Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή τώρα

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ» (τεύχος 561) που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Οκτώβρη.

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη, σκαρφαλώνοντας στο 12,1%, με βάση τα στοιχεία της Eurostat

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (ελληνική στατιστική υπηρεσία) του Αυγούστου, ανέφεραν 

  • την ετήσια αύξηση του φυσικού αερίου κατά 261,3%, 
  • του πετρελαίου θέρμανσης 65%, 
  • του ηλεκτρικού ρεύματος 38,5%, 
  • στα λάδια 25,5%, 
  • στο ψωμί και τα δημητριακά 18,5%, 
  • τα γαλακτοκομικά 18% κοκ.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν το μαρτύριο που περνούν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι και τα φτωχά στρώματα: τα χρήματα τελειώνουν πριν βγει ο μήνας, βασικά αγαθά για την καθημερινή επιβίωση γίνονται απρόσιτα, λογαριασμοί δεν μπορούν να πληρωθούν!

Οι αδίστακτοι υπηρέτες των αφεντικών που βρίσκονται στην κυβέρνηση, όπως ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δηλώνουν ότι: «Ο πληθωρισμός θολώνει τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας»

Σε ποιους απευθύνονται; Για ποια θετική εικόνα μιλούν; 

Έχουν περάσει μόλις μερικοί μήνες απ’ την τελευταία αύξηση του βασικού μισθού, η οποία βέβαια ήταν χαμηλότερη απ’ το ύψος του πληθωρισμού – δηλαδή περιόριζε μόνο σε έναν βαθμό την απώλεια της αγοραστικής δύναμης από την ακρίβεια, δεν την αντιμετώπιζε. 

***

Αρχές Οκτώβρη το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε οδηγία η οποία προτείνει στα κράτη-μέλη να θεσπίσουν επαρκείς κατώτατους μισθούς και να χρησιμοποιούν ως τιμή αναφοράς το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού ή το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού. 

Για την Ελλάδα αυτό θα σήμαινε ότι ο βασικός μισθός θα έπρεπε να αυξηθεί λίγο πάνω απ’ τα 800 ευρώ. Βέβαια (μήπως και γίνει και καμιά παρεξήγηση…) παρακάτω η ΕΕ σπεύδει να διευκρινίσει ότι η οδηγία αυτή δεν αναγκάζει τα κράτη μέλη να την εφαρμόσουν· ούτε καν οι χώρες που δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό δεν είναι υποχρεωμένες να το κάνουν. 

Καταγράφει δηλαδή το πρόβλημα, ωστόσο στη συνέχεια δεν προτείνει καμία ουσιαστική αλλαγή με άμεση εφαρμογή, για την ανακούφιση των εργατικών και φτωχών στρωμάτων.

***

Η πλειοψηφία του πληθυσμού βιώνει στο πετσί της εδώ και χρόνια και τους τελευταίους μήνες όλο και εντονότερα την τραγική αυτή οικονομική κατάσταση – δεν χρειάζονται επιπλέον περιγραφές. 

Για να αναχαιτιστεί η επέλαση της ακρίβειας για την πλειοψηφία της κοινωνίας, πρέπει κατ’ αρχήν να αυξηθούν άμεσα οι μισθοί και οι συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και να θεσπιστεί η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) (δηλ. μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, να αυξάνονται κάθε χρόνο αυτόματα ανάλογα με τον πληθωρισμό).

Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν πρόκειται να το κάνει καμία κυβέρνηση ούτε να το παραχωρήσουν οι εργοδότες οικειοθελώς. Θα βρουν κάθε πιθανή κι απίθανη δικαιολογία ενάντιά του, όπως έκανε πριν μερικούς μήνες ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όπου δεν δίστασε να πει ψέματα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ΑΤΑ γιατί η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Να ενημερώσουμε εδώ τον Άδωνι ότι και το Βέλγιο είναι στην Ευρωζώνη, ωστόσο ισχύει κανονικά η ΑΤΑ! Το ότι δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αποτελεί μια συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων για να διατηρούνται χαμηλά οι μισθοί, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών και του μεγάλου κεφαλαίου. 

Η ΑΤΑ πρέπει να αποτελέσει βασική διεκδίκηση του εργατικού κινήματος στην περίοδο που βρισκόμαστε. Η πίεση να ξεκινήσει από κάτω γιατί η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να πάρει καμία πρωτοβουλία από μόνη της. Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι μαχητικές ομοσπονδίες εργαζομένων να κάνουν την ΑΤΑ προμετωπίδα των αγώνων του επόμενου διαστήματος, αρχής γενομένης από τη Γενική Απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 9 Νοέμβρη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα