Αναβολή του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου/πορείας της πλ. Βικτωρίας στις 21/3

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση των συλλογικοτήτων του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου της 21 Μάρτη στην πλατεία Βικτωρίας

Με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, οι διοργανωτές της 21 Μάρτη αναβάλλουμε το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που εδώ και καιρό έχουμε ανακοινώσει για τις 2 μμ του Σαββάτου στην πλατεία Βικτωρίας και την πορεία που θα ακολουθούσε στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας δεν προκρίνουμε αυτής της μορφής την κινητοποίηση στην παρούσα φάση.

Η απόφασή μας αυτή δεν εντάσσεται σε κάποιο κλίμα «εθνικής ομοψυχίας», ούτε σημαίνει ότι τα προβλήματα των προσφύγων και των μεταναστών-τριών έχουν βρει  δρόμο επίλυσης. Αντίθετα, χωρίς απεγκλωβισμό και ανθρώπινη στέγαση, περίθαλψη και  προστασία των προσφύγων, που ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες από άποψη υγιεινής συνθήκες στα κέντρα εγκλωβισμού και κράτησης, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ο περιορισμός της μετάδοσης της νόσου και της προστασίας των ίδιων και του υπόλοιπου κόσμου. Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που υλοποιώντας τις πολιτικές της ΕΕ και την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εφαρμόζει απάνθρωπη, ρατσιστική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία πολιτική στον Έβρο και τα νησιά, συνεπικουρούμενη από ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες. Αφενός η πρόσφατη  καταστροφή δομής παιδιών προσφύγων και αφετέρου ο θάνατος 6χρονου προσφυγόπουλου από πυρκαγιά στη Μόρια στις 16/3, καθιστούν πολύ περισσότερο αναγκαίες τις δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, για παροχή ασύλου, ελεύθερη μετακίνηση και για όλα τα κοινωνικά δικαιώματα που στερούνται.  

Η απόφασή μας λαμβάνει επίσης υπόψη το γεγονός ότι η αγωνία του λαού μας είναι στραμμένη στον κίνδυνο από την πανδημία του κορωνοϊού. Ιδιαίτερα γνωρίζοντας την οριακή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λόγω μνημονίων και πολύχρονων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που κρατιέται όρθιο χάρη στους μαχόμενους γιατρούς και νοσηλευτές/ιες. Ακόμη και μέσα σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, το κίνημα, και οι συλλογικότητες αλληλεγγύης και αντίστασης θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να κερδηθεί από την κοινωνία η μάχη κατά της επιδημίας, για να σωθούν ζωές και να κερδηθεί η ζωή, για να μην πληρώσουν ξανά την κρίση οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι πιο αδύνατοι, αλλά το κεφάλαιο. Για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των προσφύγων, που είναι οι πιο φτωχοί και κυνηγημένοι του κόσμου.

Θα αντισταθούμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πανδημία για να επιβάλει μόνιμα και μετά από αυτήν ένα ιδιότυπο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», μέρος του οποίου είναι και το νομοσχέδιο που στην ουσία προωθεί την κατάργηση των διαδηλώσεων

Κανείς μόνος/η και σε αυτή την κρίση! Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες-τριες, ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φασισμό

Ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς και από τις Ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου. Απεγκλωβισμός τους από τα νησιά και τα άθλια στρατόπεδα και στέγασή τους σε κατοικίες. Άσυλο και ίσα δικαιώματα στους πρόσφυγες. Πρόσβαση κάθε πρόσφυγα και μετανάστη-τριας στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Άμεση στηριξη της δημόσιας υγείας για όλους-ες με δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ιδιαίτερα των κλινών ΜΕΘ. Πρόσβαση στην εξέταση για τον κορονοϊό για κάθε πολίτη με έστω ήπια συμπτώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς με μόνιμες προσλήψεις. Κάλυψη των μισθών όλων των εργαζόμενων επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.

Κάτω η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που εξαπολύουν πολέμους, επιβάλλουν μνημόνια και δημιουργούν  φτώχεια και προσφυγιά.

Οι συνδιοργανώτριες συλλογικότητες του Αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου της 21 Μάρτη στην πλατεία Βικτωρίας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα