«Το κράτος πρέπει να προστατεύει γενικά τους πολίτες του και τις γυναίκες, ειδικότερα. Τον 21ο αιώνα, η κοινωνία οφείλει να σέβεται την ατομική επιλογή των μελών της να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματά τους».
Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, ανακοινώνοντας παράλληλα πως μέσα στο πρώτο μισό του Μάρτη θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί την έκτρωση στους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης.
Στο άκουσμα αυτής της είδησης, χιλιάδες γυναίκες αλλά και άντρες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, νιώθοντας πως ο αγώνας τους για το δικαίωμα στην επιλογή επιτέλους δικαιώνεται.
Ένας αιώνας καταπίεσης
Όλα δείχνουν λοιπόν πως η έκτρωση θα νομιμοποιηθεί σύντομα στην Αργεντινή που -όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής- είναι παράνομη εδώ και έναν αιώνα, αφού απαγορεύτηκε το 1921, με μοναδικές εξαιρέσεις τις περιπτώσεις βιασμού και κινδύνου της ζωής της εγκύου, με την Καθολική Εκκλησία να παίζει για μία ακόμα φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Όπως έχουμε δει βέβαια και σε άλλες χώρες, το γεγονός ότι η έκτρωση είναι παράνομη δε σημαίνει πως οι γυναίκες δεν τερματίζουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Σημαίνει ότι αναγκάζονται να βρουν διέξοδο σε «παράνομες» μεθόδους, που συχνά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους. Στην Αργεντινή υπολογίζεται πως περίπου 500.000 γυναίκες το χρόνο καταφεύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους διακοπής κύησης, ενώ μόνο το 2014, περίπου 50.000 γυναίκες νοσηλεύτηκαν εξαιτίας των επιπλοκών αυτών των μεθόδων.
Έτσι, στην πραγματικότητα, ο αγώνας για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, δεν ήταν μόνο αγώνας για το δικαίωμα στην επιλογή μίας γυναίκας να ζήσει όπως επιθυμεί τη ζωή της, αλλά αγώνας για το δικαίωμα των γυναικών να μη θέτουν τις ζωές τους και την υγεία τους σε κίνδυνο!
Ο ρόλος του γυναικείου κινήματος στην Αργεντινή
Αν και η δήλωση του Φερνάντες προκαλεί χαρά και ενθουσιασμό, το γεγονός ότι η χώρα μπαίνει στη διαδικασία νομιμοποίησης της άμβλωσης αποτελεί νίκη του γυναικείου κινήματος, που τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλο αγώνα για το σημερινό αποτέλεσμα!
Το καλοκαίρι του 2018, η Αργεντινή πλησίασε πολύ κοντά στη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, με χιλιάδες γυναίκες και άντρες να βγαίνουν στους δρόμους και να απαιτούν αρχικά από τη Βουλή και στη συνέχεια από τη Γερουσία να ψηφίσουν υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.
Η πίεση που είχαν δεχτεί τότε οι βουλευτές, επέφερε ένα ιστορικό αποτέλεσμα, ανατρέποντας τα δεδομένα, με 129 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 125 κατά! Στη συνέχεια όμως, η Γερουσία καταψήφισε το νομοσχέδιο με 38 ψήφους κατά και 31 υπέρ. Το γυναικείο κίνημα ωστόσο, παρά την πρώτη απογοήτευση, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να βγαίνει στους δρόμους και να αγωνίζεται!
Δεν είναι όμως μόνο το δικαίωμα στην έκτρωση που έχει κινητοποιήσει γυναίκες και άντρες στην Αργεντινή. Εκεί γεννήθηκε το σύνθημα «Καμία Λιγότερη» όταν μετά το βιασμό και τη δολοφονία της 16χρονης μαθήτριας Λουσία Πέρες, γυναίκες εγκατέλειψαν για λίγες ώρες τις δουλειές τους και βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας να δοθεί ένα τέλος στη βία και τις δολοφονίες γυναικών, που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, αφού υπολογίζεται πως κάθε 30 ώρες μία γυναίκα δολοφονείται.
Ο ρόλος των κινημάτων διεθνώς
Ξεκινώντας από την Αργεντινή, το σύνθημα «Καμία Λιγότερη» σύντομα διαδόθηκε και σε άλλες χώρες, αρχικά της Λατινικής Αμερικής και στη συνέχεια της Ευρώπης, δείχνοντας για μία ακόμα φορά πως τα κινήματα έχουν την ικανότητα να εμπνέουν και να γεννούν αγώνες και εκτός συνόρων.
Αυτό το στοιχείο είναι κάτι που συναντάμε συχνά τα τελευταία χρόνια, με τα γυναικεία κινήματα να μετατρέπονται σε παραδείγματα προς μίμηση για γυναίκες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Για παράδειγμα, η κατάργηση του άρθρου 8 από το Σύνταγμα της Ιρλανδίας, που ποινικοποιούσε τις αμβλώσεις, την άνοιξη του 2018 αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες γυναίκες, αφού είδαν να αναπτύσσεται ένα μαζικό και δυναμικό κίνημα που τα έβαλε με τον συντηρητισμό και την ηγεμονία της Καθολικής Εκκλησίας και κέρδισε!
Περίπου 2 χρόνια μετά την πρώτη μάχη του 2018, σε μία ήπειρο που το δικαίωμα σε δωρεάν και ασφαλή έκτρωση είναι καταστρατηγημένο, η Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων ανθρώπων αλλάζει τις ισορροπίες και γεννά αισιοδοξία σε γυναίκες σε όλον τον κόσμο να δώσουν τις δικές τους μάχες στον αγώνα για ισότητα.