Αντί-Λογος: Προάσπιση της δημόσιας υγείας σημαίνει μάχη για τα εργατικά δικαιώματα

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Συλλογικότητας Εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας «Αντί-Λογος»

22.197 θάνατοι, 20-30 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, σταθερά πάνω από 500 οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι το ζοφερό τοπίο που δημιούργησε η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, η οποία διαρκεί δύο χρόνια. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άφησε τα νοσοκομεία με ανεπαρκείς δομές, με λιγοστό υγειονομικό προσωπικό να δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Αρνήθηκε την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, την στιγμή που πλήθος ασθενών βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Μέλημά της η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών δομών υγείας. Αρνήθηκε την δωρεάν παροχή διαγνωστικών τεστ στους πολίτες, με αποτέλεσμα η δαπάνη για την υγεία τους να είναι «ατομική ευθύνη». Αρνήθηκε να λάβει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας, μέτρα για την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, η κυβέρνηση θέσπισε το πλέον αυταρχικό εργατικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdown και έθεσε σε καραντίνα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη , κυβέρνηση και δικαστήρια έστησαν ένα γαϊτανάκι «παράνομων» απεργιών. Από την απεργία –αποχή των εκπαιδευτικών μέχρι την απεργία των εργαζομένων στο νοσοκομείο παίδων Πεντέλης, όλες κρίθηκαν παράνομες. Στην τελευταία μάλιστα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης διεκδίκησαν να μην σταματήσουν οι εφημερίες και οι υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου και να μην μετατραπεί αποκλειστικά σε Μέγα-εμβολιαστικό κέντρο παιδιών.

Ταυτόχρονα, άλλαξε και τον ιστορικά διαμορφωμένο ρόλο του ΣΕΠΕ, το οποίο από ελεγκτικός μηχανισμός για τη συμμόρφωση των εργοδοτών σύμφωνα με τους κανόνες του εργατικού δικαίου, μετατρέπεται σε μηχανισμό ελέγχου συμμόρφωσης των εργαζομένων με τα μέτρα προστασίας για την δημόσια υγεία. Οι Επιθεωρητές Εργασίας καλούνται να επιβάλλουν κυρώσεις στους εξουθενωμένους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το μοναδικό μητρώο παραβατών που δημιουργείται , μέσω της εργαλειοποίησης της πανδημίας, είναι το μητρώο παραβατών των εργαζομένων που δεν …τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας, σαν νέα Μαρία Αντουανέτα, πέταξε τα ψίχουλα από το «παντεσπάνι» στις υποτελείς τάξεις των εργαζομένων με αύξηση του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ύψους 13 ευρώ!!! Όταν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια μείωσαν δραστικά τον πραγματικό μισθό των εργαζομένων. Όταν περισσότεροι από 20 συνάνθρωποί μας βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν μέσα στα σπίτια τους.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να δώσουμε με την συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο στο οποίο καλούν φορείς, συνδικάτα και συλλογικότητες στις 22 Ιανουαρίου, 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, δύναμη στον αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.

Σε αυτή την προσπάθεια, η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι μας θα έπρεπε να μην απουσιαάζουν εκκωφαντικά αλλά να είναι μπροστάρηδες…

Για να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό μέτωπο που θα διεκδικεί:

  • Την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας
  • Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95.
  • Επαρκή χρόνο καραντίνας, πληρωμένη άδεια για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων, ακύρωση της αισχρής τροπολογίας που μειώνει κατά 50% τις αποδοχές των γονέων που κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού επειδή τα παιδιά τους νοσούν με covid
  • Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Αύξηση των δαπανών για την υγεία.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Στήριξη και αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με κατάργηση του νόμου περί δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής και επιστροφή του στο Υπουργείο Εργασίας με περισσότερους πόρους και αρμοδιότητες

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα