθμού μεταναστών εργαζομένων σε μία από τις πιο πλούσιες περιοχές, το City, μιας από τις πλουσιότερες πόλεις του πλανήτη, το Λονδίνο.

Με τη δράση τους έχουν αναδείξει και φωτίσει την ακραία πόλωση ανάμεσα στη χλιδή και τον πλούτο από τη μια και την εξοντωτική εκμετάλλευση από την άλλη.

Καθώς οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι των χρηματιστηρίων αποκομίζουν τεράστια κέρδη, χρησιμοποιούν γραφεία και τουαλέτες που καθαρίζουν εργαζόμενοι που παίρνουν μισθούς πείνας, που προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη και που ξυπνούν από τα χαράματα κάθε μέρα. Μόνο που πληρώνονται τόσο λίγα που είναι αναγκασμένοι να κάνουν και δεύτερη αντίστοιχη δουλειά για να επιβιώνουν.

Η απεργιακή φρουρά που υπήρχε κάθε πρωί στην Wood Street αριθμός 100, υποχρέωνε τους κυρίους αυτούς (τραπεζίτες και χρηματιστές) να ανακαλύψουν πως οι συνήθως απρόσωποι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των γραφείων τους είχαν φωνή και δικαιώματα!

Η απεργία λειτούργησε δίνοντας έμπνευση σε συνδικαλιστές βάσης σε όλους τους χώρους και πήρε μηνύματα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της Βρετανίας και διεθνώς. Ανάμεσά σ’ αυτά και το μήνυμα από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες της ΟΣΥ στην Αθήνα το οποίο διαβάσαμε στην μαχητική διαμαρτυρία που οργανώθηκε στην 27η Ιουλίου, μέρα στην οποία γιορτάστηκε η 50η μέρα της απεργίας.

Οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα είχαν μία ενθουσιώδη υποδοχή στο ετήσιο συνέδριο του NSSN το οποίο έλαβε χώρα στις 2 Ιουλίου. Χρειάστηκε ακόμα ένας μήνας απεργιακής δράσης στη συνέχεια για να καταφέρουν να πετύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αυτό δείχνει πόσο απαράδεκτη είναι η στάση των αφεντικών, της εργολαβικής Thames Cleaning καθώς και της CBRE.

Μετράει όμως το αποτέλεσμα, η επιτυχής κατάληξη της απεργίας, γεγονός που σίγουρα θα γιορταστεί από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας.

 

 

 

* NSSN (National Shop Stewards Network): Πανβρετανικό «Δίκτυο Συνδικαλιστών Βάσης» στο οποίο παίζει κεντρικό ρόλο το Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα