Αργεντινή: ένα βήμα πίσω στα γυναικεία δικαιώματα

Αναδημοσιεύουμε σχόλιο από τη σελίδα Μαχητικές και Ελεύθερες, σχετικά με την αρνητική απόφαση της Γερουσίας στην Αργεντινή για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μέχρι την 14η εβδομάδα της κύησης. Υπενθυμίζουμε ότι περίπου πριν από δύο μήνες, η βουλή της χώρας, υπερψήφισε οριακά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, μετά από ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα που διεκδικεί το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή.

Σε μια συνεδρίαση της Γερουσίας που διήρκεσε 15 ώρες καταψηφίστηκε τελικά με 38 ψήφους κατά και 31 υπέρ το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την άμβλωση μέσα στις πρώτες 14 βδομάδες της κύησης.

Την ίδια ώρα που γινόταν η συνεδρίαση, χιλιάδες άντρες και γυναίκες διαδήλωναν έξω από τη Γερουσία φορώντας πράσινα μαντήλια (σύμβολο του αγώνα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση) και περίμεναν μέσα στη βροχή τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Στην Αργεντινή περίπου 50.000 γυναίκες εισάγονται κάθε χρόνο στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών από παράνομες αμβλώσεις και μόνο το 2016 πέθαναν εξαιτίας αυτών των επιπλοκών 43 γυναίκες.

Η άμβλωση είναι παράνομη και τιμωρείται μέχρι και με 4 χρόνια φυλακή, εκτός και αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμών ή κινδύνου της ζωής της μητέρας.

Η Γερουσία δε θα εξετάσει ξανά το θέμα μέχρι και μετά από ένα χρόνο, αλλά ο αγώνας για το δικαίωμα στην άμβλωση θα συνεχιστεί στους δρόμους! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με όλες αυτές τις γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους αυτές τις μέρες για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος τους, ενάντια στην γυναικεία καταπίεση!

#AbortoLegalYa

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής